Рівне:

Створення та просування сайтів

Як виростити гарний врожай цибулі?

Порадниця 07-кві, 2011, 15:369 Lobanovskiy 1 713
Кажуть, у європейських країнах цибулю вирощують прямо з насіння. Для цього виведені спеціальні сорти, що вимагають суворого дотримання агротехніки, інтенсивного використання добрив і засобів захисту від шкідників. Можливо, хтось із дачників вже випробував таку технологію.

Але, все ж, у середній смузі більш звичний і поширений дворічний спосіб вирощування цибулі. За перший рік з насіння вирощують цибулю-севок , маленькі цибульки, які, висаджені після зимівлі за наступне літо, перетворюються на повноцінні цибулини. Якщо немає бажання вирощувати севок самостійно, навесні на базарі можна купити достатню кількість посадкового матеріалу.
Хороший урожай починається навесні, а для цибулі - взагалі в наступні роки. Культура не любить одного місця . Повторні посіви на тих же грядках рекомендується робити не частіше ніж через чотири роки, інакше достойного врожаю не бачити. Кращими попередниками для цибулі вважаються капуста, огірки, помідори, кабачки та рання картопля.
Значно впливає на врожай час посіву. Краще всього вибрати першу третину травня, але, можливо, в різних місцях існують свої, роками вивірені терміни. Пізня посадка знижує врожайність, рання може призвести до освітлення стріл і цвітіння, знизити ймовірність яких допоможе зимове зберігання севка при температурі нижче 18 градусів.
Чим дрібніша сіянка, тим менш імовірно стрілкування. Великі цибульки, понад півтора сантиметрів в діаметрі, висаджують у квітні для отримання раннього зеленого пера.
За пару тижнів до посівної посадковий матеріал прогрівають протягом 8 годин при температурі 40-45 градусів, що підвищує стійкість рослин до хвороб.
Цибуля любить сонячні місця з пухким, родючим грунтом і рівним рельєфом . Перед скопуванням ділянку підгодовують. На квадратний метр вносять близько п’яти кілограмів перегною, по 30 грамів селітри і суперфосфату, 20 г хлористого калію. Торф’яні грунти вимагають фосфорних добрив у півтора рази більше.
Грядки формують відразу після перекопки, щоб грунт краще прогрівався. Ширина грядки залежить від бажання господаря, але повинна забезпечувати відстань між рядками посаджених рослин близько 20 сантиметрів. Якщо висаджують у три рядки, то виходить ширина 80 сантиметрів.
Пророслі масові сходи підгодовують розчином селітри чи сечовини, приблизно столова ложка добрива на відро води. З появою четвертого листочка - знову підживлення комплексним добривом: селітра - 15 грамів, суперфосфат і хлористий калій по 20 грамів на відро води. Не завадять і мікроелементи.
Цибуля любить рихлий грунт, тому грядки потрібно регулярно рихлити. У посушливу погоду потрібно поливати. Капельный полив допоможе в посушливу погоду усім городнім культкрам. Доброму урожаю сприяють азотні добрива і гній, комплексні добрива на зразок нітрофоски.
Небезпечна цибульна хвороба - пероноспороз, грибкове захворювання. Першу профілактику проводять через 3-4 тижні після посадки, обприскуючи грядки 1-відсотковою бордоською сумішшю. Хворі рослини лікують препаратами рідомілом або арцеридом, чергуючи з бордоською сумішшю. Якщо довелося лікувати, то зелене цибульне перо використовувати в їжу не можна.
Критерій для збору врожаю - пожовклі і пониклі (полеглі) листя рослин. Якщо таких кущиків на грядці значно більше половини від загального числа, приблизно 60-70%, значить, час прийшов. Зазвичай це буває в кінці серпня.
Збирання проводять в суху погоду, після збору цибулини досушують в сухому теплому приміщенні при температурі 25-30 градусів. Перед закладанням на зберігання прогрівають протягом доби при температурі до 45 градусів. Така операція цибулю вбереже від хвороб.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору