Рівне:

Створення та просування сайтів

Мінфін обіцяє доступні кредити для сільської місцевості

Україна і світ 22-вер, 2005, 12:019 prov 1 267
З наступного року в Україні стартуватиме спільний Проект Світового банку та Міністерства фінансів “Розширення доступу до ринків фінансових послуг”. Про це повідомив заступник міністра фінансів Володимир Матвійчук на прес-конференції у Києві.
Передбачається, що Світовий банк надасть Україні близько 30 мільйонів доларів, які у свою чергу через мережу комерційних банків будуть спрямовані на цільове кредитування позичальників у сільській місцевості та муніципалітетів, зокрема, комунальних господарств.
– Відомо, що сьогодні в Україні найважче отримати кредит підприємствам, які працюють на селі, тим більше, кредит довгостроковий, – констатував урядовець.
За його словами, якщо сьогодні середня ставка банківських кредитів для бізнесу складає 15,4%, то для сільськогосподарських підприємств вона значно вища – 19,4%. Із стартом проекту “Розширення доступу до ринків фінансових послуг”, починаючи з наступного року, позичальники у сільській місцевості отримають дешевші кредити на 12 років. А головне, доступ до таких кредитів значно полегшиться на противагу існуючим можливостям, а процедура отримання буде прозорою і простою.
Що ж до муніципалітетів та житлово-комунальних господарств, поширення цього проекту для цих позичальників стане можливим після ухвалення Верховною Радою закону, що врегулює сектор муніципальних запозичень.
За словами Володимира Матвійчука, найближчим часом Уряд України та Світовий банк проведуть конкурс серед банківських установ для участі у Проекті.
– Однією з важливих складових Проекту “Розширення доступу до ринків фінансових послуг” є технічна допомога Світового банку на розвиток важливих сегментів фінансового ринку, таких як іпотечне фінансування, страхування, кооперативне кредитування, лізинг, мінімізація ризиків в аграрному секторі та розвиток бюро кредитних історій, – повідомила директор групи управління проектом Наталя Коноваленко. – Розвиток таких інструментів зробить кредитування сільського господарства менш ризикованим, розвиватиме сферу фінансових послуг, а отже, сприятиме здешевленню кредитування.
Також у рамках Проекту планується розвивати законодавство у сфері міжбюджетних трансфертів та муніципальний кредитний ринок у цілому.
Передбачається, що до кінця вересня Світовий банк завершить оцінку Проекту, у жовтні проведе переговори з Урядом щодо його реалізації, а у листопаді вже буде підписано відповідну кредитну Угоду та винесено її на ратифікацію Верховною Радою України.
Таким чином, якщо парламент ратифікує кредитну Угоду для реалізації Проекту “Розширення доступу до ринків фінансових послуг” не пізніше грудня, Проект розпочне роботу вже з наступного року, повідомив Володимир Матвійчук.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору