Рівне:

Створення та просування сайтів

Депутати запропонували свій варіант Великого герба України

Україна і світ 17-вер, 2009, 10:429 prov 1 242
На розгляд комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування надійшов законопроект про Великий державний герб України, розроблений трьома народними депутатами, — пише видання “Комерсант-Україна”.
Законопроект, що надійшов на розгляд комітету парламенту з питань держбудівництва та місцевого самоврядування, розробили народні депутати Ганна Герман (Партія регіонів), Оксана Білозір (Наша Україна-Народна самооборона) та Катеринаі Ващук (Блок Литвина).
Згідно з документом, Великий державний герб представляє собою зображення золотого тризуба, увінчаного хрестом. Праворуч і ліворуч від тризуба міститься колосся пшениці, жита та ячменю. У нижній частині герба — зображення схрещених козацької шаблі і мушкета, покритих синьо-жовтою стрічкою, на якій розміщений девіз “З нами Бог і Україна”, а під стрічкою — гроно калини.
Видання пише, що це вже другий варіант Великого герба, розроблений за останні два місяці. 17 липня Кабмін схвалив і направив на розгляд до Верховної Ради проект закону про Великий державний герб України.
Як повідомив міністр Кабміну Петро Крупко, урядовий законопроект досі не зареєстровано у Верховній Раді, оскільки він “проходить редакційне відпрацювання в Міністерстві юстиції”.
Разом з тим, схвалене Кабміном зображення Великого герба викликало різку критику народних депутатів. “Урядовий варіант не зовсім вдалий. На ньому зображені тільки козак і лев — це символи Львова та Запоріжжя, а де ж решта областей України? Також мене бентежить корона — адже Україна ніколи не була монархічною державою”, — пояснила “Коммерсант-Україна” голова комітету парламенту з питань свободи слова та інформації Ганна Герман.
З нею згоден і один з авторів Малого герба, голова Українського геральдичного товариства, член Міжнародної академії геральдики Андрій Гречило. За його словами, у зображенні Великого герба, наданого Кабміном, є “серйозні порушення правил геральдики”.
“Україна є республікою, а верх герба вінчає корона — символ монархії, який використовується в гербах європейських держав, де історично була конституційна монархія. Друга геральдична помилка — це зображення надшоломника з гілок якихось рослин без самого шолома. Ніякого смислового навантаження ця деталь не несе. Можливо, художник захотів заповнити порожній простір “, — пояснив Гречило.
Слід зазначити, що критику геральдистів викликало також зображення Великого герба, запропоноване депутатами. “Згідно зі ст. 20 Конституції, на Великому державному гербі повинен бути присутній елемент герба Запорізького війська, а саме — козак з мушкетом. Цього тут немає. Немає також щита, який обов’язковий для кожного герба. На Великому гербі обов’язково повинен бути Малий герб — тризуб, на якому немає ніякого хреста. Колоски різних злаків навіть не знаю, як прокоментувати. Це навіть не герб, а просто картинка “, — додав Гречило.
Він також висловив припущення, що Великий державний герб нашої держави взагалі не потрібен. “Такий герб використовувався у великих імперіях, наприклад, у Росії та Австро-Угорщині, які збільшувались, приєднуючи сусідні території, і відображали це у Великому гербі. Один з варіантів вирішення проблеми — скасувати 20-у статтю Конституції і залишити в побуті Малий герб, який і так активно використовується і у внутрішній, і в дипломатичній документації “, — зазначив газеті Гречило.
Нагадаємо, зображення Великого Державного герба, запропонованого Кабміном, містить у собі зображення Малого герба в центрі, по боках від нього — фігури лева і запорізького козака, знизу розташована стрічка, забарвлена в кольори національного прапора, а зверху герб, увінчаний короною.
Схожі новини
Коментарі - всього 1

ananas 28-вер, 23:34

Глупство!
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору