Рівне:

Створення та просування сайтів

Вирізьблене диво

Головна 30-сер, 2010, 14:069 Lobanovskiy 1 917
Об’ємні квіти, фрукти, птахи, а також вирізьблені диво-картини, аналогів яким в Україні немає, виготовляє рівненський майстер художньої обробки деревини Павло Петросюк. Він створює об’ємні предмети, тому ці роботи унікальні. Недарма пан Петросюк нещодавно отримав звання „Заслужений майстер народної творчості України”. Різного роду вироби, церковні предмети з дерева, можна знайти тут: http://divina2014.com/.

Вирізьблене диво

Як розповідає Павло Петросюк, деревиною він почав займатися ще у 1949 році.
– Спочатку працював столяром, але завжди хотілося робити з дерева щось красиве. З 70-их років почав прикрашати кімнати відпочинку, разом із іншими майстрами працював над вітражем для Рівненського РАЦСу, а вже потім перейшов на творчі роботи. Перші декоративні вироби із дерева з’явилися у 1986 році. Тоді запропонували подати свої роботи на виставку у Київ, - згадує чоловік. - У мене була майстерня в селищі Хіміків, а біля неї росли дуже красиві маки. Одного разу я вийшов на вулицю, побачив ці квіти, і захотілося їх вирізьбити із дерева. Зробив одну маківку, почав додавати листочки, потім інші квіти, вийшла непогана картина. Далі почав виготовляти тарілки, деякі з них ще й досі зберігаються на дачі. Проте більш активно став працювати у напрямку декоративної обробки деревини протягом останніх 10 років.
- Хто навчав вас цьому ремеслу?
- В основному, навчався і розвивався сам. Але оскільки я постійно працював у колективі, то часто радився із колегами, художниками, які підказували, що зробити, щоб композиція вийшла краща.
Насправді різьба як ремесло дуже цікава. Своїм корінням вона сягає глибини віків. Важко встановити час виготовлення перших культових символів – ідолів, стилізованих зображень тварин, небесних світил. Багато таких виробів слугували свого роду талісманами, їм поклонялися. Нині ж різьбярство в Україні використовується у побуті, наприклад, для оздоблення меблів, також виготовляють різні сувеніри. Щоправда, об’ємних виробів із дерева, таких, як роблю я, не бачив. Хоча деякі майстри і пробують повторити. Взагалі ручна робота різника являє собою ні з чим незрівнянний виріб, аналога якому нема ні за стилем, ні за манерою виконання. Я ж просто люблю дерево, мені подобається робити з нього натуральні, об’ємні речі.
- Яку техніку ви використовуєте, коли працює над виробами? Звідки берете сюжети для своїх робіт?
- У своїй роботі використовую різці, косинці і навіть сокиру, проте в основному це тонка ручна робота. А ідеї для сюжетів народжуються самі. Проте, в основному сюжет вимальовується під час роботи, і не завжди він відповідає початковому задуму.
- Як виглядає процес виготовлення ваших робіт?
- Народжуються дерев’яні картини наступним чином: беру дощечку, гілку, стрижу її, знімаю кору, тоную. Далі думаю над сюжетом і виготовляю окремі елементи, метелики, квіти, бджоли тощо.
На виготовлення картин із дерева йде чимало часу. Наприклад, яблучну гілку я створював 2 тижні, а ось картину із соняшників - півтора місяці. Безумовно, квітку з дерева “вирощувати” набагато довше, аніж, наприклад, яблука. Адже там кожну пелюстку потрібно робити, окремо, а потім все з’єднувати.
- Чи продаєте ви свої роботи?
- Рідко, здебільшого дарую. Коштують роботи по-різному. Є композиції, по 500, 700 гривень, а є і по 1500 – 2000 тисячі. Я спочатку хочу зробити персональну виставку, десь на 20 великих робіт, а тоді вже буду думати про те, чи продавати…
Звичайно, мої роботи є у моїх рідних – дітей, онуків, також дарував вироби друзям та знайомим. Є композиції у колекціях в Києві та в інших містах України. А також у Польщі, Чехії, Канаді, Ізраїлі.
- Як ваші рідні ставляться до такого захоплення?
- Дружина вже змирилася і ставиться з розумінням, а діти і онуки захоплюються, їм подобаються мої роботи.
Вікторія РИЧКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору