Рівне:

Створення та просування сайтів

Християни Західного обряду святкують Великдень

Головна 05-кві, 2021, 10:579 swet 914
Великдень – це одне із головних свят, як у католиків, так і у православних. Цього дня християни згадують та радіють диву Воскресіння Ісуса Христа. Великдень католики святкують раніше від православних, проте це свято завжди припадає на неділю.
Католики та православні відзначають Великдень у різні дні. Часто це свято у католиків буває на 7-13 днів раніше, ніж у православних. Інколи, як це було у 2017 році, християни відзначають Великдень в один день. Зрідка, як це у 2021 році, - у православних Великдень буде майже на місяць пізніше.
А тому в 2021 році католики святкують Великдень 4 квітня. Тоді як православні святкуватимуть Воскресіння Господнє майже через місяць – 2 травня.
Чому православні та католики святкують Великдень у різні дні. Ще у 325 році на Вселенському Соборі було вирішено святкувати Воскресіння Господнє у першу неділю після весняного повного місяця, але не раніше 21 березня – дня весняного рівнодення. Також Пасху повинні святкувати після закінчення іудейського Песаху. Проте у XVI столітті через зміну календаря з юліанського на григоріанський змінилась пасхалія – методика розрахунку дати Великодня. Так, римо-католицька церква керується григоріанським календарем, який в 1583 році запровадив папа Григорій XIII.
Тоді як православні церкви дотримуються олександрійської пасхалії (старого юліанського календаря).
Історія Великодня
В основі Великодня лежить біблійна історія про Воскресіння Ісуса Христа. Син Божий загинув за гріхи людей, а потім після розп’яття на хресті, воскрес. Щороку Великдень, як і католики, так і православні, святкують у неділю, бо вважається, що саме цього дня понад дві тисячі років тому воскрес Ісус Христос.
У католиків святкування Великодніх свят розпочинається із Стасного тижня. Є у них також і Пасхальне Тридення. У Великий четвер під час відправи католики згадують Таємну Вечерю. П’ятниця – це найсумніший день, бо тоді помер на хресті Ісус. Цього дня в храмах вівтар повністю оголений: без розп’яття, свічок та обрусів. Католики дякують Богу за те, що пожертвував заради людства своїм єдиним сином.
Світлана Коток.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору