Рівне:

Створення та просування сайтів

Пологи за новим сценарієм

Новини регіону 07-кві, 2005, 13:349 prov 1 397
Рівненські журналісти змогли переконатися в ефективності нововведень на виїзному засіданні прес-клубу, що відбулося цього вівторка. Вищезгадану програму запровадило Агентство з Міжнародного розвитку (США). Сьогодні вона охопила Волинську, Львівську, Донецьку, Житомирську, Кіровоградську та Полтавську області, Крим.

Умови, у яких народжують пацієнтки луцького пологового будинку, кардинально відрізняються від звичайних. Луцькі медики зробили ставку насамперед на майбутню матір, сім’ю та її потреби. Одним із бажаних факторів під час пологів є… присутність чоловіка чи когось із рідних. Більше того, тут чоловік (чи мама, сестра) можуть брати безпосередню участь у пологах. І це не лише примха чи просто модне нововведення. Доведено, що присутність близької людини значно знижує рівень стресу жінки, знімає больові відчуття, і що найсуттєвіше – скорочує процес пологів.

Ще кілька новинок, які не застосовуються у “звичайних” пологових будинках. Луцькі акушери-гінекологи створюють максимальний комфорт для породіллі та її немовляти. А це можливо лише тоді, коли дитинка знаходиться поряд з мамою. Тому тут ви не побачите приміщення, де немовлята “складені”, немов шпроти у консерві. Післяпологові палати тут – індивідуальні, тобто мамі з малюком ніхто не заважає. До речі, її можна відвідувати без перешкод! Те ж саме стосується і пологового відділення. Тут знаходиться дев’ять індивідуальних пологових зал. Тим самим забезпечено повну увагу жінці, яка народжує: акушер-гінеколог не мусить “метатися” від однієї жінки до іншої. Він надає кваліфіковану допомогу лише своїй пацієнтці, і це психологічно допомагає їй швидше і легше справитися із пологами.

Ще один цікавий факт: пацієнтки луцького пологового будинку народжують не на “столі Рахманова” (незручна конструкція, яку все ще використовують при пологах), а на звичайному ліжку. Кожна зала для пологів максимально нагадує звичайну кімнату. А ось вибирати положення, у якому народжувати має право сама жінка. Їй тут надають повну свободу дій. Лікарі впевнені, що активна позиція жінки в великій мірі сприяє процесу пологів. А звична позиція “на спині” не лише малоефективна при пологах, а й часто небезпечна для здоров’я матері й дитини, оскільки вона – неприродна. А ще – “відпускають” додому вже на третій день після нормальних пологів.

– Орієнтація на пацієнта – основний принцип у нашому закладі, – розповідає головний лікар Луцького пологового будинку Ніна Загребельна. – Ми намагаємось максимально враховувати всі побажання жінки, сім’ї, і найголовніше, що ця методика дає результати. Відсоток нормальних пологів у нас збільшився до 85, тоді як ще два роки тому таким був відсоток патологічних пологів. Ми зменшили до мінімуму застосування ліків. Крім того, в жодному разі не розлучаємо матір і дитину. Цей постійний контакт творить дива. Дитина відчуває тепло батьків (малюка може тримати і тато), це позитивно впливає на її здоров’я.

Крім того, дитину тут не сповивають, а відразу одягають у свій чистий одяг, що приготували батьки раніше. Лікарі стверджують, що сковувати рухи малюка небезпечно. Немовля одразу після народження кладуть на груди матері, одягають шапочку та накривають покривальцем. І це замість того, щоб зважити його, як водиться. Спеціалісти стверджують, що дитину не можна переохолоджувати. Зниження температури її тіла лише на кілька градусів – такий самий шок, як перебування голої людини на морозі. У деяких випадках гіпотермія (переохолодження) призводять до смерті дитини.

Можна говорити про безліч нового, проте самі за себе говорять результати. На Волині різко зменшилась смертність жінок та немовлят. Натомість народжуваність стрімко зросла, як і кількість нормальних пологів. І все це завдяки впровадженню нової програми.

Народжувати у Луцький пологовий приходять тепер не лише лучанки. Майже триста жінок з інших областей стали пацієнтками закладу за минулий рік. І не дивно. Кому ж із майбутніх мам не хочеться відчути справжню радість материнства в справді комфортних умовах. Звичайно, це не безкоштовно. Хоча заклад і фінансується з держбюджету, лікарі зізнаються, що на 81 копійку в день неможливо забезпечити хороші умови пацієнту. Проте, як відомо, стати матір’ю – “задоволення не з дешевих” і в будь-якій іншій області. Просто луцькі медики знайшли спосіб змінити звичну застарілу систему. А найголовніше – змогли перебороти вікові стереотипи.

Ольга ЛИХВА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору