Рівне:

Створення та просування сайтів

Нові домовленості Зеленського у форматі Люблінського трикутника

Головна / Україна і світ / Актуально 12-січ, 2023, 07:589 swet 639
Своє звернення 11 січня президент України Володимир Зеленський записав у Львові.
"Сьогодні тут, у Львові, для України прозвучали важливі новини під час Саміту Люблінського трикутника – нашого спеціального формату з Польщею та Литвою. Польща ухвалила рішення про передання Україні танків – я дякую за це. Дякую Президенту Дуді, уряду Польщі, усім нашим польським друзям. Литва передає нашій державі зенітні системи – ту зброю, якої ми потребуємо для захисту від іранських дронів, для захисту нашої енергетики. Я дякую Гітанасу за цей черговий прояв незмінної та принципової підтримки України, яка почалася ще до 24 лютого й триватиме до нашої перемоги", - зазначив Зеленський.
Президент розповів, що лідери докладно обговорили постачання зброї Україні та конкретні можливості з обмеження потенціалу російської агресії.
Зокрема, Глава Української держави подякував за рішення Польщі щодо передачі Україні танків, і за рішення Литви передати нашій державі зенітні системи, які посилять захист енергетичної системи, зокрема від атак іранських дронів.
«Україна вам, друзі, дуже вдячна. Я радий, що ми ухвалюємо саме такі рішення, саме в такому форматі – Люблінського трикутника. Це очевидно, реальними справами доводить, наскільки важливою є співпраця наших країн, реальних друзів і партнерів, не тільки для східного флангу Європи, а й для всієї нашої євроатлантичної коаліції держав», – сказав він.
Президент України поінформував своїх колег про прогрес у просуванні української формули миру, у реалізації пунктів якої готові проявити своє лідерство дедалі більше діячів і держав.
Президент Володимир Зеленський та президент Польщі Анджей Дуда разом відвідали Меморіал орлят на Личаківському цвинтарі у Львові.
Також вони відвідали українські поховання, повідомила канцелярія Дуди

"На Личаківському кладовищі у Львові президенти Польщі та України віддали шану львівським орлятам. Вони також вшанували українців, загиблих у боях за Львів 1918 року, та відвідали частину кладовища, де поховані українські військові, що загинули у війні з Росією", – підписав держсекретар канцелярії Якуб Кумох.

Львівськими орлятами називали молодих поляків, які з 1918 року воювали проти Західноукраїнської народної республіки. У міжвоєнну добу польська влада збудувала їм меморіал на Личаківському кладовищі. У радянську добу він був закинутий. 2005 року меморіал відновили. Він символізував порозуміння між українцями та поляками. Поряд збудували меморіал загиблим воїнам Української галицької армії.

 Як відомо, російська в останні роки штучно роздувала та нагнітала обстановку навколо історичного польсько-українського конфлікту. Та, полякам добре відомі російські штучки, адже ця нація постраждала від більшовицького та радянського гніту також. Тому, навіть не вагаючись поляки протягли руку допомоги українцям найперші.
Світлана Коток
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору