Рівне:

Створення та просування сайтів

Український тиждень у США був насичений низкою подій та зустрічей

Головна / Війна з московитами / Україна і світ / Актуально 20-лют, 2023, 17:179 swet 1 535
«Ось Я Господь, Бог кожного тіла: чи для Мене є щось неможливе?»

У Вашингтоні з 31 січня по 4 лютого в рамках 71 Національного молитовного сніданку, вперше відбувся Український тиждень, на який був делегований у складі делегації від України єпископ Рівненської області об’єднання церков УЦХВЄ Олександр Коток. Олександр Адамович часто буває у США, та ця поїздка запевняє була особливою. Найперше, вражає прив’язаність американських політиків до віри в Бога та християнства в цілому.

Так 2 лютого у Вашингтоні взяв участь у щорічному заході США – 71-му Національному молитовному сніданку. Серед промовців заходу були Президент України Володимир Зеленський (онлайн) та Президент Сполучених Штатів Джо Байден. Молитовний сніданок у Сполучених Штатах зібрав найбільш впливових політичних лідерів США та представників з понад 90 краін.
Крім Президентів України та США, у заході взяли участь «віцепрезидент Камала Гарріс, лідери Конгресу, поважні представники штатів, американського суспільства та релігійних спільнот». На заходах за участі впливових американських політиків, конгресменів, сенаторів, послів, народних депутатів України, українських військових, обговорювали ще більшу допомогу Україні у боротьбі з агресією росіі та відновлення української держави після перемоги.
Крім того, був проведений Саміт релігійної свободи, учасниками якого стали представники Православної церкви України, греко-католицької та римо-католицької церков, протестантських церков та головний рабин України Яков дов Блайх. Головна тема — утиски та знищення церков, які здійснюють російські окупанти на тимчасово окупованих територіях.
У заходах, які проходили протягом тижня, зокрема, в Украінському молитовному сніданку, також прийняли участь пані посол України в США Оксана Маркарова, адмірал флоту США, перша жінка-капелан Конгресу Маргарет Гібен, дипломат та колишній посол США в Україні Джон Хербст, колишній спецпредставник Держдепу з питань України Курт Волкер, конгресмени та великі друзі України Гері Палмер, Роберт Адерхолт, Тім Уолберг та Джон Муленар.Всі вони відзначали безпрецедентну сміливість української нації і важливість подальшої підтримки України — молитвами, допомогою та зброєю. 
Посол України в США Оксана Маркарова акцентувала увагу на тому, щоб релігійні лідери поширювали інформацію про те, наскільки демократичною сьогодні є релігійне життя для усіх течій в нашій країні. Це не випадково, адже американські лідери найбільше знали про переслідування віри спочатку більшовиками, а потім совєтами. Представники релігійного десиденства доносили правду до світових лідерів. Зокрема цю проблему неодноразово піднімав Рональд Рейган. Пострадянські країни і сьогодні не можуть оговтатися від довготривалої атеїстичної пропаганди, яка дуже схожа на нинішнє російське зомбування людей через ЗМІ. На фінальному гала-вечорі 4 лютого в одному з найбільш престижних залів Вашингтону — Музеї Біблії, зібралися представники української діаспори з усієї Америки та представники політичного істеблішменту, церков та гуманітарних організацій. Такі заходи, на думку організаторів, сприяють зміцненню украіно-американських відносин та посиленню допомоги Україні. На державному рівні офіційно історія молитовних сніданків починається з початку 40-х років XIX ст. 
В період президентства Франкліна Рузвельта під час Другої Світової війни, в часі особливих випробувань, члени Конгресу, вирішуючи складні питання світової політики, вирішили молитись, оскільки проблеми були дуже серйозними. Такі молитви політики звершували щочетверга зранку. Ця ідея почала спонтанно поширюватися з небаченою швидкісттю, задовільняючи потребу, яку вже давно відчували люди з усіх прошарків суспільства. Станом на сьогоднішній день тільки в м. Вашинготон щотижня, перед початком робочого дня, проводиться понад 200 молитовних зустрічей в різних адміністративних закладах столиці США.
Сьогодні, ця здавалося би, проста ідея спільних зустрічей задля взаємної підтримки, спілкування та пошуку “кращого шляху” стала основою для вининкнення малих груп у понад ніж 180 країнах на всіх континентах. Відтоді упродовж десятиліть Національні молитовні сніданки відбуваються не лише в США, а й у країнах Європейського Союзу та інших країнах світу. В Україні перший Національний молитовний сніданок відбувся 2011 року. Цей молитовний сніданок відрізнявся від інших тим, що тут разом слова молитви та цитували Біблію різні політики з різних політичних партій, виражаючи єдність у прагненні до кращого майбутнього України.
Такі молитовні сніданки започаткували президенти - протестанти, яких в історії США було близько 80%.  І сьогодні усі засідання Конгресу США починаються із молитви, як у Палаті представників, так і у Сенаті. І з часу повномасштабного вторгнення Росії в Україну, принаймні раз на тиждень американські капелани в Конгресі згадують в молитвах Україну. Традиції молитись за Україну там дотримуються, незалежно від того, чи є українське питання у розкладі законодавців у конкретний день.
"Ми молимося, щоб ти, Господи, знову пробудив у нас пристрасть, відданість та готовність захищатись від сучасних ворогів, за свободу та суверенітет, мир та справедливість. Нам варто лише озирнутися навколо світу, щоб побачити приклад нераціональної гордині, яка загрожує Україні. Підтримай український народ, його рішучість і тверду відданість протистояти гнобителям і цьому сумнозвісному періоду в їхній історії", - говорить у молитві Маргарет Кіббен, капеланка Палати Представників США.
Також члени Конгресу періодично запрошують на читання вступної молитви представників різних релігійних груп як гостей. Так вступну молитву вже читали представники різних релігій, включаючи іудаїзм та іслам.
 За даними дослідницького центру Pew, понад 70% дорослих громадян США вважають себе християнами. 46% опитаних назвали себе протестантами, близько 21% - католики. 22% дорослих американців вважаються себе невіруючими людьми. 
«Так говорить Господь: Проклятий той муж, що надію кладе на людину, і робить раменом своїм слабу плоть, а від Господа серце його відступає! І він буде, як голий той кущ у степу, і не побачить, щоб добре прийшло, і він пробуватиме в краї сухому в пустині, у краї солоному та незамешканому... Благословенний той муж, що покладається на Господа, що Господь то надія його! І він буде, як дерево те, над водою посаджене, що над потоком пускає коріння своє, і не боїться, як прийде спекота, і його листя зелене, і в році посухи не буде журитись, і не перестане приносити плоду!» Єремiя 17:5-8
А в Приповістях Соломон додав - "Приготовлений кінь на день бою, але перемога від Господа!"
(Приповісті, 21: 31).
Читайте також:
IX Національний молитовний сніданок об'єднав понад 1000 учасників з України та інших країн » Провінційка - портал новин (provinciyka.rv.ua)

Світлана Коток.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору