Рівне:

Створення та просування сайтів

Росія інакше потрактовує ЄЕП

Актуально 01-вер, 2005, 13:039 prov 1 098
Голова МЗС України Борис Тарасюк вважає, що заява міністра економіки Сергія Терьохіна про намір України вийти з ЄЕП була підсумком переговорів з міністром економічного розвитку і торгівлі Росії Германом Грефом.
– Ця заява стала наслідком переговорів двох міністерств, – сказав Тарасюк у ефірі “5 каналу” і зазначив, що це не остаточна позиція щодо участі України у Єдиному економічному просторі.
Голова зовнішньополітичного відомства пояснив, що Україна свої плани щодо рівня участі в ЄЕП визначила на засіданні Ради національної безпеки й оборони. За його словами, тепер, якщо Україна захоче змінити ці плани, то Кабінет Міністрів або Президент мають ухвалити відповідне рішення.
– Російська Федерація інакше потрактовує собі ЄЕП – як проект економічного розвитку, що передбачає в повному обсязі інтеграцію на рівні митного союзу, – сказав Борис Тарасюк.
Міністр наголосив, що Україна не може взяти участі у митному союзі ЄЕП, тому що це буде суперечити вступові до Світової організації торгівлі, а також євроінтеграційній політиці.
Наприкінці минулого тижня голова Мінекономіки Сергій Терьохін заявив про намір України відмовитися від участі в проекті ЄЕП. За його словами, Україна вирішила перейти від формату багатостороннього співробітництва до формату двостороннього співробітництва, насамперед із Росією, а також Білоруссю та Казахстаном. Це, за словами Терьохіна, дозволить повернутися до нормальної динаміки розвитку відносин із Росією.
Метою участі України в ЄЕП є створення зони вільної торгівлі без вилучень і обмежень, що дозволить розширити багатостороннє торгівельно-економічне співробітництво, збільшити український експорт до країн-учасниць об»єднання.
Позиція Києва щодо його участі в діяльності ЄЕП ґрунтується на тому, що угоду про формування об»єднання Україна підписала і ратифікувала з застереженням: “Україна братиме участь у формуванні та функціонуванні Єдиного економічного простору в межах, що відповідають Конституції України.
Раніше секретар Ради національної безпеки й оборони Петро Порошенко заявив, що створення зони вільної торгівлі є “крайньою межею”, до якої може дійти Україна в процесі формування ЄЕП.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору