Рівне:

Створення та просування сайтів

Немовля…видавили з живота матері…

Суспільство 23-гру, 2010, 10:559 Lobanovskiy 2 192
У минулому номері нашої газети був опублікований матеріал «Немовля…видавили з живота матері…», в якому було описано як, за словами молодої мами Наталочки Мартинюк, мешканки села Стрільськ, її синочка з неї під час пологів просто на просто…видавили. Не розібравшись достеменно, я написала, що під час пологів застрягла голівка, в той час, коли насправді при народженні затрималося переднє плечико. Сьогодні ж публікуємо детальний коментар лікаря, який приймав ці пологи і який розповідає про те, як же проходили самі пологи і чому саме такою є реакція молодої мами та її рідних.

«Річ у тім, що коли Наталка Мартинюк народжувала, то перший період пологів пройшов нормально, - розповідає Тарас Литвинчук, лікар, акушер-гінеколог Сарненського пологового будинку. – Проте вже в кінці другого періоду, коли голівка дитини уже з’явилася, виникло ускладнення – дистоція плечиків. Це коли після народження голівки переднє плечико затримується над симфізом і подальший рух плоду родовими шляхами припиняється. В такому випадку дитина робить спроби вдихнути, але через те, що грудна клітка плоду стиснута в родових шляхах, легені не можуть розправитись. Плацентарний кровотік теж порушується внаслідок зменшення об’єму матки - це все призводить до гіпоксії, що і скоріше всього стало причиною внутрішньо-черепних крововиливів у дитини. При цьому ускладненні виконується ряд маніпуляцій для того щоб чим швидше народити плечовий пояс. І ми виконали все необхідне,щоб допомогти мамі і малюку. Щодо звинувачень рідних породіллі, то я вважаю їх абсолютно безпідставними. У них біда, адже дитя, замість того, щоб з пологового будинку потрапити додому, потрапило в лікарню в обласному центрі. А коли так, то вони й шукають крайнього у цій ситуації. Ним, на їхню думку, є лікар, який приймав пологи, тобто я».
На моє запитання, чому ж жінка стверджує, що дитя з неї видавили, лікар категорично відповів, що ця інформація є неправдивою. «Що ж стосується прийому Крістеллера про який ви писали, то дійсно, після народження голівки, коли виникло вище описане ускладнення, серед виконаних маніпуляцій мало місце надавлювання в надлобковій ділянці на переднє плечико щоб воно підійшло під симфіз, - каже лікар. - А це не є прийомом Крістеллера. Згідно ж медичного словника прийом Крістеллера – це маніпуляція, коли акушер з метою пришвидшення народження голівки натискує на дно матки, коли голівка починає прорізуватись, тобто ще знаходиться в порожнині малого тазу». Однак сама Наталочка розповідає, що натискували на живіт з силою і ще до того, як народилася голівка. Лікарю, який давав клятву Гіппократа, не вірити важко. Адже саме людина в білому халаті приходить нам на допомогу, допомагаючи одужати від якоїсь болячки, а інколи, в критичних ситуаціях, й взагалі рятує життя. Саме до неї ми йдемо по допомогу, звертаємося за порадою. А з іншої сторони, який резон обманювати молодій жінці, яка з нетерпінням чекала народження свого первістка? «Вони тиснули мені на живіт, - каже молода мама. – І то сильно. Мені живіт ще довго потім болів».
За словами Наталчиної мами, коли вона прийшла до доньки, то вона лежала в крові і лише коли мама покликала санітарку, тоді вона принесла теплої води, щоб породілля помилася. «Річ у тім, що після народження дитини весь ранній післяпологовий період(тобто перші дві години після пологів) породілля знаходилася в пологовому залі під спостереженням лікаря і акушерки, - каже пан Тарас. - Далі її перевели в післяпологове відділення , акушерка з пологового залу «здає» жінку , а акушерка післяпологового відділення «приймає», про що робиться відповідний запис в історії пологів. Десь біля сьомої ранку я заходив оглянути породіллю. Стан її був задовільним. О дев’ятій годині закінчується мій робочий час. Що ж стосується фрази «була в крові» , то протягом перших трьох днів незначні кров’янисті виділення з піхви є фізіологічною нормою. Все ж інше стосується особистої гігієни жінки».
Сьогодні маленький Іванко знову знаходиться в Рівненькій обласній дитячій лікарні у відділенні дитячої хірургії. «Вище колінця правої ніжки у нього з’явився набряк, - розповідає бабуся хлопчика. – Ми звернулися до лікаря в Сарнах і протягом тижня робили малюку масаж. А тоді повезли до обласного центру, де вже наступного дня моєму внуку зробили операцію. Малюку вводять антибіотики, а проведені обстеження показали, що його печінка, яка після попереднього лікування збільшилася, вже дещо зменшилася. Проте все ще не набула такого розміру, який повинен бути. Нас радує те, що в голівці зійшов набряк, проте ще й досі є залишки крововиливу. І ми боїмося, що отримані травми дадуться взнаки у майбутньому».
Кожна сторона доводить свою правоту…. Стверджує, що правда на її боці…. Тим часом дитинка знову у лікарні…. І сьогодні важко передбачити, як вона розвиватиметься в майбутньому. Тоді, коли забудуться усі суперечки і доведення своєї правоти тією чи іншою стороною…
Олеся КІШКА,
Сарни.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору