Рівне:

Створення та просування сайтів

Фракція Всеукраїнського об’єднання «Свобода» в Тернопільській обласній раді висловлює свою стурбованість з приводу неадекватної поведінки голови облдержадміністрації Юрія Чижмаря

Тернопільська область 25-лис, 2009, 12:429 prov 860
Проблема тернопільського сміття вже стала «довгограючим» політичним серіалом, в якому сюжетні загострення з’являються тоді, коли треба відволікти громаду від чергового проколу виконавчої влади. Нещодавно тернопільський губернатор Юрій Чижмарь, застосувавши звичний для всієї «балогівської політ-тусовки» технологічний «хід» провів начебто громадські слухання щодо визначення нового місця для сміттєвого полігону. Чижмар і його однопартієць по «Єдиному Центру» Тарашевський – заступник голови облради – видно забули, що можна не тільки імітувати передвиборчу видимість бурхливої діяльності, але і просто працювати, виконуючи закон.
Фракція Всеукраїнського об’єднання «Свобода» в Тернопільській обласній раді висловлює свою стурбованість з приводу неадекватної поведінки голови облдержадміністрації Юрія Чижмаря
Чергове нахабне звинувачення посадовця не просто не відповідає елементарним людським принципам, а й виходить за межі здорового глузду.
В непростій ситуації, в якій опинилась область завдяки попередникам закарпатського політика, які своїми вкрай безвідповідальними, необгрунтованими рішеннями створили потенційну надзвичайну ситуацію - сміттєзвалище в зоні обласного водозабору, найбільшого запасу прісної води краю, чим поставили під загрозу для життя та здоров’я мешканців як дотичних сел, так і обласного центру, керівник адміністрації не знайшов нічого кращого, аніж зняти з себе будь-яку відповідальність за екологічний стан Тернопілля.
Небезпечний симптом Чижмаря Ю. – не випадковий вияв істерії чи паніки. Свідома та глибоко продумана, подібна тактика використовувалася ним і раніше, коли треба було пояснити свої недоопрацювання чи недоліки, зловживання підлеглих тощо.
Чижмарь вдало використовує передвиборчу технологію «перекладання з хворої голови на здорову».
Неможливо повірити, що голова облдержадміністрації не знає, що саме на нього покладено обов’язки по забезпеченні належного санітарного стану в області, функціонування полігонів, утилізацію сміття і т.д. Цілий ряд правових норм визначає компетенцію саме обласної державної адміністрації в питанні поводження зі сміттям, це і Закон України «Про відходи», «Про місцеві державні адміністрації», постанови Кабінету Міністрів України, накази міністерств та служб. На жаль, питання утилізації сміття в Тернополі органи влади не вирішували протягом останніх 15 років.
Обласна рада зі свого боку - щойно загострилась проблема - ініціювала проведення позачергової сесії. З ініціативи голови облради Олексія Кайди, ухвалено рішення щодо виділення 2 мільйонів гривень на купівлю сміттєсортувальної лінії; виділено 230 тисяч гривень Малашівській сільській раді, де розташоване тернопільське сміттєзвалище, на поточний ремонт доріг села; створено робочу групу для підготовки громадських слухань з обговорення містобудівної документації щодо розміщення об’єкта тимчасового складування твердих побутових відходів і будівництва заводу з переробки та утилізації твердих побутових відходів.
Ще 20 серпня 2009 року обласна рада своїм рішенням зобов’язала облдержадміністрацію не тільки виділити землю під сміттєпереробний завод, перерахувати кошти, виділені обласною радою на закупівлю сміттєсортувальної лінії, а й розробити та протягом місяця подати на затвердження обласної ради програму поводження з твердими побутовими відходами. Облдержадміністрація не здійснила цих необхідних для життєдіяльності міста та області кроків.
Обласна рада дала належну оцінку бездіяльності Тернопільської міської ради та Тернопільської облдержадміністрації. 8 серпня 2009 року 24 сесія Тернопільської обласної ради п’ятого скликання прийняла рішення "Про ситуацію, що склалася з вивезенням твердих побутових відходів у м. Тернопіль".
Обласна рада визнала роботу Тернопільської міськради, Тернопільської обласної державної адміністрації щодо вирішення ситуації з вивезенням твердих побутових відходів незадовільною, і звернулась до прокуратури та МВС з вимогою притягнути до кримінальної відповідальності за статтею 367 Кримінального Кодексу "службова недбалість" чиновників Тернопільської міської ради та Тернопільської обласної державної адміністрації, відповідальних за стан вивезення та утилізації сміття.
Обласна рада запропонувала чітку схему вирішення сміттєвої проблеми:
1. Опрацьований базовий соціальний пакет стає привабливою інвестицією для громади, на чиїй території планувався б полігон або сміттєпереробний завод, ділянку під які виділяє облдержадміністрація.
2. План санації Малашівецького сміттєзвалища гарантує мешканцям Малашівець, Ігровиці, Д.Івачева їх безпеку та здоров’я, фіксує конкретні фінансові зобов’язання по виконанню робіт.
3. Громадські слухання оптимально збалансовують інтереси конкретної громади та громади області щодо розміщення об’єктів поводження з відходами.
4. Програма поводження з твердими побутовими відходами фіксує впорядкувану логістику руху та утилізації сміття в області.
Але на жаль, замість того, щоб долучитися до роботи, зробити належні висновки після жорсткої оцінки бездіяльності, відшукати та надати земельну ділянку під об’єкт, Чижмарь Ю. з властивою йому «працездатністю» продовжив занехаювати область.
Замість вирішення одного конфлікту, обласна державна адміністрація спільно з міськими чиновниками проводять чергову оборудку, направлену на розпалювання нового конфлікту між громадами області. Перейнявши комуністичний спадок маніпулювання людьми, організувавши показову підтримку підлеглих працівників та службовців, вони безсоромно позбавили мешканців можливості захистити себе від чергового непродуманого рішення. Жодного представника сіл, району на так званих громадських слуханнях не було. А численні порушення під час його проведення поставили під загрозу втрати такого дорогоцінного часу на виправлення.
Такі дії на тлі чергової плутаної політичної заяви Чижмаря Ю. свідчать про цілеспрямований, свідомий та умисний характер його задумів. Усвідомлюючи важливий характер проблем, які відповідно до законодавства мала б вирішувати обласна адміністрація як вищий орган виконавчої влади в області, ми звертаємося до громади з закликом: не піддаватися провокаціям чинуш, толерантно і виважено віднестися до проблем краю, зрозуміти, що екологічний та санітарний стан області – наше спільне завдання і відповідальність, і сьогодні всі ми відповідальні за екологію області, вирішення проблем санітарного стану населених пунктів, починаючи з найменшого села і до обласного центру.
Позиція ВО «Свобода» однозначна: дії влади повинні відповідати вимогам закону, ніхто не може бути позбалений права на захист та відстоювання своїх законних інтересів; а влада повинна нести підвищену відповідальність за дії чи бездіяльність, в т.ч. і у відношенні до своїх співгромадян.

Прес-служба Всеукраїнського об‘єднання «Свобода»
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору