Рівне:

Створення та просування сайтів

БРОКОЛІ — ЗАХИСТ ВІД РАКУ

Порадниця 22-жов, 2010, 12:429 Lobanovskiy 3 181
Різновидом цвітної капусти є броколі, її ще називають спаржевою цвітною або італійською капустою. Це не означає, що росте вона лише в Італії — батьківщиною її вважають Малу Азію і Східне Середземномор’я. Вирощували цю капусту як городню культуру за багато століть до нас. Проте нині броколі дуже популярна у США, Італії, Франції та інших країнах Західної Європи. Вирощують її і в Україні.


Це висока рослина, на верхівці якої утворюються квітконоси, що закінчуються групами дрібних зелених бутонів, а разом вони утворюють невелику нещільну головку. Зрізують головку тоді, коли ще не розвиваються жовті квіточки, із бокових листків можуть з’являтися нові пагони і нові головки.
Звісно, на вигляд цвітна капуста красивіша, а броколі — корисніша. У цьому можна переконатися, ознайомившись із хімічним складом капусти, який наполегливо вивчають дослідники різних країн. Так ось, у броколі виявили різноманітні вітаміни: С, В1, В2, В5, В6, Е, К, РР, провітамін А, фолієву кислоту. Вітаміну С у ній майже стільки, як у зелені петрушки, а це в понад два рази більше, як у білоголовковій, і в 1,5 раза — як у цвітній.
За вмістом вітаміну В1 броколі на першому місці серед капустяних культур (а тіамін — це профілактика розладів діяльності нервової системи і всіх пов’язаних із цим хвороб: слабкі нерви, дратівливість, депресія, стресовий стан, поганий сон, швидка втомлюваність). Холін теж допомагає нервовим і забудькуватим людям.
Якщо розглядати вміст бета-каротину, то перевага броколі над іншими видами капусти в 7-43 рази, над яблуками — 30 разів, над апельсинами — в 16.
Заслуговує на увагу і мінеральний ряд у броколі: калій, фосфор, кальцій, натрій, магній, залізо, цинк, марганець, сірка, селен. Він навіть багатший, як у цвітній капусті.
У кулінарії західноєвропейських країн та США багато рецептів страв із броколі. Дієтологи радять вживати щодень хоча б по 50—70 г цього продукту і наводять вагомі пояснення своїм рекомендаціям.
Броколі — захист для шлунка. Американські та японські вчені вважають, що коли броколі стане щоденним продуктом, вона убезпечить від багатьох серйозних проблем, зокрема раку шлунка. Адже речовина сульфорафан, що є в капусті, згубно впливає на гелікобактер пілорі — ті бактерії, що спричиняють гастрит, виразку і рак шлунка. З іншого боку, у броколі багато клітковини, яка допомагає уникнути запорів, які також провокують багато хвороб органів травлення. Крім того, броколі регулює діяльність залоз, що виділяють шлунковий сік та ферменти, а це сприяє кращому травленню їжі.
Так само цінна броколі для серцево-судинної системи. Калій живить серцевий м’яз, вітамін К відповідає за згортуваність крові, вітамін Е захищає мембрани клітин від ушкодження вільними радикалами (його вважають найліпшим захисником серця), група речовин, серед них омега-3-кислоти, клітковина, сприяють виведенню з організму “поганого” холестерину, запобігають зашлакуванню артерій, тобто профілактують атеросклероз, гіпертонію, інсульт, інфаркт, аритмію тощо.
Броколі допомагає зміцнювати імунний захист, боротися з інфекціями завдяки наявності вітамінів С, бета-каротину, селену, цинку, фосфору, глютатіону.
Капуста броколі — запорука здорового кровотворення, адже в ній наявні всі речовини (залізо, хлорофіл, фолієва кислота, вітамін С тощо), задіяні у виробництві червоних кров’яних тілець.
Деякі речовини броколі, зокрема вітамін С, зумовлюють поліпшення обміну речовин, процесу виведення токсинів та сечової кислоти, що є визначальним у боротьбі з так званими хворобами обміну речовин: артритом, подагрою, ревматизмом, нирковими чи жовчними каменями, хворобами нирок, та шкірними: екземою, фурункулами, висипаннями. Слід наголосити, що пуринових речовин у ній в 4 рази менше, ніж у цвітній капусті, тому вона більше годиться при згаданих проблемах зі здоров’ям, особливо при подагрі.
Броколі сприяє здоров’ю кісток, адже містить значну кількість кальцію, який у комплексі з іншими складниками капусти забезпечує ріст і відновлення кісткових клітин, щільність кісткової тканини, запобігаючи таким чином рахіту, остеопорозу, крихкості зубів, переломам тощо. Тож броколі дуже бажана в меню діток, вагітних, матерів-годувальниць, людей старшого віку.
Зважаючи за велику кількість у броколі бета-каротину, вітамінів Е та С, групи В, лікарі кажуть про її корисність для очей, зокрема, вважають, що вона профілактує катаракту.
Важливо, що в броколі міститься хром — не дуже частий у рослинах мікроелемент, однак його роль у життєдіяльності організму значна: регулює рівень цукру в крові (кажуть, творить дива), знижує кров’яний тиск, протидіє відкладенню холестерину в печінці та артеріях. Тож на цю рослину варто звернути увагу тим, хто страждає від підвищеного кров’яного тиску, від діабету чи зниження рівня цукру в крові. Учені виявили, що в чашці вареної броколі міститься 22 мг хрому, а це вдесятеро більше, ніж у будь-якому продукті. Добова норма хрому 50—200 мг.
Слід відзначити, що для органів дихання броколі потрібна як протизапальний бактерицидний засіб, вона допомагає запобігти переходу гострих запальних процесів у хронічну форму, сприяє нормалізації дихальних функцій.
А тепер ще про таку особливість капусти: її вважають одним із головних продуктів протиракової дієти, який протидіє росту змінених клітин, тож слугує первинною профілактикою раку і профілактикою виникнення метастазів. Не дивно, адже за вмістом такого важливого протипухлинного агента, як провітамін А, броколі — чемпіон (як уже зазначалося, переважає цвітну та білоголовкову капусту в десятки разів). Протиракову дію чинить і вітамін С та інші антиоксиданти — кверцетин, сульфорафан, ізотіоціанати, індоли. Броколі рекомендують їсти як захист від раку легень, шкіри, товстої кишки, простати, матки та молочної залози. Рак органів жіночої сфери пов’язують із надлишком естрогенів, що є живильним середовищем для ракових клітин. Капуста завдяки потужному протираковому комплексу речовин сприяє зменшенню активності та швидшому обміну цих жіночих статевих гормонів, тож і ризик виникнення раку знижується.
Ви знали про такі властивості броколі? Тепер будемо знати і, сподіваюся, більше вживати. Адже для дієтичного харчування вона корисніша, ніж білоголовкова та цвітна капуста. Є в ній, крім уже згадуваних корисних речовин, білки (5%), якісні, повноцінні, їх порівнюють з білком курячих яєць. Зберігається броколі, свіжа і заморожена, добре, краще, ніж цвітна. А страви з неї можна готувати такі, як і з цвітної. Тобто найкорисніше їсти капусту сирою, в салатах, або ледь повареною — найліпше на парі, чи потушкованою, аби набір корисних речовин не був утраченим.
Будьте фанатом салатів і постійно вживайте овочі. Хай вам ніколи не набриднуть броколі, морква, помідори, апельсини, цибуля. Полюбіть смак часнику — сирого і приготованого. Червоний виноград має стати вашою пристрастю. Їжте горіхи всіх сортів заради рятівного вітаміну Е та інших протиракових компонентів.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору