Рівне:

Створення та просування сайтів

Всього лише красива легенда

Особливий погляд 03-вер, 2009, 13:029 prov 1 509
Гарно під вечір біля озера в центрі Рівного. Легкий вітерець гонить брижі по його дзеркальній поверхні, стрімкі чайки каменем падають до води. Голосно рахкають пестрокриль крижні на підмостку будиночка. І дві пари лебедів плавно кружляють поміж ряскою, на клич перехожих вони безбоязко пристають до берега, беруть пригощання.
Ось двоє студенток щедро діляться з птахами хлібом. Одна з них русявка, говорить: “А ти, знаєш, Лесю, що лебеді однолюби? Коли один із них вмирає, то й інший закінчує життя самогубством. Такий випадок стався в селі Озеряни”. А Леся заздрісно зауважила: „Якби так люди вміли віддано кохати!”.
Свого часу і я записав розповідь 72-річного Василя Кравчука про подію, що сталася у цьому поселенні. На озеро неподалік села щовесни прилітають лебеді, до осені встигають вивести потомство, аби помандрувати в теплі краї. Ця пара мало чим різнилася від інших: швидко облаштували гніздо в комишах, плавали удвох. Погожого літнього дня лебідь подався на сусідню водойму під Княгинин шукати поживу. Чомусь у польоті втратив орієнтири і напоровся на електричні дроти. Смертельно поранений, бідолаха, гублячи пір’я, вдарився об землю. Ніхто не скаже, як дізналася про лихо лебідка – прилетіла на поле, кружляла над мертвим другом, жалібно прокричала і кинулася на дроти. Закохану пару похоронили разом. Селяни не чули передсмертного клекоту пташини.
Не хотілося розчаровувати романтичних студенток, але передсмертна лебедина пісня – всього лише красива легенда заснована на повір’ї з давніх часів. Свідчення про неї знаходимо ще у байці Езопа (6 ст.д.н.е) та трагедії Есхіла (5 ст. д.н.е). Великий знавець фауни Брем у праці „Життя тварин” наводить свідчення натуралістів про лебедя-кликуна: „Голос його — приємний срібний передзвін...Справжнім співаком умираючого птаха назвати не можна, але його останній подих справді мелодійний”.
Що ж, коли лебеді летять, то від вібрації пір’я утворюються своєрідні красиві мелодійні звуки. А як зграями сідають на водне плесо чи парами плавають, гордо вигинаючи стрункі шиї та плескаючи білосніжними крильми – це незабутнє видовище. Подружня вірність сприяла тому, що птахи стали героями казок, легенд, віршів, навіть музичних творів. А звуки після отриманої рани дещо нагадують спів. Чи не тому кажуть, що він співає свою жалісну смертну пісню. А взагалі вислів „лебедина пісня” означає останній вияв таланту.
Василь Яноші,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору