Рівне:

Створення та просування сайтів

Леся Оробець: Права контрактників мають бути гарантовані законом

Останні новини 19-чер, 2009, 10:259 prov 1 129
«Ситуація в Рівному якнайкраще ілюструє виклики, якими криза дедалі частіше годуватиме вищу школу», – зауважила народний депутат України, заступник голови Єдиного Центру Леся Оробець, коментуючи недавнє стрімке підвищення плати за навчання в Рівненському національному університеті водного господарства та природокористування.
«Як не зрозуміти обурення студентів, зокрема, майбутніх архітекторів, якщо плата за їх останній рік навчання зросла вчетверо, а вартість магістратури в порівнянні з ціною попереднього року навчання відтепер співвідноситься як 6 до 1!», – наголосила народний депутат.
За її словами, крім соціально-економічних чинників, породжених недолугою політикою уряду та світовою кризою, причиною такого стану речей є вкрай недосконале законодавство, що регулює дану сферу.
«Проблема в тому, що чинна редакція Закону «Про вищу освіту» не містить дієвих гарантій захисту контрактників, які донедавна правниками просто не бралися до уваги. Згідно з нею, розмір плати за навчання встановлюється вишем «з урахуванням офіційно визначеного рівня інфляції за попередній календарний рік». Ректори і враховують його, а от яким чином – один Бог знає», – повідомила заступник голови Єдиного Центру.
На думку політика, ситуація в Рівному ще раз підтвердила актуальність підготовленого нею законопроекту №4544 «Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо гарантій захисту вищої школи в умовах кризи)», яким, з одного боку, унеможливлюється збільшення плати за навчання понад офіційно встановленого рівня інфляції, з іншого – встановлюється законодавчі гарантії виконання державних зобов’язань щодо бюджетного фінансування вишів.
«Права контрактників, які дотують, по-суті, вищу освіту, законом не захищені. Натомість вони напряму залежать від доброї волі ректорів, яким криза вже викручує руки», – підсумувала Оробець, — повідомила прес-служба Єдиного Центру.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору