Рівне:

Створення та просування сайтів

Епідемія очима львівського лікаря: про що мовчать чиновники

Львівська область 05-лис, 2009, 11:019 prov 910
Лікар однієї із львівських лікарень, що погодилася поспілкуватися з нами на тему теперішньої епідемії, попросила не називати ані її імені, ані посади, ані навіть лікарні, у якій працює. З огляду на те, що вона розповіла, думаємо, що читачі з розумінням поставляться до такого її бажання. Ми гарантуємо, що йдеться про реальне інтерв’ю реального лікаря реальної львівської лікарні, котра безпосередньо працює із хворими на ГРЗ.
Хочемо запевнити, що метою цього матеріалу не є нагнітання й без того напруженої атмосфери. Ми лише вважаємо, що читачі повинні знати, як насправді проходить боротьба з епідемією.
Як зараз виглядає ситуація з епідемією у вашій лікарні?
Ми справді маємо зараз дуже багато звернень з приводу гострих респіраторних захворювань. Більшість із них – панічні. Зараз у нас фактично закриті планові надходження – переважну більшість місць віддано саме під надходження хворих на грип. Таких маємо надзвичайно багато.
При цьому офіційних даних щодо того, про епідемію якого саме різновиду хвороби йдеться, ми не маємо.
Ми не маємо відповідних лабораторій для того, щоб проводити аналізи. Тому чи йдеться про «свинячий», «телячий» чи іще бозна-який грип – ми насправді досі не знаємо.
Чи можуть мати під собою підставу чутки, що насправді йдеться не про «свинячий» грип, а про легеневу чуму (як це нещодавно озвучила Інна Богословська)?
Абсолютно ніякої підстави для подібних чуток немає. Легенева чума – це лише один із проявів чуми. Вона має лише один збудник – чумну паличку, Yersinia pestis.
Якби зараз справді йшлося про легеневу чуму, то ми мали б і її інші прояви – наприклад, чуму бубонну. Не кажучи вже про те, що смертність у такому випадку була б справді величезною.
Що дійсно не виключено, так це те, що йдеться про накладення декількох вірусів. Тобто що ГРЗ викликають одразу декілька збудників.
Зараз загальним місцем є, що йдеться все ж-таки про «свинячий» грип. Наскільки ж високим є реальний процент хворих, заражених саме цим штамом вірусу?
Цього ми не знаємо – і навряд чи коли-небудь дізнаємося. По-перше, як я казала, у нас немає можливості провести відповідні аналізи. По-друге, ті аналізи, що все ж-таки будуть проводитися, будуть вибірковими.
Ніхто зараз не може взяти зразки вірусу у кожного хворого. Отже, реальну, репрезентативну статистику встановити просто неможливо.
А як ви ставитеся до думки, що насправді нічого страшного не відбувається, просто ЗМІ роздувають «цікаву тему»?
Нічого це не «цікава тема». Так, кожного року ми маємо велику кількість хворих на грип із ускладненнями – тією ж пневмонією, менінгітом і так далі. Але
такого спалаху захворювань, як зараз, не пам’ятають навіть ті лікарі, які працюють вже дуже давно.
Інша справа, що не було можливості одразу зорієнтуватися, що коїться. Велика кількість хворих до нас почала надходити іще від початку минулого тижня, коли ще не було абсолютно ніякої інформації про новий вірус. Вони надходили як хворі на звичайне запалення легенів. Лише після того, як їх лікували звичними методами протягом декількох днів, а краще їм не ставало, стало зрозуміло, що йдеться про щось інше.
Окрім того, не можна навіть порівнювати вірус, з яким ми маємо справу сьогодні, із тими, що були у попередні роки.
Зараз хвороба часто перебігає справді блискавично, в людини миттєво починається сильна гарячка, вона просто гасне.
Можливо, при цьому ви вже встигли принаймні визначити якісь групи ризику людей, що особливо вразливі до цього вірусу?
Складно сказати. В нас основна частина хворих – це все ж таки молоді та діти. Дуже мало є тих, кому за 40. Вразливі до цієї хвороби і вагітні – на сьогодні ми маємо чотирьох вагітних жінок у дуже важкому стані.
Ви казали, що у лікарів не було змоги одразу зорієнтуватися, що йдеться про епідемію нового вірусу. Значить, вони не могли вжити відповідних заходів безпеки?
А ми і тепер їх вжити практично не можемо. Скажімо, масок у достатній кількості нам просто не постачають. Лікар повинен за 12 годин змінити як мінімум 6 масок. Отже, їх потрібна просто незліченна кількість! А ми не маємо, де їх узяти.
Чи, наприклад, славетне «Таміфлю». До нас цей препарат надійшов лише у п’ятницю ввечері. З профілактичною метою потрібно вживати одну капсулу на день, не більш як 2 доби після контакту із хворим. Хворий, до речі, повинен почати лікуватися ним не пізніше, як за 42 години після появи симптомів.
Так от, те «Таміфлю», що до нас надійшло, призначене лише для хворих. Для лікарів немає нічого. Лише після того, як у нас захворіло двоє лікарів, то вдалося із величезним скандалом «вибити» декілька таблеток і для персоналу.
Що ж ви можете сказати про цей препарат?
Можу сказати, що у тих лікарів, про яких я казала, від нього почалися страшні побічні ефекти – сильна інтоксикація, нудота. Тож я особисто з профілактичною метою приймати «Таміфлю» не буду – краще вже забезпечуватися «народними» методами. Адже справа ще й у тому, що препарат наразі погано досліджений, і може мати ще багато інших шкідливих ефектів.
Однак давайте уточнимо – тут я маю на увазі лише той препарат, який виробляє «Хоффман Ля Рош». Про той, що випускається іншим виробником, я нічого сказати не можу, бо з ним не стикалася.
Як загалом виглядає у Львові ситуація з забезпеченням лікарень необхідними засобами для боротьби із цим вірусом?
Складно. Частину ліків хворі досі змушені закуповувати самостійно. Що ж до персоналу, то про нього взагалі ніхто не піклується. І це – при тому, що, за чутками, кожен четвертий лікар, що займається хворими на ГРЗ, заражається. У нашій лікарні зараз із запаленням легенів лежить п’ятеро лікарів.
Фактично нас кинули, немов гарматне м'ясо на фронт, без будь-якої зброї.
Як же тоді бути із тим, що Юлія Тимошенко заявила: до епідемії грипу готувалися вже дуже давно і підійшли до неї у всеозброєнні?
Я дуже рада за урядовців, що вони підійшли до епідемії у всеозброєнні. Про нас цього сказати аж ніяк не можна.
Якби лікарні справді були до чогось подібного готові, то такого, що зараз відбувається на Західній Україні, просто не було б.
До сьогодні (понеділок, 2 листопада – ) ми взагалі мали лише ту інформацію, що надходить по телевізору. Досі ми не отримували жодних особливих розпоряджень у зв’язку із епідемією. Готуватися ми почали лише після того, як грім вже вдарив – фактично, самотужки.
Можливо, ви можете хоча б спрогнозувати, як довго триватиме ця епідемія?
Це спрогнозувати насправді неможливо. Єдине, що я можу сказати – це те, що на неділю та понеділок в нашу лікарню надходило вже набагато менше хворих.
У тяжкому стані за цей час вже ніхто не потрапляв.
А далі – побачимо. Що ми можемо гарантувати – це лише те, що сьогодні ми маємо готові ліжка на випадок, якщо потрібно буде приймати нових пацієнтів.

Данило МОКРИК
Forpost
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору