Рівне:

Що робити, якщо сталася пожежа

Порадниця 16-июл, 2009, 09:179 prov 7 237
Якщо виникла пожежа — рахунок часу йде на секунди. Не панікуйте та остерігайтеся: високої температури, задимленості та загазованості, обвалу конструкцій будинків і споруд, вибухів технологічного обладнання і приладів, падіння обгорілих дерев, проваль. Потрібно знати, де знаходяться засоби пожежогасіння, та вміти ними користуватися.
• Перед тим, як увійти до приміщення, що горить, накрийтеся мокрою ковдрою, будь-яким одягом чи щільною тканиною;
• відчиняйте обережно двері в задимлене приміщення, щоб уникнути посилення пожежі від великого тиску свіжого повітря;
• у сильно задимленому приміщенні рухайтеся поповзом або пригинаючись;
• для захисту від чадного газу необхідно дихати через зволожену тканину;
• у першу чергу рятуйте дітей, інвалідів та старих людей;
• пам’ятайте, що маленькі діти від страху ховаються під ліжко, у шафу та забиваються в куток;
• виходити із епіцентру пожежі необхідно в той бік, звідки віє вітер;
• побачивши людину, на якій горить одяг, зваліть її на землю та швидко накиньте будь-яку ковдру чи покривало (бажано зволожені) і щільно притисніть до тіла, за необхідності викличте швидку допомогу;
• якщо загорівся ваш одяг, падайте на землю і перевертайтеся, щоб збити полум’я, ні в якому разі не біжіть — це ще більше роздуває вогонь;
• під час гасіння пожежі використовуйте вогнегасники, пожежні гідранти, воду, пісок, землю, кошму та інші засоби;
• бензин, гас, органічні масла та розчинники, що загорілися, гасіть тільки за допомогою пристосованих видів вогнегасників, засипайте піском або грунтом, а якщо осередок пожежі невеликий, накрийте його азбестовим чи брезентовим покривалом, зволоженою тканиною чи одягом;
• якщо горить електричне обладнання або проводка, вимкніть рубильник, вимикач або електричні пробки, а потім починайте гасити вогонь.
Пожежа застала вас у приміщенні
• ви прокинулися від шуму пожежі і запаха диму, не сідайте в ліжку, а скотіться з нього на підлогу та повзіть під хмарою диму до дверей, але не відчиняйте їх відразу;
• обережно доторкніться до дверей тильним боком долоні, якщо двері не гарячі, то потихеньку відчиніть їх та швидко виходьте, а якщо гарячі — не відчиняйте їх, дим та полум’я не дозволять вам вийти;
• щільно зачиніть двері, а всі щілини та отвори заткніть будь-якою тканиною, щоб уникнути подальшого проникнення диму, та повертайтесь поповзом у глибину приміщення і приймайте заходи для порятунку;
• присядьте, глибоко вдихніть повітря, розкрийте вікно, висуньтеся та кричіть ”Допоможіть, пожежа!”, а якщо ви не в змозі відкрити вікно — розбийте віконне скло твердим предметом та приверніть увагу людей, які можуть викликати пожежну команду;
• якщо ви вибралися через двері, зачиніть їх і поповзом пересувайтеся до виходу із приміщення (обов’язково зачиніть за собою всі двері);
• якщо ви знаходитесь у висотному будинку, не біжіть крізь вогнище, а користуйтеся можливістю врятуватися на даху будівлі, використовуйте пожежну драбину. Під час пожежі заборонено користуватися ліфтами.
У всіх випадках, якщо ви в змозі, викличте пожежну команду (телефон — 101).
Пожежі в лісах, степах та на торфовищах
Масові пожежі можуть виникати у спеку та при посухах від ударів блискавки, необережного поводження з вогнем, очищення поверхні землі випалюванням сухої трави та з інших причин. Вони можуть викликати ураження людей та тварин, вибух будівель у населених пунктах, дерев’яних мостів та стовпів ліній електромереж і зв’язку, складів нафтопродуктів та інших матеріалів, що горять.
Ви опинилися в епіцентрі пожежі
• не панікуйте та не тікайте від полум’я, що швидко наближається, у протилежний від вогню бік, а долайте крайку вогню проти вітру, закривши голову і обличчя одягом;
• з небезпечної зони, до якої наближається полум’я, виходьте швидко, перпендикулярно напряму розповсюдження вогню;
• якщо втекти від пожежі неможливо, вийдіть на відкриту місцевість, увійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що знаходиться низько над поверхнею землі (воно тут менш задимлене), рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком будь-якої тканини;
• гасити полум’я невеликих низових пожеж можна, забиваючи його гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим грунтом та затоптуючи ногами. Будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитися і травмувати вас;
• під час гасіння пожежі не відходьте далеко від доріг та просік, не випускайте з уваги інших учасників гасіння, підтримуйте з ними зв’язок за допомогою голосу;
• особливо будьте обережні у місцях торф’яних пожеж, враховуйте, що там можуть утворюватися глибокі провалля, тому пересувайтеся, по можливості, перевіряючи палицею глибину пласту, що вигорів;
• після виходу з епіцентру пожежі повідомте місцеву адміністрацію та пожежну службу про місце, розміри та характер пожежі.


Наша кухня

Булочки з родзинками і вершковим кремом
0,5 л молока, 1 яйце, 200 г вершкового масла або вершкового маргарину, 30 г дріжджів, 2-3 ст.л. цукру, борошно, олія, дрібка солі, родзинки, 4-5 ст.л. вершків з жирністю вище, ніж 30%, 100 г цукру-пудри.
Дріжджі розчинити в теплому молоці, додати цукор і залишити підніматись. Через 10 хв. додати яйце, розтоплене тепле масло і сіль і, поступово замішуючи тісто, всипати борошно (тісто повинне бути не крутим). Влити олію і ще раз замісити, накрити серветкою або плівкою посудину з тістом і залишити в холодильнику на 2-3 години. Розкачати готове тісто в пласт, змастити олією і притрусити родзинками, скласти в 3 рази, знову розкачати, згорнути у вигляді рулета, а потім порізати упоперек на булочки товщиною 3 см. Випікати при 180 градусах протягом 20 хв., готові булочки охолодити. Вершки збити з цукром-пудрою і полити цим кремом-глазур’ю булочки.

Баклажанні оладки
0,5 кг баклажанів, 5 яєць, 2 ст.л. (з гіркою) панірувальних сухарів, 2 зубчики часнику, 50 г твердого сиру, олія, сіль, перець, зелень.
Баклажани порізати пластинками повздовж, посолити і залишити на 30 хв., промити, підсушити серветкою, дрібно порізати і обсмажити в олії на сильному вогні. Охолодити. Яйця збити, влити до баклажанів, додати сухарі, вичавлений часник, порізану зелень і тертий сир, посолити і поперчити. Столовою ложкою викласти суміш на розігріту сковорідку з олією у вигляді оладок і обсмажити до золотистого кольору з обох боків.
Схожі новини
Створення та просування сайтів Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Календар
«    Октябрь 2020    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Вгору