Рівне:

Створення та просування сайтів

ВІН ПРИЙШОВ У СВІЙ ДРУГИЙ ВІК

Особливий погляд 23-лют, 2006, 10:049 prov 1 125
Видатному українському письменнику та громадському діячеві, справжньому патріотові та страднику за свій народ, нашому землякові Уласу Самчуку 20 лютого нинішнього року виповнився 101 рік.
З цієї нагоди на Театральній площі обласного центру біля пам»ятника авторові “Волині” та “Марії” зібралася громадськість міста та гості, предствники політичних партій, влади, творчих спілок, духовенства, учнівська та студентська молодь, аби вклонитися світлій пам»яті Уласа Самчука, чий прах і досі покоїться в далекій канадськй стороні, та помолитися за його упокій і власну віру в Україну з українським духом та укранським достатком.
Мітинг відкрила голова обласної організації Національної спілки письменників України Лідія Рибенко. Патріотично налаштованою прелюдією до наступних виступів став кобзарський спів Володимира Горбатюка. Перед цим священики УПЦ КП відслужили поминальну панахиду та освятили пам»ятник Уласу Самчуку, а до підніжжя лягли квіти та вінки від учасників мітингу.
Свою радість і свій біль про набуте і втрачене Україною говорили письменник, лауреат премії ім. Лесі Українки, чия творчість цьогоріч висунута на здобуття Національної премії ім. Тараса Шевченка, Євген Шморгун, заступник голови обласного об»єднання ВУТ “Просвіта” ім. Тараса Шевченка Іван Кузьмюк, народний депутат Сергій Олексіюк, голова обласної держадміністрації Василь Червоній, директор обласного академічного українського музично-драматичного театру Володимир Петрів. Останній, зокрема, висловив прохання театралів про присвоєння їхньому закладу імені Уласа Самчука. Його пітримали учасники мітингу. Відтак, слово тепер за обласною радою, яка вповноважена це питання розглянути.
Що ж до справжнього пошанування імені Уласа Самчука, то воно бачиться насамперед у виданні, розповсюдженні та вивченні його творів. На цьому наголошували чи не всі виступаючі. Пролунала вкотре й думка про повернення праху письменника на Батьківщину. Перші кроки щодо цього з боку української та канадської дипломатій вже накреслюються. А ще до створеного в Дермані музею Уласа Самчука хотілося б, аби Театральна площа в Рівному, яку вже рік прикрашає величний пам»ятник письменнику, набула привабливішого вигляду. Тут слово за міською владою.
Та найбільше порадів би Улас Самчук, якби сьогодні всі патріотичні сили України об»єдналися та обрали український парламент, відстояли державну мову, а значить, і незалежність держави. Бо плескати в долоні ще рано. Вороги України не дрімають ні по цей, ні по той бік нашого кордону. Їхній запал погасити може наш патріотичний дух, дух, яким володів Улас Самчук.
Сергій ДОЛЕНКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору