Рівне:

Створення та просування сайтів

Як приручити підступну селеру

Порадниця 26-кві, 2007, 18:339 prov 3 471
Завдяки хімічному складу селера має неабиякі лікувальні властивості: позитивно впливає на серцево-судинну систему, сприяє поліпшенню кровотворення, заспокійливо діє на нервову систему, нормалізує обмін речовин. У разі постійного вживання підвищується життєвий тонус, організм омолоджується, що важливо для людей похилого віку. Це сильний сечогінний засіб, затримує відкладання солей у нирках, суглобах, посилює функцію нирок. Сік селери корисний людям, схильним до надмірного вживання солодощів, до куріння, допомагає вилікувати алкоголізм (вживають свіжоприготовлений сік по одній столовій ложці тричі на день). Вживання соку знімає перевтому, посилює виділення й виведення шлаків із організму, сприяє очищенню крові.

Коктейль для американців, дієта для японців

Біологічна активність селери залежить від умов навколишнього середовища: клімату, плодючості та хімічного складу ґрунту, фази розвитку, періоду доби. Гіппократ радив: при розладнаних нервах селера має бути і їжею, й ліками. Таку властивість доводить і сучасна медицина. Наявність речовин, які стимулюють залози внутрішньої секреції, має велике значення для гармонійного розвитку організму людини. Відомо, що американці кладуть шматочок селери у коктейлі, а в Японії успішно застосовують „селерову дієту” для лікування ревматизму: протягом місяця хворі харчуються селерою, приготовленою за різними рецептами. А за легендою, до складу напою кохання, який пили Трістан та Ізольда, входив і сік селери. Корені й листя містять фурокумарин з протираковою активністю.

Лікарі рекомендують вживати селеру при авітамінозі, людям, схильним до діабету, при артриті та ожирінні, а також тим, хто хоче мати струнку фігуру.

Але медицина попереджає: не можна вживати в їжу селеру після укусів отруйних комах і тварин, бо тоді вона тільки підсилить дію отрути. Також шкідлива вона для матерів, які годують грудним молоком, для немовлят та вагітних жінок.

У народній медицині селеру вживають при задишці, проти цинги, при метеоризмі і для того, аби посилити статевий потяг.

В одному зі старовинних рукописних травників Болгарії написано: „Якби чоловіки знали всі властивості селери, то вони б засадили нею увесь город”. А ще ця рослина знижує і відлякує шкідників капусти.

Використовують селеру у свіжому вигляді — і листки, й черешки, і коренеплоди. З неї готують салати, гарніри до овочевих, рибних і м’ясних страв. Вони набувають пряного, солодкувато-гіркуватого смаку та міцного аромату.

СТРАВИ з СЕЛЕРИ

Салат «Зелепушка»

40 г черешків селери, 60 г солодкого перцю (можна консервованого), 100 г капусти, 200 г вареної картоплі, 20 г соняшникової олії. Усі компоненти порізати на шматочки, посолити й заправити олією.

Салат із селери й зеленої цибульки

100 г коренеплодів селери, 100 г петрушки, зеленої цибулі, дві середні морквини, яблуко. Помиті та обчищені коренеплоди селери нашинкувати, змішати з порізаною цибулею, зеленню петрушки, докласти терте яблуко й моркву, посолити і заправити соняшниковою олією, сметаною та майонезом.

Вітамінні бутерброди

Промити й просушити зелень селери і кропу, дрібно порізати й додати до вершкового масла або бутербродного маргарину. Масу ретельно змішати і, нарізавши житній хліб, приготувати бутерброди. Можна прикрасити кружальцями огірка чи помідора.

Бутербродики ранкові

З підсушеного батона або хліба можна приготувати до сніданку смачну страву. Для цього з батона зрізати верхівки, звільнити від м’якуша. Приготувати начинку: дрібно нарізану зелень селери, петрушки змішати з вершковим маслом (20 г), додати 1 яйце (можна два), 20 г тертого сиру, шматочки помідора. Розігрівати в духовці 5-10 хв. Порізати на бутерброди, зверху посипати
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору