Рівне:

Створення та просування сайтів

На Рівненщині обласна державна адміністрація не виконує рішень обласної ради

Рівненська область 09-лис, 2009, 10:149 Lobanovskiy 1 006
Голова постійної комісії Рівненської обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків Олег Хомич стурбований ситуацію, яка склалася з фінансуванням будівництва об’єктів соціальної сфери. За словами Олега Хомича, незрозумілим є те, чому кошти, які обласна рада виділила на низку відповідних об’єктів, досі не освоєні:

«На будівництво Шпанівської школи з обласного бюджету ще в березні цього року ми виділили 1 млн. 250 тис. грн., іще один мільйон на умовах співфінансування нам дав Рівненський районний бюджет. Натомість, за інформацією головного управління з питань будівництва та архітектури ОДА, з’ясувалося, що станом на 1 листопада на будівництво цієї школи було спрямовано лише 1 мільйон 589 тисяч гривень. Звичайно, в мене виникає запитання, чому кошти, які були передбачені на цей об’єкт, досі не використані?

Наведу інший показовий приклад: Реконструкція ЗОШ 1-3 ступенів в с.Стовпин Корецького району. Із 200 тис. проголосованих депутатами гривень для цього об’єкта профінансовано нуль - за тією ж інформацією управління з питань будівництва та архітектури облдержадміністрації.

Хочу зауважити, що в цьому випадку момент використання коштів – це виключно компетенція обласної державної адміністрації та її структурних підрозділів, а саме: які розпорядження видає голова адміністрації, який бюджетний розпис готує головний розпорядних коштів, як це фінансується казначейством.

Щодо коштів зі Стабілізаційного фонду державного бюджету, то тут процедура така: облдержадміністрація подає документи у відповідне міністерство із зазначенням об’єкта, а також суми коштів, які потрібні на його добудову. І разом з тим робить бюджетний запит, коли треба профінансувати дані видатки. На конкретному прикладі Шпанівської школи я хочу показати, що очевидно, цей бюджетний запит був сформований таким чином, що на даний час використані лише кошти районного бюджету і частково обласного. За Стабілізаційний фонд узагалі не йдеться. Там навіть не використані усі кошти обласного бюджету! І це питання не до Кабінету міністрів, а питання до виконавців – обласної державної адміністрації.

В цьому контексті мені пригадується мультфільм про золоту антилопу. Коли бідняк приніс до правителя-раджі монети, аби той перевірив, чи справді вони золоті, раджа кинув їх до своєї скрині із золотом, а потім із здивуванням каже: «Як же тепер я тобі їх віддам, я ж не відрізню, де тут твої монети, а де мої?..»

Тому нещодавно на засіданні бюджетної комісії ми дали чітке завдання адміністрації, щоб нам надали бюджетні запити, а також їх фінансування відповідно до бюджетних розписів. Ми хочемо предметно розібратися, чому такий стан фінансування по Спецфонду обласного бюджету? Чому одні об’єкти фінансуються на 100 %, а інші – на нуль гривень? Це при тому, що обласний бюджет виконується на 100 % по доходам. Відповідно має на 100 % виконуватися і по видаткам. І про загрозу невиконання бюджету на останній сесії не йшлося. Тому, на мій погляд, кошти в обласному бюджеті є, і вони повинні фінансуватися на 100 %. І ми хочемо зрозуміти причину, чому обласна державна адміністрація та її структурні підрозділи не виконують даний обласний бюджет? Або вони тягнуть до грудня місяця і хочуть освоювати кошти в грудні, - що дивно з огляду на погодні умови, - або нехай пояснять, чому одне будується, а інше – стоїть?»
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору