Рівне:

Створення та просування сайтів

Ми пишемо, значить живемо

Особливий погляд 14-гру, 2006, 14:399 Lobanovskiy 1 303
Народному колективові літоб’єднання “Поетарх” Рівненського міського палацу дітей та молоді 25 грудня виповниться 24 роки. У різний час у ньому навчалися Наталія Юрченко, Валентина Захарова, Павло Кравчук, Дмитро Стаховський та інші, котрі, пішовши журналістськими шляхами, на сьогодні відомі громадськості Рівного, Києва, Львова. Чимало вихованців цього літературного об’єднаня стали викладачами, вчителями гімназій, шкіл. Серед поетархівців — члени Національної спілки письменників України, автори власних книг, учасники всеукраїнських нарад, переможці міжнародних конкурсів. Про те, чим живе нині народний колектив літературного об’єднання „Поетарх”, — розмова з його незмінним керівником, відмінником освіти України, регіональним редактором журналу „Ренесанс”, поетесою Тетяною Горбуковою.
— Пані Тетяно, „Поетарх” існує понад двадцять років. Як його єдина наставниця та ангел-охоронець розкажіть, будь ласка, з чого він починався.
— Цьогоріч, 25 грудня, „Поетарху” буде вже 24 роки. Чому саме 25 грудня? Це день першого виступу юних шанувальників поезії, які підготували театралізовану програму з віршів улюблених авторів. Прикрашали її учасники естрадного ансамблю „Меридіан” під керівництвом Є. Калінкіної. Саме з клубу шанувальників поезії виріс народний колектив літоб’єднання “Поетарх”, який за 24 роки віддав часточку свого тепла багатьом дівчаткам і хлопчикам, котрі серйозно захворіли Словом.
„Поетарх” — це сотні театральних вистав, літературних кафе, віталень, поетичних свят, конкурсів, зустрічей. Це відкриття талановитої молоді.
— А які досягнення на сьогодні в “Поетарха”?
— На сьогодні маємо 17 друкованих видань юних авторів, двох членів Національної спілки письменників України: Вікторію Каневську та Юлію Бондючну. Маємо лауреата міжнародної премії „Гранослов” Юлію Костюкевич, багатьох учасників міжнародних і всеукраїнських конкурсів та їх переможців.
— Ви, окрім участі в різноманітних конкурсах, ще й часто виступаєте. Нещодавно, наприклад, у Рівненському державному гуманітарному університететі...
— Так, напередодні Дня студента виступали в РДГУ і були приємно вражені, як нас там тепло прийняли заступник декана факультету української філології Оксана Кузьмич, викладач кафедри української літератури Тамара Корнійчук, а також студенти. Такого вдячного слухача ми ще не зустрічали.
Життя поетархівців дуже насичене. Тільки-но розпочався навчальний рік — 30 вересня, у день Віри, Надії, Любові відбувся виступ „Моя любове! Я перед тобою” (з літніх доробків). Побачила світ книжка учасниці „Поетарху” Дарини Гузенкової „Обов’язково збудеться”. Жовтень — творча зустріч із поетами Національного університету Острозька академія, де успішно навчаються вже п’ятеро спудеїв (випускників народного колективу літоб’єднаня “Поетарх”). Листопад — участь у Палацівському абонементі класичної музики „Сезони класики. Осінь” разом із симфонічним оркестром політехнічного університету з міста Лодзь (Польща) і симфонічним оркестром Палацу дітей та молоді, запис на телебаченні (програма „Мистецька світлиця”), вихід дитячої книжечки Галини Олійник „Чарівна скринька”...
— І завжди творчий неспокій.
— Так, літоб’єднаня “Поетарх” — це постійне творче горіння. Кожної останньої неділі місяця учасники „Поетарху” відвідують Рівненську обласну організацію Національної спілки письменників України. За багато років змінювалися голови Спілки: це і Євген Шморгун, і Степан Бабій, нині — Лідія Рибенко. Критичне, але доброзичливе їхнє ставлення до поетархівців спонукало їх до клопіткої роботи зі Словом, за що вони неодноразово вигравали гранти облдержадміністрації, брали участь у всеукраїнських нарадах і форумах молодих письменників у Ялті, Коктебелі, Вінниці, Києві. Коштом гранту голови ОДА видали власні книжки Геннадій Бєлий, Вікторія Каневська, Юлія Бондючна, Олена Горбатюк.
Учасники літоб’єднаня “Поетарх” постійно працюють зі Словом, шукають, експериментують, творять. Дуже часто, спостерігаючи за ними, пригадую вірш Валентини Захарової, який закінчується ось так: „ Ми пишемо, значить живемо”. І дійсно, ми пишемо. А якщо пишемо, то й живемо. І передусім Словом та у Слові. „Поетарх” — це тонесенька свічечка Правди та Добра, яка допомагає дітям, підліткам і молодим людям реалізувати себе.
— Незабаром у народного колективу чергова річниця. Як відзначатимете її?
— Юні автори (поети та прозаїки) готують, звичайно, святкову програму і запрошують усіх, причетних до „Поетарху”, 17 грудня на 14 годину у театр-студію, де відбудеться виступ разом із гуртом співаної поезії „Музика мрій”. Якщо Ви хоч трішечки любите Слово, завітайте до нас 17 грудня і розділіть з нами святкові миті. А якщо ж просто не уявляєте свого життя, без книги, почуваєтеся поетом чи прозаїком, взагалі митцем, приходьте до Рівненського міського палацу дітей та молоді, що на вулиці Князя Володимира, 10, у „Поетарх”.
Розмовляла
Юлія БОНДЮЧНА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору