Рівне:

Створення та просування сайтів

ЗАХИЩАТИМЕ СЕЛЯНИНА Національна Сільськогосподарська Палата України

Актуально 18-сер, 2005, 16:599 prov 1 455
Нещодавно в Україні зареєстрована « Національна Сільськогосподарська Палата України» (НСПУ). Президентом палати обраний народний депутат України Михайло Гладій. Діяльність цієї структури спрямована на захист спільних інтересів товаровиробників агропромислової продукції, споживачів.
— В агропромисловому комплексі України на даний час склалась така ситуація, коли виробники сільськогосподарської продукції, її переробники, торгівля, сервісні підприємства діють кожен в своїх інтересах задля власної вигоди, хоча всі пов»язані одним спільним взаємозалежним “апковським” ланцюгом, — говорить голова Рівненського осередку НСПУ Микола Вельгус. — За спільно вироблену кінцеву сільгосппродукцію її споживачі розраховуються із торгівлею, яка і диктує всім свої умови. А як поводить себе щодо “ланцюжка” АПК держава? Вона, як годиться, справно отримує від кожного із них податки і не дуже переймається тим, як із року в рік на Україні занепадає перша ланка виробничого процесу – сільгосптоваровиробник, тобто “заготівельний цех” від якого залежить успіх справи всіх умовних партнерів. Зрозуміло, що одними дотаціями тут не обійтися. На заміну адміністративним методам керівництва повинні прийти демократично прийняті принципи взаємовідносин, за якими будуть жити і виживати всі партнери АПК вже в новій системі.
Сьогодні визріли всі умови для створення Палати та виконання покладених на неї функцій. Всі оператори агропромислового комплексу зрозуміли, що необхідний цивілізований, взаємоприйнятний і вигідний ринок розвитку для всіх учасників АПК і держави. НСПУ повинна також захистити інтереси селянина-одноосібника, доля якого в сільгоспвиробництві сьогодні складає 70 відсотків, але він більше всіх страждає від дикого ринку.
Йому на даний час закрита дорога до споживача майже повністю і, на жаль, він не має можливості продати за вигідними цінами вироблену продукцію оптом. На мій погляд першим і самим головним завданням роботи НСПУ разом із “Споживчею кооперацією” відновити роботу в селах “Заготівельних Контор”, в районах налагодити діяльність “Торгових Домів”, а в обласних центрах і столиці матеріалізувати функції Бірж, навіть не надаючи особливого значення, якої вони організаційно-правової форми (приватної, кооперативної чи державної). Хочу дещо наголосити саме вже на призабутій – державній. Якщо хто-небудь думає, що без державних заготівельних і торгових організацій та відновлення роботи мережі магазинів держава зможе успішно вести політику на ринку в питанні стабілізації цін, то він дуже буде розчарований. А надіятись тільки на антимонопольний комітет – справа на найближчий час безнадійна.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору