Рівне:

Створення та просування сайтів

Здрастуйте, мої маленькі друзі!

Світлячок 29-чер, 2006, 11:219 prov 2 350
ЛЕГЕНДИ РІДНОГО КРАЮ
Назви українських міст і річок

Київ — за легендою його засновником був князь Кий, який прийшов сюди разом із братами Щеком і Хоривом та сестрою Либідь.
Львів — заснував князь Данило Галицький і назвав його на честь свого сина Лева.
Харків — названий іменем козака Харка.
Чернігів — за легендою одержав назву від князя Чорного і княжни Чорної, які героїчно загинули в битві з хозарами, але не далися до рук ворогів.
Суми — названі начебто першими поселенцями-козаками, які знайшли тут торбини (сумки). Сумкою називається і річка, на якій розкинулося місто Суми.
Житомир — пов’язаний з ім’ям одного з дружинників київських князів Аскольда і Діра. Після загибелі князів Житомир залишив Київ і оселився зі своїми воїнами в лісах на захід від нього.
Володимир-Волинський — названий іменем князя Володимира, котрий збудував його як фортецю на кордоні Київської Русі.
Дрогобич — за народними переказами, раніше називався Бич. Під час монголо-татарської навали місто спалили вороги. Згодом поблизу згарища заснували другий Бич. Трохи змінена назва “другий Бич” збереглася досі.
Фастів — походить від селища Хвостів, яке згодом перетворилося у Фастів.
Мукачеве — за легендою, виникло біля старовинного замка, збудованого на високому горбі. Ціною нелюдських зусиль, у великих муках люди носили на собі важке каміння на гору.
Конотоп — був заснований на непрохідних болотах, де тонули коні.
Бердичів — походить від берендичів — племені, що жило тут за часів Київської Русі. З берендичів формувалась найбоєздатніша кіннота князя Володимира Мономаха.
Полтава — пов’язана з назвою річки Олтавою (так раніше називалася Ворскла).
Вишгород — велике давнє село часів Київської Русі, резиденція княгині Ольги. Вперше згадується 946 року. Одні вважають, що Вишгород походить від слів “вишній город” — “високе місто”, інші — від того, що розташований на Дніпрі вище Києва.
Вінниця — походить або від назви річки Віннички, або ж від старослов’янського слова “віно”: придане, посаг, дарована земля. З історії відомо, що Вінниця була придбана князями Коріатовичами.

Чому у жирафа довга шия?
З давніх часів жирафи викликали у людини цікавість. Давні єгиптяни та греки вважали, що жираф — це помісь леопарда з верблюдом, і називали його “верблюдопардом”.
Жираф — найвища з усіх тварин, які мешкають на Землі. Однак вчені не можуть пояснити походження його довгої шиї. Відомий французький зоолог Жан Батист Ламарк висунув теорію, що колись шия у жирафа була набагато коротшою, ніж зараз. Вчений вважав, що вона виросла до її теперішньої довжини через звичку тварини діставати до ніжного молодого листя на верхніх гілках дерев. Але більшість вчених не приймає теорію Ламарка.
Викликає здивування, чому тулуб жирафа не більший за тулуб середнього коня. Його величезний зріст, який може сягати 6 метрів, в основному доводиться на ноги й шию. У шиї жирафа, як і у людини, тільки сім хребців. Але кожен хребець дуже довгий. Тому шия у жирафа скостеніла, негнучка. Якщо він хоче попити води із землі, йому треба широко розставити ноги в боки, щоб дотягнутися до неї.
Дивна будова чудово служить йому при добуванні їжі. Жирафи харчуються тільки рослинами. Величезний зріст допомагає діставати листя з дерев, що ростуть в африканській савані, де дуже мало низької трави.
Язик жирафа часто сягає довжини 46 см, і тварина може користуватися ним настільки уміло, що їй вдається зривати, не вколовшись, найменші листочки з колючих рослин. А довга верхня губа допомагає захоплювати більше листя.

Я навчу тебе літати
Під самісіньким лісом, недалеко від річки зібралися якось пташки і звірята.
— Друзі, — сказав Шпак. — Я хочу втішити вас радісною новиною. Хлопчик Василько, якого ви всі добре знаєте, вже підріс і сьогодні покинув колиску. Тепер він спатиме в ліжку. Як дорослий.
— Молодець Василько! Хай росте на здоров’я! — весело загукали пташки і звірята.
— Нам треба гуртом подумати, — казав далі Шпак, — чим Василькові можемо допомогти. А треба йому якнайшвидше навчитись усього того, що повинні вміти діти.
І пташки та звірята стали думати.
Першим зголосився Зайчик:
— Я берусь навчити Василька швидко бігати, високо стрибати і... навіть танцювати.
За ним озвався Соловейко:
— А я вчитиму його співати й грати.
— А я плавати, — сказала Жабка.
— А я збирати ягоди, гриби, яблука, — подав голос Їжачок.
Тут і Білочка озвалась:
— Ми навчимо його любити наші поля, луки та гаї, шанувати всіх нас. Отак ми з Васильком і станемо великими друзями.
— Друзями! Будемо друзями! — радісно загукали всі довкола.
Тільки у Ластівоньки очі були сумними-сумними.
— Ти чому невесела, Ластівонько? — запитав Шпак.
— Усі будуть допомагати Василькові, а я ні, — тихо сказала Ластівонька. — А я так хочу навчити його літати. Але діти не мають крил. А як виростуть, то самі будують літаки, ракети, на яких літають швидше й далі, ніж ми... Я нічим не можу допомагати Василькові.
— Ой, Ластівонько! — здивувався Шпак. — Як же ти могла забути: якби не птахи, то люди навіть не знали б, що можна літати. Ми, птахи, вчимо їх любити небо.
— А й справді, забула, — вже не так сумно сказала Ластівонька.
І Шпак заговорив знову:
— Ти дуже гарно і швидко літаєш. Навіть над самісінькою землею можеш. Тож літай перед Васильковими очима якнайчастіше, клич за собою у височінь, та бери все вище і вище у бік сонця, у бік сонця...
Від цих слів зовсім зраділа Ластівонька. А коли пташки та звірята з веселим гомоном покинули узлісся, вона відразу полетіла до Василькової хати, до його віконця, їй дуже кортіло подивитися, як там хлопчик.

Запитаннячка від Сяйвика
1. На небі одне, на землі нема, у баби двоє, у дівки нема.
2. Що стоїть посеред Києва?
3. Гора й долина, що між ними?
4. Ішло дві матері і дві дочки. Знайшли три яблука. Всім буде по одному. Як вони поділились?
5. Від чого у качки ноги червоні?
6. Який кінь, коли циган його миє?
7. Чи може страус себе птахом назвати?
8. Водій автомашини має двох сестер, але вони не мають брата. Як це може бути?
9. Якщо машина їде, яке колесо не крутиться?

Привіт,
Світлячку Сяйвику!
Пише тобі Майя. Мені сім років. Закінчила другий клас. Я живу в прекрасному селі Вири у чудовій сім’ї. Крім мене в родині є ще дві старші сестрички – 14-річна Юлія і 10-річна Марія. Мій тато Геннадій Ганзюк – найкращий тато у світі. Тому що він красивий, елегантний, працелюбний. Коли я хворіла, він мене доглядав. Саме він повів мене у перший клас. Тато у вільний від роботи час їздить на рибалку. Одного разу він зловив велику щуку. Я не хочу ображати інших татусів, але мій тато для мене найкращий у світі. Він вміє все: ремонтувати, будувати. Навіть допомагає мені з домашніми завданнями. Скажу вам по секрету, що він вміє навіть готувати їсти. В мого тата дуже добре серце. Що ще я можу сказати про тата? Ми всі його дуже любимо.
Ганзюк Майя,
с. Вири, Сарненський р-н.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору