Рівне:

Створення та просування сайтів

дерманський світильник

Україна і світ 14-вер, 2006, 11:179 prov 1 396
У древньому Дермані на Рівненщині відбулося традиційне літературно-мистецьке свято “Дерманський світильник”, на якому краяни та їхні гості вкотре вшановували видатних письменників, уродженців цього мальовничого села: Уласа Самчука та Бориса Тена.
Цьогорічний “Дерманський світильник” на відміну від попередніх розпочався дещо незвично. Після покладання квітів до пам’ятника Уласові Самчуку в Рівному учасники літературно-мистецького заходу вирушили в Дермань, де пішки дісталися Запорожжя, на якому колись стояла хата батьків автора “Волині”, в якій народився й провів дитинство письменник, куди не раз приїздив, будучи вже відомим митцем і громадським діячем, редактором газети “Волинь” часів Другої світової.
Підніматися крутосхилами на пагорб, де колись стояло обійстя Самчуків, було досить нелегко. Особливо людям літнього віку. Але бачили б ви їхню радість, коли дісталися тієї заповітної Говерли національного духу. Тут лежить камінь із написом про те, що на цьому місці стояв Уласів батьківський дім. Йому вклонилися гості, поклали квіти та поспілкувалися з господарями нинішнього обійстя. Звідти повернулися в центр Дерманя, де їх зустріли місцеві мешканці хлібом-сіллю. Квіти шани великим митцям лягли до меморіальних дошок Уласові Самчуку та Борисові Тену, що встановлені на стінах тутешнього ліцею.
А потім у дворі Дерманського ліцею розпочалося святкове дійство. Його відкрив начальник управління культури Рівненської облдержадміністрації, заслужений працівник культури України Петро Давидюк. За традицією він оголосив ім’я цьогорічного лауреата літературної премії імені Світочів. Нагадаємо, що цю премію в області засновано три роки тому з метою сприяння творчій діяльності літераторів краю та активізації культурної й громадської роботи митців.
Мали змогу гості свята оглянути нову експозицію музею Уласа Самчука та придбати нові книги українських письменників, привезені на “Дерманський світильник” видавцями “Азалії”.
Юрій БЕРЕЗА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору