Рівне:

Створення та просування сайтів

Рівненщина до виборів Президента України готова не повністю

Рівненська область 15-січ, 2010, 10:459 Lobanovskiy 933
Ротації в складах виборчих комісій, не повністю вирішене питання з опалення приміщень дільниць, неточності в списках виборців – ці та інші проблеми, виявлені спостерігачами РОГО «Комітет виборців України», напередодні чергових виборів Президента України 17 січня 2010 року є найпоширенішими на Рівненщині.
Про це Провінційці повідомив Святослав Дубов, інформаційний відділ РОГО КВУ.


Робота окружних та дільничних виборчих комісій
Ротації членів ДВК були досить великими, однак зараз процес замін в ДВК пішов на спад. Частина членів комісії відмовлялися тому, що їх не влаштовував розмір оплати за роботу. Однією з причин ротацій були необхідність тим членам комісії, які мали статус безробітних, зніматися з обліку в Центрі зайнятості. Це для багатьох було не вигідно. Також часто відмовлялися працювати ті, хто були включені до складу ДВК без їхньої згоди.
Компетентність членів ДВК досить різна. Подекуди члени ДВК організовують виборчий процес, спираючись на досвід минулих виборів, особливо не зважаючи на нововведення та зміни в законодавстві.
Матеріально-технічне забезпечення членів роботи ВК
Наразі для значної кількості виборчих дільниць у Рівненській області залишається невирішеним питання опалення (наприклад, у 158-ій ТВО на дільницях № 109 та 118). Зусиллями місцевих органів влади частково це питання вдається вирішити, однак можна прогнозувати, що в окремих виборчих дільницях області температура повітря в день голосування в приміщенні не сильно відрізнятиметься від вуличної температури.
Члени ДВК нарікають на те, що витрати на їх поїздки, наприклад до ОВК, не покриваються. Можна прогнозувати, що значна частина представників ДВК везтиме виборчі бюлетені з Окружної комісії до дільниці в громадському транспорті. За словами членів комісій, вимога щодо того, що автомобілі, які транспортуватимуть виборчу документацію з ДВК до ОВК після підведення підсумків, мусять пройти окремий техогляд, ставить їх у скрутне становище. Багато водіїв не захочуть це робити, оскільки на це не виділено ресурсів.
Матеріали, зокрема, закони, журнали, які ведуться комісіями, канцелярське приладдя, інформаційні плакати в багатьох випадках на дільниці доставили із значним запізненням. Так, наприклад, виборчі дільниці, як знаходяться в Рокитнівському районі, отримали ці матеріали від Дубровицької ОВК лише 8 січня. До того часу таких журналів вони по суті не вели.
Також в більшості випадків ДВК не отримали затверджені ЦВК запрошення, що мали розсилатися особам, які мають у списку виборців позначку «НСП». Відповідно багато з таких громадян не було попереджено про необхідність написання заяви для того, щоб проголосувати вдома.
Інколи інформаційні матеріали про кандидатів на дільницях розміщені не в алфавітному порядку, а хаотично. На окремих дільницях, що розміщені в школах, члени комісії не вивішують плакати про кандидатів, боячись, що учні їх зіпсують.
Списки виборців
В більшості випадків запрошення на вибори розносились після визначеного терміну і це тривало протягом першої декади січня.
Неточності у списках виборців в окремих випадках можуть сягати 20 %. Найчастіше – це невключення виборців або подвійне включення (наприклад, за дівочим прізвищем і за зміненим після одруження).
Однак, незважаючи на всі зазначені проблеми, Рівненська обласна громадська організація «Комітет виборців України» закликає громадян прийти в день голосування 17 січня на виборчі дільниці і проголосувати.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору