Рівне:

Створення та просування сайтів

Розоремо Антарктиду – посадимо помідори користь чи шкоду приносить людям генна інженерія

Головна 20-вер, 2007, 17:589 prov 2 409
До сьогодні вчені не дійшли до одностайної думки щодо впливу генетично модифікованих організмів на організм людей. Одні на весь світ трублять про небезпеку, стверджуючи, що споживання ГМО може мати для людей непередбачувані наслідки, викликаючи в організмі незворотні процеси. Інші, даючи голову на відсіч, запевняють, що ГМО анітрохи не шкідливі, навпаки — вони полегшують життя людини. А поки науковці сперечаються і роблять висновки, які за своєю суттю абсолютно протилежні, ми виступаємо такими собі піддослідними кроликами. Благо, незабаром, як і споживачів тютюнових виробів, про можливу небезпеку, що йде від ГМО, нас застерігатимуть. Мовляв, ми попередили, а ви самі вирішуйте і в разі чого не нарікайте на когось. А зрештою про те, як споживання картоплі, яку не їсть колорадський жук, та помідорів, які можуть рости хоч в Антарктиді, позначиться на людині та її здоров’ї, — дізнаємося, напевне, через десятки років. Поміж тим, вчені, які не підтримують розповсюдження ГМО, застерігають, що такі продукти можуть спричинити пригнічення імунітету та викликати алегрію, адже несуть в собі нові білки, вплив яких ще не вивчений. Тому фахівці радять не вживати трансгени хоча б алергікам та дітям, організм яких лише формується. Окрім цього, деякі транспортовані гени є стійкими до дії антибіотиків. І якщо вони засвояться в організмі людини, окремі хвороби буде неможливо вилікувати. У свою чергу, захисники генетично модифікованих рослин намагаються переконати, що сьогодні без них уже ніяк не обійтися. Адже вони, у першу чергу, дозволяють значно підвищити урожайність. А це особливо актуально, якщо вірити деяким дослідженням, результати яких говорять, що вже за 20-30 років брак продовольства може стати однією з найбільших проблем людства. Мовляв, чисельність населення планети стрімко зростає, а Земля швидко виснажується й уже не в змозі буде забезпечити усіх необхідною кількістю харчових продуктів. Також прихильники ГМО запевняють, що їх використання у країнах третього світу дозволить не тільки вирішити проблеми з продовольством, але і забезпечити населення багатьма речовинами і навіть медикаментами, які ці країни дозволити собі не можуть. Наприклад, за допомогою генної інженерії вже виведені рис і вітамін „А”. А ще на таких продуктах можна зекономити, бо не доведеться витрачатися на пестициди й інші хімікати, які, до речі, теж шкідливі для людини. Щодо небезпеки для здоров’я, то захисники ГМО стверджують, що новітня продукція поки що не призвела до захворювань і проходить тестування в органах охорони здоров’я багатьох країн у десятки разів ретельніше, ніж звичайні продукти. Першість за обсягами виробництва й експорту генетично модифікованих рослин належить Сполученим Штатам. Далі йдуть Канада, Бразилія, Чилі, Китай. Ними вже перенасичені ринки цих країн, тому компанії активно поповнюють своєю продукцією ринки Європи, і під основний приціл узято країни, що розвиваються. Однак є держави, які всіляко протистоять потраплянню на свої території подібних рослинних форм. Велика Британія, наприклад, не дозволяє комерційне використання генетично модифікованих рослин, а більшість країн-членів ЄС та Японія забороняють експортувати до себе продукти, виготовленні з них. В Угорщині, Польщі та Чехії навіть активно розвиваються програми вирощування органічно чистої їжі, оскільки попит на неї в Євросоюзі постійно збільшується. А тим часом в Україні, за неофіційними даними, модифікованими картоплею, соєю та кукурудзою зайнято 45 відсотків посівних площ. Можете бути певні, що споживачами генетично модифікованої продукції є і ми з вами. Якщо урахувати, що генетично модифікована соя займає близько 75 відсотків світового ринку цієї культури, то будь-які сумніви щодо правдивості попереднього твердження відпадають автоматично. Фахівці кажуть, що нині соя – незмінний компонент у складі варених ковбас, фаршу, сирів, молочних сумішей, крабових паличок, кондитерських виробів і навіть деяких напоїв. У виробництві чипсів, а також багатьох майонезів і кетчупів використовують модифікований крохмаль. Мало того, науковці Київського інституту стандартизації, провівши відповідні досліди, дійшли висновку, що кожна друга ковбаса і пельмені в Україні виробляються з генетично модифікованих продуктів. Генетичним модифікаціям піддаються кукурудза, бавовник, ріпак, кава. Підозрюють також і привезені з Африки банани, що можуть бути примусово прищеплені від малярії. А також – багато сортів картоплі. Уявіть! Генетично модифіковану картоплю колорадський жук не їсть. Коли він її кусає, у нього починається судома і він здихає. Людина, виявляється, витриваліша за шкідників. Поміж тим, розпізнати ГМ рослини практично неможливо. Хіба що на вигляд вони надто бездоганні. І це не дивно, адже, скажімо, в клітини помідорів нині можливо пересадити ген із тканини риби, який кодує білок, що відповідає за замерзання. І тепер існує цілком реальна можливість вирощувати... морозостійкі помідори!

Марина ДАНИЛЮК,

Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору