Рівне:

Створення та просування сайтів

Ющенко думає, що Єврокомісія врятує Україну від високих цін на газ

Україна 29-січ, 2009, 17:189 prov 1 289
Уже цього року Україна підпише договір про об'єднання енергетичних систем, упевнений, що цього року ми приєднаємося до договору про енергетичне партнерство. Переконаний, що Брюссельська конференція, яка відбудеться в березні, дасть хороший предмет для міркувань про інтегрування системи транспортних можливостей України в європейський газовий ринок. Про це заявив в інтерв'ю «Євроньюс» Президент України Віктор Ющенко - повідомляє прес-служба Президента.

За словами Ющенка, Європа повинна знати правду про те, чому це сталося: "Україна не перекривала кран поставки. Всі газопрокачувальні станції транзитного характеру знаходяться на російській стороні, і відповідальність за те, що поставки газу в Європу були перекриті, несе російська сторона. І друге, про так званий несанкціонований відбір. Як президент України хочу заявити - ні в 2008, ні в 2009 роках жодного кубічного метра транзитного газу Україна не використала для своїх потреб. Ще раз підкреслюю, Україна повністю виконала свої газотранспортні зобов'язання. Не йдеться про економічну складову, йдеться, безумовно, про велику політику".

Відповідаючи на питання: А в чому саме полягає цей політичний аспект?, він сказав, створивши відчуття ненадійності поставки російського газу через Україну, оновлюється актуальність низки проектів. "Іншими словами - повторити те, що було зроблено з газотранспортними системами Молдови і Білорусі в останні роки. Очевидно, є такий самий план відносно газотранспортної системи України, щоб вона перейшла під контроль «Газпрому». Для нас це неприйнятно, - сказав він.

Ющенко, коментуючи ціну на газ досягнуту на переговорах у Москві, назвав її непартнерською. За його словами, Україна знаходиться на найкоротшому плечі поставки російського газу. А ціна в нас сьогодні більша, ніж у деяких країн Західної Європи. Тому - це некоректна ціна. "Не в тому плані, що вона висока, а в тому плані, що вона необґрунтована. Друге - політика транзиту. За транзит Росія не змінила плату. Вона становить 1,7 долара за тисячу кубічних метрів прокачування на 100 кілометрів. Це найменша ціна транзиту в Європі."

Разом з тим Ющенко заявив, що він покладається на роботу Єврокомісії, що через модернізацію газотранспортної системи України та її інтеграцію в єдиний газовий ринок Європи забезпечить також умови функціонування і реалізацію проектів з поставки, які забезпечать оптимальне, раціональне використання української газотранспортної системи.

http://zik.com.ua/ua/news/2009/01/29/167477
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору