Рівне:

Створення та просування сайтів

ДЕШЕВЕ ЖИТЛО МОЖЕ ЛИШЕ НАСНИТИСЯ

Актуально 14-гру, 2006, 14:389 Lobanovskiy 1 131
Деякі столичні експерти стверджують, що однією з найбільш небезпечних інвестицій сьогодні є нерухомість. Адже уже в січні, переконані вони, ціни на квартири можуть знизитися на… 30 відсотків! А що чекати рівнянам — намагалися з’ясувати у понеділок на черговому засіданні прес-клубу.
— Собівартість квадратного метра житла у листопаді у Рівному становила 3009 гривень, — сказав заступник начальника управління капітального будівництва Рівненського міськвиконкому Володимир Гельфанд. — Проте уже з початком нового року очікуємо деякого підвищення цін на житло: від 3500 до 3800 гривень.
Таке зростання, у першу чергу, він пов’язує із очікуваним підвищенням вартості енергоносіїв, що, безумовно, вплине і на ціну будівельних матеріалів. Окрім цього, понад половину собівартості житла складають податки — ПДВ, земельний, соцстрах, пенсійний та інші. А ще, крім витрат на будівництво, інвестиційні компанії мають на меті отримувати прибуток. У Києві він становить 20-25%, у Рівному ж рідко коли перевищує 7%. Зважаючи на усі ці обставини, пан Гельфанд очікувати падіння цін на житло не радить.
Погодився із цією думкою і член ради Асоціації ріелторів України в Рівненській області Сергій Подолін. За його словами, складати прогнози на далеке майбутнє — просто нереально, тому що жодні із них за останні кілька років не збулися. І за рік, що минає, вартість житла у Рівному зросла приблизно на третину, а у деяких районах навіть і на 50%. Проте, переконаний Сергій Подолін, у наступному кварталі ціни зростуть щонайбільше на 3-5 відсотків. Різкого ж підвищення вартості квадратних метрів можна очікувати хіба що за якихось форс-мажорних обставин, як-от, наприклад, зміна курсу долара.
За словами заступника начальника Рівненського територіального управління „Укрсиббанку” Олександра Лебедки, попит на житлові кредити в Рівному на сьогодні зростає. Так, минулого року на Рівненщині банк видав іпотечних кредитів близько шести мільйонів доларів, а за 11 місяців цього року — більше семи мільйонів.
— На наступний же рік наші аналітики прогнозують стабільне зростання попиту на житло і невелике зменшення відсотків по кредитах. Можливо, за три-п’ять років ми досягнемо рівня кредитів, наближених до європейських, — близько 5% за рік, — висловив припущення Олександр Лебедка.
Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору