Рівне:

Створення та просування сайтів

Боже, нам єдність подай!

Головна 15-бер, 2012, 11:359 prov 1 721
Новопризначений керуючий Рівненської єпархією архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон здійснив ознайомчу поїздку в Березне. 31-річний владика, син священика з Тернопільщини, до цього ніс службу в Чернігівській області, і сповнений рішучості активізувати релігійне життя у нашому краї, який за кількістю віруючих УПЦ КП займає друге місце після Київської єпархії. При в’їзді в місто, його преосвященство зустрічали з короваєм і квітами благочинний отець Мирослав зі священиками та представниками церков громади Свято-Покровського храму. Після огляду храму, який цьогоріч відзначатиме 10-річчя освячення, відбулася розмова зі священиками з актуальних питань церковного життя, а згодом — зустріч із представниками влади: головами райдержадміністрації Ігорем Мельником, райради — Віталієм Лаштою, міським головою — Олександром Пилипакою, депутатами райради.
У перерві між двома зустрічами, місцеві журналісти, втому числі й кореспондент „Провінційки”, поцікавилися в архієпископа про його бачення сучасною релігійної ситуації в Україні. Відповіді були дипломатично стриманими, але оптимістичними.
Боже, нам єдність подай!

— Православна віра — віра вибору, і православна церква ніколи не нав’язувала насильно своїх переконань і традицій, — відзначив, зокрема, владика. — Вони органічно увійшли у життя наших предків і стали совістю народу. А виток нинішньої багатоконфесійності ведуть від людської зневіри, бо воздається людям по ділах їхніх. Як душа не може ділитися на частини, так і коли єдина Церква не може ділитися на гілки, бо це засвідчує про духовне нездужання, за яким обов’язково настає оздоровлення. Ми щиро молимося, щоб Бог надав нам єдність, і до українських святинь на нашій українській землі вела одна дорога.

На зустрічі в райдержадміністрації архієпископ Іларіон наголосив, що набутий досвід співпраці із владою настроєний сповна використати й на Рівненщині. Передусім святоців застережено не включатися в політичну як у не свою справу. А спільною із владою є праця з духовно-морального оздоровлення суспільства, щоб наша держава зайняла достойне місце серед великих держав світу.
А ось думки інших учасників зустрічі.
Ігор Мельник, голова райдержадміністрації:
— У питаннях контактів із церквою ми не говоримо, що є наші й ваші, — усі рівні. За активну соціальну роботу церкви, ми відповімо діловою підтримкою, а люди оцінять нас по праці.
Віталій Лашта, голова районної ради:
— За депутатською ініціативою ми створи фонд матеріальної підтримки церков і співпрацюємо з настоятелями храмів без огляду на конфесійну приналежність.
Олександр Пилипака, міський голова Березного:
— Ви, духовні пастирі, згуртовуєте людей, і для влади —це теж святий обов’язок. Саме стараннями громади й влади в Березному вже діє 4 православні храми.
Валерій Лавренюк, депутат районної ради:
— У мою бутність на посаді директора Економіко гуманітарного ліцею, а нинішнього голови райради Віталія Лашти — на посаді завідувача райвно, ми взяли на себе сміливість по совісті виконати закон про свободу совісті, й виділили актовий зал в ліцеї під недільні богослужіння новоствореній громаді. Спільними стараннями постав і прикрашується наш храм, якому буде 10 років, і на це свято ми від імені пастви заздалегідь запрошуємо Вас.
Віктор Сухан, депутат районної ради:
— Як правник, я не зовсім погоджуюся з тим, що церква може стояти поза політикою, адже вона відстоює інтереси свого народу. І мені як віруючому, не однаково, чи буде єдина помісна церква в Україні, тим більше, що багато партійних і громадських організацій у державі бачать вихід із застою в духовно-культурному об’єднанні, чого без об’єднаного православ’я одними політичними заходами не здійснити.
Саме із цієї болючої проблеми учасники зустрічі попросили архієпископа Іларіона пролити світло.
— Більшість церковних ієрархів давно зрозуміла, що не гоже ділити господній хітон, — відповів владика. — Ми болісно переживаємо зараз за складну обстановку в УПЦ МП, щиро молимося за видужання митрополита Володимира. Ми близькі як ніколи з УАПЦ і, великою частино УПЦ КП у спільному бачені майбутнього українського православ’я. Об’єднання — не за горами, і воно почнеться очевидно, з місцевих громад.
На фото: хліб сіль від березнівчан для владики Іларіона; на оглядинах у Свято-Покровському храмі, архієпископ Іларіон та благочинний Мирослав на зустрічі з представниками районної і міської влади.
Петро ЖЕЛІНСЬКИЙ,
Березне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору