Рівне:

Створення та просування сайтів

Світанок після ночі…

Головна / Рівненська область 23-вер, 2016, 17:509 prov 3 405
Як зазначив у одній із праць відомий український провідник українського націоналізму Дмитро Донцов - « … після довгої дрімучої ночі - нарешті настав світанок для українців ». Так він говорив про ті процеси, які були притаманні в українському суспільстві на початок ХХ століття. А саме активізація українського політичного, національно-культурного руху. І безперечно, найбільший вклад у цей світанок зробив Михайло Грушевський, якого називають другим після Тараса Шевченка будителем українського народу, творця відродження нації , у вересні якому виповнюється 150-річчя від дня народження.

Світанок після ночі…


Грушевського слід поважати не тільки як першого Президента України, за те, що він найперший опрацював 11- томну працю «Історія України-Руси», де доводить про походження українського народу, як окремого етносу від східних слов’ян, за те, що створив у Західній Україні перші політичні об’єднання, як академіка Академії Наук, а ще й в першу чергу за те, що він, як ніхто інший підібрав влучний вислів про український політикум – «Де два українця- там три гетьмани» . І хоча він такий висновок зробив, писавши саме про добу «Руїни» - коли козацька старшина наввипередки робила доноси на українських гетьманів до імперського двору Росії, але остаточно переконався в тому, що так воно і є, в добу Української революції 1917-1918рр., коли усі політичні сили в Україні діяли нарізно і за своїми програмами. Щоправда, вони об’єдналися після відомої історії Злуки УНР та ЗУНР, але вже було занадто пізно…
Та найбільше даний вислів пасує для новітньої історії України, коли люди на виборчих дільницях отримують бюлетені для голосування, прозвані в народі за своєю довжиною – «фартухами».
Закінчились його діяння, власне, як і усіх українських національних діячів. В березні 1931 його було вислано до Москви, наукові установи, створені ним, ліквідовано, співробітників і учнів заарештовано. Помер Грушевський при нез'ясованих обставинах під час нескладної операції у Кисловодську, де перебував на лікуванні.
Але навіть подальша політика згортання і притоптування всього зробленого Грушевським вже не змогла приховати назавжди посіяні ним зерна українства.

Світлана Коток
.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору