Рівне:

Створення та просування сайтів

14 суперпродуктів допомагають зберегти молодість

Здоровя 13-сер, 2009, 10:089 prov 2 686
14 найзвичайніших продуктів можуть суттєво покращити стан здоров’я, продовжити молодість і подарувати довголіття. Про це заявляє американський пластичний хірург доктор Пратт в книзі-бестселері ”Суперпродукти: 14 страв, які змінять ваше життя”.
Розробити нову дієту докторові Пратту допомогло більш ніж 20-річне вивчення харчових звичок своїх пацієнтів. У результаті він прийшов до висновку, що регулярне вживання певних продуктів дозволяє запобігти розвитку діабету і раку, підтримати шкіру еластичною, уповільнити старіння і скинути зайву вагу. До дивопродуктів, покликаних врятувати людство, належать боби (зокрема, квасоля), чорниця, брокколі, вівсянка, апельсини, гарбуз, соя, шпинат, чай і чорний і зелений, помідори, індичка, волоські горіхи, йогурт і лосось — їх рекомендується включати в раціон кілька разів в тиждень. Не рекомендується відмовлятися і від іншої їжі. А ось споживання цукру, солі і алкоголю варто обмежити. І не забувати такий режим харчування поєднувати з регулярними заняттями фізкультурою.
Розглянемо докладніше суперпродукти, які Стівен Пратт вважає еліксиром краси, молодості і здоров’я.
1. Боби
Боби (зокрема, квасоля) знижують рівень холестерину в крові і стабілізують рівень цукру, запобігаючи діабету. Полегшують стан у гіпертоніків і допомагають контролювати вагу. Є прекрасним джерелом клітковини, що поліпшує роботу кишківника.
Протягом тижня слід з’їдати 4 жмені.
2. Чорниця
З лікувальною метою чорницю з незапам’ятних часів використовували ще корінні жителі Америки — індіанці. Вона є джерелом багатьох корисних речовин, зокрема вітамінів С, Е, фолієвої кислоти, клітковини. Чорниця знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, раку, допомагає підтримувати шкіру у хорошому стані, значно покращує зір. Вона благотворно впливає на роботу мозку, покращує творчі здібності і запобігає старечому недоумству.
Щодня (або через день) з’їдати по 1 — 2 жмені.
3. Брокколі
Укріплює імунітет, серце, кістки. Запобігає розвитку катаракти. Пратт називає цю капусту кращим засобом для профілактики раку.
Щодня слід з’їдати по півчашки або по чашці.
4. Овес
Овес і вівсяні пластівці містять вітаміни групи В, багаті на клітковину і білки.
Найкорисніші для здоров’я продукти за версією Forbes
Знижують рівень холестерину, зменшують
Щодня слід з’їдати порцію.
5. Апельсини
Багаті вітаміном С, покращують стан серця, запобігають раку, діабету.
Щодня слід з’їдати по одному апельсину.
6. Гарбуз
Багатий на каротин, вітаміни С, Е, РР, В, D. Містить багато клітковини, яка легко засвоюється.
Запобігає різним видам раку — легенів, кишківника, грудей та ін. Покращує зовнішній вигляд шкіри, підсилює її захист від шкідливої дії сонячних променів.
Щодня слід з’їдати не менше півчашки.
7. Соя
Соєвому молоку і іншим продуктам запобігають остеопороз, рак, серцево-судинні хвороби. Полегшують стан при менопаузі і менструаціях.
Щодня слід з’їдати не менше 15 гр.
8. Шпинат
Засіб від багатьох недуг. Його називають вітамінним чемпіоном (у його складі — більше 10 різних вітамінів). Містить також солі калію, кальцію, фосфору. Багатий на залізо. Шпинат допомагає організму протистояти серцево-судинним захворюванням, злоякісним переродженням. Покращує зір.
Щодня слід з’їдати жменю тушкованого або дві жмені свіжого шпинату.
9. Чай
У чаї, особливо зеленому, міститься багато антиоксидантів. Він підвищує імунітет, перешкоджає розвитку злоякісних пухлин і остеопорозу, знижує ризик інфаркту.
Щодня слід випивати не менше однієї чашки.
10. Помідори
Знижують ризик захворювання раком (зокрема, раком простати у чоловіків), підвищують захисні властивості шкіри, запобігають катаракті і іншим захворюванням очей, пов’язаним з віковими змінами. Багаті на вітаміни групи В, а також вітамін С і каротин.
Щодня слід з’їдати одну порцію.
11. Йогурт
Прекрасне джерело кальцію і білка, укріплює кістки і зуби, а також серце. Бактерії, що містяться в йогурті, добре впливають на травлення.
Щодня слід з’їдати по дві чашки.
12. М’ясо індички
Відмінне джерело корисних протеїнів. Містить мало жиру і багато поживних речовин, що допомагають укріпити імунну систему.
Протягом тижня слід з’їдати три порції по 120 г (бажано без шкіри).
13. Волоські горіхи
Джерело корисних для серця і шкіри жирних кислот класу омега — 1. Якщо ви їсте горіхи невеликими порціями і регулярно (п’ять разів на тиждень), ризик виникнення серцево-судинних захворювань знижується на 15-50%. Доктор Пратт стверджує, що винахідник пігулки з аналогічною дією одразу став би мільйонером. Волоські горіхи також запобігають захворюванню на діабет і рак.
Протягом тижня слід з’їдати п’ять порцій по 30 гр.
14. Лосось
Багатий корисними омега-3 жирними кислотами. Бореться з передчасними зморшками. Зменшує ризик розвитку інфарктів і онкологічних захворювань.
Протягом тижня слід вживати цю рибу 2-4 рази (можна частково замінити її сардинами, фореллю або оселедцем).

Позбутися целюліту нереально,але скорегувати можна
Ведучи мову про целюліт, потрібно розділяти два абсолютно різних поняття. В одному випадку симптоми можуть бути пов’язані з дуже екзотичним захворюванням — запаленням підшкірно-жирової клітковини (cellulites). В іншому те, що називають целюлітом — особливість будови жіночої жирової тканини.
Це є нормою, а не хворобою. До речі, як не образливо, але целюліт — виключно жіночий ”привілей”. У чоловіків його немає, не було і бути не може.
ЦЕЛЮЛІТ ЯК НОРМА ЖИТТЯ
Усім, хто впадає в істерику, виявивши у себе навіть легкий натяк на целюліт, варто запам’ятати дві прості істини:
• целюліт — це вторинна жіноча статева ознака, яка (звичайно, в розумних межах) є гарантією жіночої привабливості та здоров’я;
• целюліту не можна позбутися: він є у 98% жінок. Жінки, у яких целюліт відсутній, страждають або порушенням дітородної функції, або гормональними збоями.
ЯК З’ЯВИВСЯ ТЕРМІН ”ЦЕЛЮЛІТ”?
Поняття cellulite вперше з’явилося в США в 1973 році після того, як власниця великого нью-йоркського салону краси Ніколь Ронсар опублікувала в журналі Vogue статтю під назвою ”Целюліт: це грудочки, гульки і горбки, яких ви не могли позбутися раніше”. Нова ”хвороба”, відкрита панною Ронсар, принесла її винахідниці мільйони та поклала початок новій і надзвичайно прибутковій галузі косметології, що швидко завоювала ринок Америки й Європи.
ЦЕЛЮЛІТ: ПОГЛЯД ЗСЕРЕДИНИ
Як виникає целюліт? Жирові клітини в жіночих проблемних зонах (на стегнах, сідницях) об’єднуються в групи, навколо яких розташовуються кровоносні судини та волокна колагену. За процес утворення та розщеплювання жиру в цих клітинах відповідають чутливі до адреналіну рецептори, у тому числі й естрагенові, що реагують на гормональні зміни. Саме тому при стресах і гормональних збоях ми часто набираємо вагу.
Перша стадія целюліту — нормальний стан жінки. З віком, під дією багатьох чинників, баланс утворення та розщеплення жиру порушується. Жирові частки розростаються, здавлюють кровоносні судини. На тлі сповільненого капілярного кровообігу в міжклітинному просторі скупчується надмірна кількість глюкози, яка склеює волокна колагену, утворюючи навколо жирової часточки щільний ”кокон”. Зовні це проявляється як ”апельсинова шкірка”. Цю стадію називають ”запущений целюліт”. Хоча з точки зору здоров’я це все поки що не дуже катастрофічно.
Далі — гірше. Оскільки жир і вода продовжують накопичуватися, частки збільшуються в об’ємі, роздуваючи ”кокони”. При цьому здавлюються судини та практично припиняється відтік рідини з тканин. З’являються хворобливі відчуття при натисканні на шкіру, виникають судинні зірочки. А паралельно через малорухомий спосіб життя виникає і варікозне розширення вен. Й якщо на попередніх етапах мова йшла лише про косметичний дефект, то на цій стадії целюліт дійсно стає захворюванням, що вимагає лікування.

Розлучення провокує хвороби серця і рак
Людей, які пережили розлучення, частіше зростає ризик захворіти на рак або серцево-судинні захворювання. Причому ризик не зникає навіть у випадку повторного шлюбу.
Дослідження, яке провели американські вчені, підтвердило результати попередніх досліджень — щодо слабкого здоров’я людей, які не одружилися до середини життя. Стаття під назвою ”Біографія шлюбу і здоров’я в зрілості” буде опублікована у найближчому випуску журналу Journal of Health and Social Behavior.
Розлучення або втрата партнера негативно позначаються на фізичному та психічному здоров’ї людей. Стрес і фінансова невизначеність, що виникають при розлученні, починають позначатися на здоров’ї колишнього подружжя після підписання всіх паперів. За результатами дослідження, проведеного професором Ліндою Уейт (Linda Waite) з університету Чикаго, США, розлучені люди на 20% частіше страждають хронічними захворюваннями, такими як захворювання серця, діабет і рак, ніж ті, хто перебувають у шлюбі.
У них також частіше зустрічаються проблеми з мобільністю, наприклад, труднощі з тим, щоб піднятися сходами або пройти невелику дистанцію. У дослідженні взяли участь 8652 людини у віці 51-61 років.
Фінансова стабільність і турбота дружини про харчування та спосіб життя чоловіка зберігає здоров’я. Проте дослідження показало, що другий і третій шлюби, а також подальші, менше впливають на здоров’я, ніж перший. Люди, які розлучаються, а потім знову одружуються, на 12% частіше страждають від хронічних проблем і не такі мобільні, ніж ті, хто постійно живе з одним партнером. Овдовілі або розлучені люди, які більше не одружуються, на 13% частіше страждають депресіями, ніж їхні одружені і заміжні співгромадяни.

Душевне здоров’яматері впливає на дітей
Учені з Університету Квінсленда, Австралія, з’ясували, що підлітки, чиї матері страждають психічними розладами, частіше мають проблеми з поведінкою, а післяпологова депресія не має такого сильного впливу на дітей, як про це говорять.
Автор нового дослідження — Белінда Ллойд. Робота присвячена впливу материнського ментального здоров’я на дітей.
”У дітей, чиї матері мали проблеми з ментальним здоров’ям в період зростання нащадків, значно вищий рівень поведінкових і психічних відхилень”, — заявила доктор Ллойд. Тоді як велика увага преси присвячена післяпологовій депресії, про психічне здоров’я матерів у процесі виховання підростаючих дітей відомо мало. Пологова та післяпологова депресії не позначаються негативно на дітях. Це відкриття, вважає доктор Ллойд, допоможе зменшити стигматизацію цього явища.
”Наша робота спростовує поширене переконання, що пологова та післяпологова депресії згубно діють на поведінку дітей і їхнє психічне здоров’я, — розповіла доктор Ллойд. — Сумніви в собі, відчуття провини і соціальна стигматизація можуть зменшитись, якщо знати, що післяпологові розлади психіки матері не впливають на здоров’я та благополуччя дитини”. Проте в рамках дослідження виявилося, що матері частіше мають душевні проблеми у міру дорослішання своїх дітей. Цю тенденцію раніше не вивчали й адекватно не документували.
”Коли діти дорослішають, на плечі батьків лягають все складніші та серйозніші проблеми, — пояснила доктор Ллойд. — Крім того, материнський інтимний зв’язок з дітьми слабшає або руйнується, але збільшується фінансовий, соціальний, емоційний тиск на батьків”. Доктор Ллойд вважає, що фахівці повинні знати про необхідність підтримувати ментальне здоров’я матерів у міру дорослішання їх дітей. ”Необхідно розробити цілісніший підхід до психічного здоров’я та поведінки дітей. У його рамках слід розглядати здоров’я та благополуччя батьків як важливий чинник, що впливає на здоров’я дітей. Концентрація на психічному стані матері впродовж усього її життя, а не в окремі періоди (на зразок вагітності та пологів), може істотно поліпшити здоров’я як батьків, так і дітей і, відповідно, суспільства в цілому”, — робить висновок експерт.

За матеріалами інтернет-видань
health-ua, beautyinfo
сторінку підготувала Наталія ГАВРИЛЮК, Рівне.

Варто прочитати
Схожі новини
Коментарі - всього 1

Ambinnics 08-сер, 01:11

Всем привет! Хотел похвалить Ваш сайт. Мне здесь очень понравилось.
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору