Рівне:

Створення та просування сайтів

У Луцьку відбулася оперативна нарада

Волинська область 10-лис, 2009, 16:239 Lobanovskiy 1 050
На щовівторковій оперативній нараді Луцький міський голова Богдан Шиба звернув увагу присутніх на два основні моменти: мінімальне використання фінансових ресурсів та максимальне забезпечення виконання дохідної частини бюджету. Така ситуація, попри кризу, зумовлена вступом в дію Закону про підвищення соціальних стандартів, який затвердила Верховна Рада України. У ньому передбачено підвищення прожиткового мінімуму та встановлення мінімальної заробітної плати. За розрахунками фахівців, загальна сума додаткових витрат для реалізації норм вищевказаного Закону у 2009 році на виплату зарплати працівникам бюджетної сфери становитиме 700 тис.грн. (це лише для працівників 1-5 розрядів), що приведе до розбалансування бюджету міста та виникнення дефіциту, повідомив Богдан Шиба.
Про це повідомляє інформаційно-аналітичний центр Луцької Міської Ради.


За попередніми нормами підвищення планувалось на 102,9%, за новим рішенням - на 114,5 % (з 01.11.09 до 744 грн.). Це призводить до порушення наперед спланованих дій керівників суб'єктів господарювання щодо проведення фінансових розрахунків в процесі господарювання. Адже прийняте рішення щодо підвищення соціальних стандартів не дає можливості в такий короткий термін і в такому розмірі переглянути цінову політику, договірні зобов'язання тощо. Переглянути соціальні стандарти означає не просто перерахувати розміри тарифних ставок і посадових окладів, а переглянути і наперед спрогнозувати як і за рахунок чого виплачувати заробітну плату працівникам. Виконання законодавчих норм призведе до збільшення витрат підприємств та збільшення кредиторської заборгованості, насамперед, з виплати заробітної плати.
Для прикладу, на комунальних підприємствах міста підвищення розміру соціальних стандартів (до мінімальної заробітної плати 744 грн.) призведе до збільшення втрат по фонду оплати праці в межах 1 мли. грн. в місяць. Враховуючи те, що дане підвищення не передбачено в діючих тарифах на послуги підприємств, витрати збільшать заборгованість з виплати заробітної плати цих підприємств, так як не мають інших джерел відшкодування. За оперативними даними станом на 1 листопада борги комунальних підприємств міста становлять 4,7 млн.. гри., кожне третє підприємство боргує своїм працівникам.
Також Богдан Шиба зауважив, що в часи фінансової кризи, таких кроків не повинно бути, і протягом року не можна змінювати показники бюджету. Це передбачено Бюджетним кодексом України. „Вважаю, що таких популістських кроків не має бути”, - зауважив міський голова. Крім того, Богдан Шиба вважає, що цей Закон накладає на підприємства ще більші податкові навантаження, відтак „зажене” приватний бізнес в тінь, а комунальники нарощуватимуть борги з виплати зарплатні.
Відтак, міська влада повинна оперативно шукати вихід з ситуації. Заплановані приватний та земельні аукціони повинні відбутися в нашому місті на конкурентних засадах, щоб місто отримало кошти для наповнення міської казни, зазначив міський голова.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору