Рівне:

Створення та просування сайтів

Українські ВНЗ підвищили плату за навчання

Україна і світ 03-лип, 2009, 13:219 prov 1 592
Українські ВНЗ підвищили плату за навчання


Незважаючи на зниження кількості потенційних абітурієнтів та економічну кризу в Україні, практично всі виші вирішили підвищити вартість контрактного навчання.
“Ціни ми підняли відповідно до рівня інфляції — у середньому на 25-30%”, — повідомив В’ячеслав Невінчаний, помічник Президента з питань прийому та профорієнтації абітурієнтів Національного університету Києво-Могилянська академія.
Тим часом Антимонопольний комітет стурбований одночасним підвищенням цін вищими навчальними закладами.
Як зазначає видання, практика підвищення цін характерна не тільки для великих національних вищих шкіл, але також і для регіональних вишах.
“У нашій академії навчання минулого року коштувало в середньому 4,5 тисячі гривень на рік. У цьому році середня ціна зросла до 7,5 тисячі”, — сказав Олег Мороз, відповідальний секретар Полтавської національної аграрної академії. За його словами, таке ціноутворення виправдане зростанням собівартості та рівнем інфляції.
При цьому у вишах, насамперед регіональних, минулого року істотно зменшилася кількість контрактників. Так, у 2008-му підзвітні Міністерству освіти ВНЗ недорахувалися приблизно 100 тисяч першокурсників (252 тисячі вступили проти 361 тисячі у 2007 році). Це означає, що утримувати освітню інфраструктуру доводиться меншій кількості студентів, тобто платити контрактники повинні більше.
Усі опитані виші підняли вартість освітніх послуг. Підвищення склало від 10 до 50%. Найбільше ціни зросли в національних університетах. Наприклад, у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка вартість навчання на факультеті журналістики збільшилася практично в півтора раза —
з 16,3 тисячі гривень на рік до 25 тисяч, на юридичному факультеті — з 21,7 до 30 тисяч гривень.
Разом з тим представники ВНЗ впевнені, що внаслідок підвищення цін кількість студентів-першокурсників у них не скоротиться. “Українці вважають, що вища освіта є обов’язковою. Тому батьки готові брати кредити або позичати гроші, аби оплатити навчання своєї дитини”, — каже Петро Кралюк, проректор з науково-виховної роботи Національного університету Острозька академія.
У цьому році, за словами представників вишів, як і в минулому, найбільшим попитом будуть користуватися фінансові спеціальності та юриспруденція.
Ситуацією, що склалася, стурбований Антимонопольний комітет України. 25 червня він оприлюднив результати дослідження ринку освітньої діяльності вишів з підготовки бакалаврів та магістрів на медичних та юридичних спеціальностях. Висновки такі: в 2006-2009 роках українські ВНЗ встановлювали необґрунтовано завищену плату за навчання на тих спеціальностях, які мають найбільший попит. Крім того, за даними АМКУ, під час розрахунку вартості освітніх послуг, крім поточних витрат, ВНЗ враховували капітальні витрати.
Тому Антимонопольний комітет рекомендував Міносвіти розробити уніфікований порядок надання вишам платних послуг та забезпечити дієвий контроль над його дотриманням.
Як повідомлялося, Кабінет Міністрів за пропозицією Міносвіти і науки скоротив більш ніж на 10% державне замовлення у вищих навчальних закладах на 2009 рік.
Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міністерство освіти і науки винесло на громадське обговорення законопроект про внесення змін до законів про освіту і вищу освіту. Згідно з документом, з законодавства пропонується виключити положення про надання студентам профтехучилищ безкоштовного харчування і про обов’язкову виплату стипендій студентам вишів і ПТУ. Замість цього пропонується впровадити соціальні стипендії для інвалідів і сиріт, а також академічні стипендії для студентів, що досягли успіхів у навчанні.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору