Рівне:

Створення та просування сайтів

Від осінньої сплячки можна прокинутися

Здоровя 09-гру, 2010, 12:449 Lobanovskiy 1 198
Осінь незвично довго тішить нас теплом. Та, незважаючи на сонячну погоду, складається враження, що впадаємо у “зимову сплячку”. Зранку важко прокинутися і вилізти з теплого ліжка, протягом дня позіхаємо та боремося зі сном…

За словами лікарів-терапевтів, підвищена сонливість та хронічна втома часто пов’язані з нашим психо-емоційним станом. Якщо людина мало рухається, не гуляє на свіжому повітрі, мало ходить пішки, а цілий день перебуває в приміщенні – серйозно страждає її нервова система. Чимало офісних працівників після роботи відразу вирушають додому, відпочивають перед комп’ютером або телевізором, лягають спати після 12 ночі… Такий ритм життя спричиняє негативні емоції – постійно перебуваючи у поганому настрої, люди страждають від порушень сну, почуваються виснаженими. Як правило, чоловіки та жінки, які більшість часу проводять у русі, добре сплять та без проблем прокидаються зранку. Якщо у вас сидяча робота, кожну вільну хвилинку присвячуйте фізичним вправам. Повернувшись додому, краще приберіть у квартирі, але не лягайте на диван.
Важливе й правильне харчування. Не їсти протягом дня, а на вечерю готувати смажену картоплю з відбивною ще й відкривати пляшку пива – знущання з організму. Щоб тримати себе в тонусі, зранку не перебивайтеся бутербродом, а з’їдайте повноцінний сніданок. Найкращий варіант – геркулесова або гречана каша, варені чи смажені яйця. Бажано не користуватися мікрохвильовкою. Не можна нехтувати обідом, а вечеря має бути мінімальною. Щоб висипатися вночі, надавайте перевагу здоровій їжі, яка добре перетравлюється. У пригоді стануть запечені картопля або яблука, склянка молока чи кефіру. Не варто зловживати традиційним осіннім продуктом – квашеною капустою: вона змусить шлунок довго працювати, й зранку не почуватиметеся відпочилими.
О цій порі як дітей, так і дорослих непокоїть осіння астенія. Це пов’язано з переходом на зимовий час та адаптацією до холодної пори роки: як правило, ці симптоми минають під час перших морозів. Від осінньої астенії потерпають метеочутливі люди – непокоять мігрені, зранку неможливо встати з ліжка, важко вчитися та працювати.
Перед сном варто приймати хвойно-сольові ванни, дотримуючись пропорцій згідно з інструкцією. Пийте заспокійливі чаї, призначені для дітей різного віку. Дорослі можуть пити трав’яні настої з валеріани, меліси або м’яти.
Вечеряти слід не пізніше, ніж за 1-1,5 години до сну.
Зранку дорослим допоможе прокинутися кава, а дітям – чай з молоком. Не варто змушувати себе їсти, ледь вставши з ліжка: близько 11 години організм починає продуктивно працювати, тож цей час – найсприятливіший для енергетичного сніданку.
Для повноцінного відпочинку важливе правильне положення тіла під час сну.
Якщо людина спить на спині, максимально відпочивають шия та поперек, на животі – грудний відділ. Для тих, хто не має проблем, головна умова – зручність та комфорт. Єдине не рекомендоване лікарями положення – це так звана поза ембріона. Коли ми зранку почуваємося виспаними, нічого не болить – зауважень щодо культури спання немає. Біль у спині, шиї чи м’язах – сигнал організму про порушення правил сну.
Обираючи ортопедичний матрац, слід зважати на особисті проблеми та потреби організму. Найкраще мати тверде ліжко та матрац товщиною 10-15 см. Ліжко не має прогинатися – це призводитиме до неправильного положення хребта. Слід враховувати особливості маси тіла – чим більша вага, тим м’якшим має бути ліжко для її правильного розподілу.
Оптимальна товщина подушки – близько 5-7 см. Погано, якщо вона надто велика або висока: напівсидіти під час сну – неприпустимо. Спати на зовсім пласкій подушці або без неї – також шкідливо.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору