Рівне:

Створення та просування сайтів

Квітковий рай Ольги Нечаєвої

Головна 01-лип, 2010, 10:489 prov 3 655
Квітковий рай Ольги Нечаєвої


Нев’янучі квіти із тисяч вузликів, аналогів яким в Україні немає, створює рівненська майстриня Ольга Нечаєва. Виплетені її руками троянди, соняшники, ромашки, підсніжники, маки, кали, орхідеї та інші квіти настільки схожі на справжні, що здалеку й не відрізниш. Майстриня працює у техніці макраме. В її доробку - букети, вази, картини, серветки. Секретами свого захоплення Ольга Нечаєва ділиться з читачами «Провінційки».
- Захоплюватися макраме я почала з 14 років, - розповідає Ольга Нечаєва. Плести навчила мама. Вона вечорами робила декоративні кошики. Я спостерігала за нею і мені подобалося: закрутив туди-сюди нитку - щось виходить. Поступово сама навчилася плести. Причому, без жодних зразків.
- Звідки ви берете сюжети для своїх робіт?
- Вигадую їх сама. Плету свої роботи, дивлячись на живі квіти. Бувало, йду по вулиці, побачу якусь квітку, вона мені сподобалася і вже беруся за її створення. Дуже люблю квіти і можу годинами стояти біля клумби, роздивляючись ту чи іншу рослину, щоб потім зробити її з ниток. Взагалі моє життя – це квіти, мій квітковий рай… Вони приносять радість, тож хочеться передати її людям. Зараз я вже в уяві бачу кожну квітку, яку хочу сплести.
- Скільки часу йде на створення таких робіт?
- Для створення пелюстки потрібно сплести майже сто вузликів… А одну квітку можна “ростити” тижнями, а іноді й місяцями. Щоб створити картину, потрібно рік - два над нею працювати. Адже кожен елемент створюється окремо, а вже потім збирається, компонується і виходить сюжет, який я уявила. Найважче - це зібрати всі елементи в одне ціле.
- Наскільки традиційним мистецтвом є макраме?
- Те, чим я займаюся, це міні-макраме. В Україні не знайшла. Скільки їздила по виставках, нікого не зустрічала.
- Чи продаєте свої роботи?
- Я плету для краси, для душі, щоб людям подобалося... Рідко продаю свої роботи, і то лише маленькі, тому що мені важко з ними розлучатися. До того ж, це задоволення не із дешевих. Одна маленька квіточка коштує приблизно 50 гривень. А за деякі роботи і 100 доларів пропонували, та я не погодилася. У мене набагато більше подарованих робіт, аніж проданих. А найбільше люблю дарувати свої квіти дітям. Коли, наприклад, на “Музейних гостинах” біля столика із моїми роботами зупиняється дитина, яка з захопленням їх розглядає, а батьки тягнуть її далі, то іноді просто дарую якусь квітку.
- Де можна побачити ваші роботи? Чи є вони у колекціях за кордоном?
- Мої роботи є у різних куточках світу – на Алясці, в Росії, Італії, Туреччині, а також у музеях Польщі та України. Можливо, є ще десь, бо часто на виставках люди говорять, що купують квітку у подарунок родичам за кордон, а незручно питати, у яку саме країну.
- Як виглядає процес “вирощування” квітки з вузликів?
- Лежить подушка, до якої булавками прикріплюю нитку, на неї прив’язую ще 30 ниток. Там, де булавка, - середина. Звідти починаю плести пелюстку. Квітку з вузликів ще потрібно пофарбувати у натуральний колір, підібрати дротик для стебельця, зварити “пелюстки у кип’ятку”, щоб вони набрали відповідної форми, оформити у букет, підібрати для нього вазу чи рамку і полотнище. Це захоплення дуже трудомістке. Часто у мене на пальцях стирається шкіра. Адже використовую тонкі віскозні або капронові нитки. Руки просто не витримують постійної роботи з ними. А щоб відпочити від макраме, беруся за вишивання. Іноді доповнюю вишиванням свої плетені роботи. Так, наприклад, на картині “Боцюн” я вишила небо, сплела квіти, лелеку, його гніздо.
- Як ваші рідні, близькі ставляться до такого хобі?
- Чоловік і донька в захопленні від моїх робіт і допомагають морально. Я дуже вдячна всім людям, які мене підтримують. Адже приємно, коли на різноманітних виставках, біля моїх робіт зупиняються із подивом і замилуванням, не вірять, що це зроблено руками.
Вікторія РИЧКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору