Рівне:

Створення та просування сайтів

Зупинка підприємства «Рівнеазот» загрожує місту екологічною катастрофою

Останні новини 25-травня, 2009, 16:319 Lobanovskiy 1 349
Рівне у будь-який момент може залишитися без води та каналізації. Минулого тижня через зниження тиску газу до критичного рівня повністю зупинився хімічний гігант Рівненщини ВАТ «Рівнеазот». Через зупинку виробничих потужностей підприємства зупиняться і його очисні споруди, через які проходять понад 70% нечистот зі всього міста. Особливість міста у тому, що рівненські міські очисні споруди здатні переробляти лише 30% відходів життєдіяльності людей. Відтак якщо зупиниться завод, то перестануть працювати і його очисні споруди. Після цього понад 70% неочищених каналізаційних стоків потраплять у р.Горинь.

Про це йдеться у матеріалі, який подає сьогодні, 25 травня, «Комсомольська правда в Україні». «Рівне користується очисними спорудами ВАТ «Рівнеазот», які переробляють каналізаційні стоки міста, – цитує місцева «Рівненська газета» заступника міського голови Сергія Васильчука, який прибув на «Рівнеазот», щоб вивчити ситуацію. – Зі зупинкою заводу зупиняться і очисні споруди – стічні води з каналізаційної системи Рівного без очищення потраплятимуть у річку Горинь. Це спричинить екологічну катастрофу. Ситуація складна. Частину стоків плануємо перекинути на очисні споруди міста, але навіть це не врятує, – і нечистоти потраплятимуть у Горинь. Нам доведеться обмежувати подачу води мешканцям міста, щоб полегшити ситуацію».

Згоден із чиновником і керівник місцевого водоканалу.

У коментарі «Рівненській газеті», директор «Рівнеоблводоканалу» сказав, що «поки невідомо, на скільки доведеться обмежувати водопостачання. Як тільки зупиняться «азотівські» очисні споруди, відразу ж доведеться вжити заходів. Усе робитимемо експериментальним шляхом».

Наслідки такої ситуації складно спрогнозувати, адже перевантаження потужностей, що залишилися, може привести до виходу їх з ладу. Тоді наслідки можуть нагадувати події 1995 року, коли відбулася аварія на Диканівських очисних спорудах у Харкові. Тоді місто близько тижня залишалося без води, а на ліквідацію наслідків цієї катастрофи були витрачені роки і десятки мільйонів гривень. Впродовж 6 років після цієї події на забезпечення безпеки міста було витрачено понад 60 мільйонів гривень – і це за цінами тих років. Зараз навіть важко уявити у скільки державі обійдеться ліквідація подібної аварії.

Держава, фактично, сама провокує зупинку головних очисних споруд Рівного. Як пише «Рівненська газета», ще з початку весни у результаті дій Кабінету Міністрів України і НАК «Нафтогаз України» ВАТ «Рівнеазот» неодноразово знаходилося на межі зупинки через зниження тиску у магістральних проводах до критичного рівня.

«Адміністрація підприємства відзначала, що «Рівнеазот», як і будь-яке інше хімічне виробництво, є екологічно небезпечним і може працювати без шкоди для навколишнього середовища тільки у штатних нормативних режимах. Перепади тиску можуть викликати мимовільну зупинку агрегатів, викиди, вибух або горіння аміаку», – цитує видання керівника прес-служби підприємства Світлану Березу.

Незважаючи на всі попередження, 19 травня тиск газу на підприємстві знову впав.

«19 травня тиск газу був знижений до 7,3 кілограма на сантиметр квадратний при нормі 10, – розповіла старший диспетчер ВАТ «Рівнеазот» Ольга Склярова. – При такому тиску може відбутися аварійне відключення агрегатів.

Як упевнені на підприємстві, у випадку істотних перепадів тиску газу викидів хімічних речовин в атмосферу не уникнути. Директор підприємства Михайло Заблуда твердить, що ВАТ «Рівнеазот» буде повністю зупинено через 27 годин з моменту аварійної зупинки підприємства. Тому, фактично, у жителів міста буде всього доба для того, щоб набрати воду, вмитися, поголитися – і починати жити без води та каналізації.

Навіть якщо екологічна катастрофа і не відбудеться, то зупинка підприємства призведе до того, що тисячі робочих опиняться без роботи, а їх сім'ї залишаться без засобів для існування. Крім того, постраждає весь регіон, адже зараз «Рівнеазот» є одним з найбільших платників податків до місцевого бюджету. Не складно передбачити, як це позначиться на рейтингах уряду напередодні президентських виборів.

ZIK
Схожі новини
Коментарі - всього 1

Lobanovskiy 25-травня, 19:58

recourse
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору