Рівне:

Створення та просування сайтів

ТАРАСЮК ПРОПОНУЄ ЄС ДОМОВИТИСЯ ПРО ЗОНУ ВІЛЬНОЇ ТОРГІВЛІ

Україна і світ 23-чер, 2005, 12:269 prov 1 126
Міністр закордонних справ Борис Тарасюк пропонує Європейському союзу розпочати переговори про створення зони вільної торгівлі, не чекаючи вступу України до Світової організації торгівлі, передають Українські новини.
“Саме час братися до переговорів про зону вільної торгівлі. Ми не мусимо чекати, поки Україна приєднається до СОТ, це відбудеться наприкінці цього року або трохи пізніше. Навіщо чекати?” – сказав Тарасюк під час роботи однієї із секцій позачергового круглого столу, присвяченого Україні, який проводить Всесвітній економічний форум.
За словами міністра, ідея створення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС не була новою для Плану дій, її передбачено ще угодою про партнерство і співробітництво між Україною та ЄС від 1994 року.
У своєму виступі Борис Тарасюк також розкритикував повільне просування до початку переговорів про лібералізацію візового режиму з Україною. Він сказав, що відсутність у представництва Єврокомісії мандата на початок переговорів про лібералізацію візового режиму з Україною спричинить невдоволення українців, які зрозуміють тоді, що у відносинах з ЄС нічого не змінилося.
Борис Тарасюк також розкритикував План дій “Україна-ЄС”, який запропонував Україні Євросоюз, бо подібний документ було запропоновано також тим країнам, що, за принципами ЄС, ніколи не стануть членами Євросоюзу, наприклад, країнам Північної Африки.
Зокрема, за його словами, ЄС затвердив План дій між другим і третім турами виборів в Україні, коли було зрозуміло, що українська влада серйозно фальсифікувала вибори. Таким чином, те рішення можна потрактовувати як знак солідарності з колишньою владою, котра себе дискредитувала.
Водночас голова української дипломатії зазначив, що нова українська влада прийняла цей План і прагматично зосередилася на його втіленні. За його оцінкою, у політичній частині зобов’язань, передбачених Планом дій, Україна вже виконала близько 40%.
Тарасюк розкритикував політику сусідства ЄС як неправильний підхід до України, яка є невіддільною частиною Європи.
Комісар Європейської комісії з економічних і монетарних питань Гоакін Альмунія вважає неможливим початок переговорів щодо створення зони вільної торгівлі між Україною та Європейським союзом перш, ніж Україна вступить до Світової організації торгівлі.
“Неможливо почати переговори про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС до того, як Україна стане повноправним членом СОТ”, – сказав він.
Гоакін Альмунія висловив сподівання, що Україні вдасться на сесії СОТ наприкінці 2005 року вступити до цієї організації, і сказав, що зона вільної торгівлі з ЄС, яка може бути створена, приведе до поглиблення економічних та інших відносин двох партнерів.
За його словами, відповідь від Єврокомісії щодо надання Україні статусу країни з ринковою економікою можна буде отримати найближчим часом.
Гоакін Альмунія зазначив, що Єврокомісія отримала від України технічну інформацію, яку буде проаналізовано найближчим часом, і він сподівається, що дуже скоро Єврокомісія дасть позитивну відповідь.
21 лютого Україна і ЄС затвердили трирічний План дій, що передбачає активізацію співробітництва, але не включає чітких євроінтеграційних перспектив для України, чого домагалася українська влада.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору