Рівне:

Створення та просування сайтів

Що святіше: Шевченко чи бюджет?

Новини регіону 25-травня, 2006, 16:129 prov 1 225
У березні Млинівська сесія районної ради минулого скликання внесла зміни до рішення районної ради від 6 січня 2006 року «Про районний бюджет на 2006 рік» і підтримала звернення Млинівської селищної ради про спорудження у райцентрі пам’ятника Тарасу Шевченку та виділення для цього 60 тисяч гривень за рахунок зменшення коштів, які вилучаються із селищного до районного бюджету. Минуло два місяці і вже на першій сесії п’ятого скликання депутати розглядали протест виконуючого обов’язки міжрайонного прокурора, котрий вважає це рішення незаконним і яке підлягає скасуванню, бо призводить до утворення дефіциту районного бюджету на 60 тисяч гривень. Річ у тім, що рішення не вказує на обгрунтовані джерела фінансування цього дефіциту, а це суперечить вимогам статей 14, 72 Бюджетного кодексу України, а також унеможливлює фінансування на цю суму видатків районного бюджету.
Як і два місяці тому, обгрунтовані відповіді з цього питання дав селищний голова Сергій Воробей. Суть їх у тому, що сесія селищної ради звернулася до колег із райради, коли було перевиконання районного бюджету і вільні кошти, тобто 60 тисяч гривень, можна було скерувати на будівництво пам’ятника Тарасу Шевченку. Однак тоді кошти, які надійшли до районного бюджету понад планові призначення за результатами господарювання у минулому році, спрямували на інші бюджетні «дірки», а начальнику фінансового управління Володимиру Чугаю сесія доручила вишукати «шевченківські кошти». А де ж їх «відкопати» у районному бюджеті? Одне слово, будь-яке фінансове переливання коштів на пам’ятник Шевченку призводить до розбалансування районного бюджету із відповідними наслідками. Власне, на це і вказували працівники прокуратури.
Розгляд отого гострого кута із пам’ятником Кобзарю розпочався із питання, хто ж «настукав» у прокуратуру? Втім, депутати зійшлися на думці, що пам’ятник неодмінно має стояти на центральному майдані райцентру, але ніякого рішення з цього питання не прийняли, хоча й були готові відхилити протест прокуратури. Можливо, їх патріотичний запал дещо охолодив новообраний голова районної ради Володимир Кислюк, котрий резюмував дискусію у сесійній залі:
— Моя громадянська позиція — я обома руками за пам’ятник Шевченку, але все має бути законно.
Для проведення консультацій з цього та інших питань депутати взяли тижневу перерву.
Через тиждень Володимир Кислюк, посилаючись на узгодження з головою райдержадміністрації, селищним головою, а також із начальником фінансового управління запропонував текст рішення у такій редакції: «Спрямувати кошти, які надійдуть до районного бюджету понад планові призначення за результатами роботи, починаючи з першого півріччя цього року, в сумі 60 тисяч гривень на виготовлення та встановлення пам’ятника Тарасу Шевченку у Млинові».
Здавалося, таке формулювання має задовольнити і депутатів, і прокуратуру. Однак народні обранці взялися далі «обсмоктувати» це рішення. Одні бідкалися, що після перевиконання районного бюджету за підсумками господарювання у першому півріччі можуть виникнути важливіші проблеми, ніж фінансування пам’ятника Кобзарю. Другі пропонували провести суботник, а зароблені гроші перерахувати на будівництво пам’ятника, треті апелювали до гасла Майдану, що багаті мають поділитися з бідними, тобто залучити спонсорські кошти. Була й окрема думка з цього питання: мовляв, не варто великою кількістю монументів Кобзарю обезцінювати значущість генія українського народу. Щоправда, її, так би мовити, за гарячими слідами спростував депутат Василь Ліщук, який переконливо аргументував, що пам’ятники розбуджують душу народу від духовної сплячки.
Голова райдержадміністрації Григорій Шумейко зазначив, що споруджувати пам’ятник Т.Г.Шевченку можна як за бюджетні, так і за позабюджетні кошти. Причому керівник району наголосив: якщо сесія селищної ради прийняла рішення фінансувати будівництво, то це її справа. Районний же бюджет ще й «тягне» на собі сільради і громади, і такої можливості не має. Відтак, він просив головуючого на сесії винести на голосування якраз можливість позабюджетного фінансування будівництва пам’ятника Шевченку.
Після консультацій депутати прийняли рішення із шевченківського питання, у якому йдеться про підтримку ініціативи депутатів селищної ради про спорудження у Млинові пам’ятника Т.Г.Шевченку. Крім того, селищній раді рекомендовано через засоби масової інформації звернутися до жителів райцентру і населених пунктів району, до працівників установ та підприємств з проханням надати благодійну допомогу на спорудження пам’ятника Великому Тарасу і відкрити розрахунковий рахунок у відповідній установі банку з метою зарахування коштів на його спорудження.
І найголовніше. У разі розгляду сесією районної ради питання про спрямування коштів, які надійдуть до районного бюджету понад планові призначення за результатами роботи, починаючи з першого півріччя 2006 року, розглянути можливість додаткового виділення коштів з районного бюджету на спорудження пам’ятника Т.Г.Шевченку. Хоч би як, але це рішення сесії значно відрізняється від пропозиції, яку вносив голова районної ради Володимир Кислюк на початку дискусії. Але на все воля депутатів...
Віталій ТАРАСЮК,
Млинів.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору