Рівне:

Створення та просування сайтів

Львівський бабак прогнозуватиме погоду на Стрітення

Львівська область 29-січ, 2010, 12:259 prov 1 014
Цього року львівський бабак прогнозуватимуть весну на Стрітення. Торік Львівський міський дитячий еколого-натуралістичний центр 2 лютого приєднався до святкування Дня бабака.
У народі існує прикмета: якщо бабак, вилізши зі свого будиночка, побачить свою тінь (надворі буде сонячно), то весна буде пізньою. Вихованці екоцентру вивчають українські традиції та звичаї, особливо ті, що пов’язані з природою. Вони зауважили, що прикмети святкування Дня бабака співпадають з традиційним українським святом Стрітення Господнього. У народі цей день ще називають Зимобором, коли «зима з весною стрічається та силами міряються, кому ще панувати».
«Цьому явищу є логічне пояснення. Адже і Різдво ми святкуємо за старим стилем на два тижні пізніше, ніж католики. І свято Стрітення Господнього 15 лютого також припадає рівно два тижні після дня Бабака», – зауважує директор Львівського міського дитячого еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович.
Багато природних явищ цього дня стали народними прикметами, що віщують погоду та врожай на прийдешні весну і літо. Ще за язичницьких часів люди зверталися за допомогою до сил природи: задобрювали їх танцями, піснями та подарунками. І уважно стежили за закономірностями природи, формулюючи та передаючи з уст в уста народні прикмети.
На жоден день лютого не припадає стільки прикмет про погоду, як на Стрітення Господнє. Напевно, вже з давніх-давен це був незвичайний день у річному колі.
«Звичайно, можна будити бабака і 2 лютого, підтримуючи американську традицію, як це роблять харків’яни, але цього року нам хочеться відродити своє свято, одним з головних дійових осіб якого звичайно буде і наш бабак Мишко», – додав Ігор Антахович.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору