До зимових холодів дозрівають справжні вітамінні бомби, які при правильному вживанні допомагають організму пережити зиму без втрат, - розповідає Ігор Сокольський, кандидат фармацевтичних наук, спеціаліст з фітохімії.
Хурма - єдиний фрукт, смак якого покращує мороз
Переваги
* Головна цінність хурми - високий вміст йоду. Його показано для профілактики і лікування захворювань щитоподібної залози.
* Колір плодів вказує на високий вміст бета-каротину - речовини, яка бореться з вільними радикалами і перешкоджає старінню.
* У хурмі є калій, який підтримує роботу серцевого м`яза, залізо, незамінне для профілактики анемії, вітаміни С і Р тонізують судини, і магній, що перешкоджає появі каменів у нирках.
* Хурма багата на пектин, який стимулює травлення, абсорбує жовчні кислоти і холестерин. Вона показана при розладі травлення.
* Сік володіє бактерицидними властивостями і показаний при отруєннях та захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
Недоліки
* Хурма швидко гниє. Темні плями на фрукті - ознака псування.
* Через значну кількість цукрів, хурму не слід їсти тим, хто страждає на цукровий діабет і ожиріння.
* Вживання плодів хурми у великій кількості може призвести до непрохідності кишківника.
Мандарин - новорічний фрукт
Переваги
* Високий вміст вітаміну С, який зберігається практично без втрат навіть при тривалому зберіганні.
* Вітаміни: D, що захищає від рахіту, і К, що підтримує еластичність кровоносних судин.
* У мандаринах присутній синефрін - рослинний “спалювач жиру” і розчинник слизу. При бронхіті та астмі вранці рекомендується випивати склянку мандаринового соку - це допомагає очистити легені і бронхи від слизу.
* Високий вміст амінокислот робить мандарини ефективним засобом від набряків.
Недоліки
Через велику кількість фруктових кислот, що подразнюють слизову оболонку шлунку, кишечнику і нирки, мандарини не рекомендуються при гепатиті, холециститі, ентеритах, гастритах з підвищеною кислотністю, виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки
Журавлина - один з найефективніших природних антибіотиків
Переваги
* Одна з небагатьох ягід, в якій присутні Р-активні речовини, які зміцнюють стінки судин і мають протизапальну, ранозагоювальну та антирадіаційну дію, а також корисні при атеросклерозі, гіпертонії, ангіні та ревматизмі.
* До складу журавлини входять органічні кислоти (лимонна, бензойна та ін), цукор і мінеральні речовини (калій, фосфор, натрій, залізо, марганець, алюміній, цинк). У ягодах журавлини містяться вітаміни групи В (В1, В2, В5, В6), вітаміни Е, РР, К1.
* Журавлина ефективна при інфекціях сечостатевої системи і хворобах нирок. Гарячий журавлинний кисіль - визнаний жарознижуючий засіб.
* Журавлинний сік з медом - прекрасний для полоскання при запальних захворюваннях горла.
* Унікальна властивість - журавлина підсилює дію ліків, що приймаються (зокрема, антибіотиків).
Недоліки
Журавлина протипоказана при гострих захворюваннях печінки, шлунка, кишківника, при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, при прийомі сульфамідних препаратів.
ru.delfi.lt