Рівне:

Створення та просування сайтів

"Україна не повинна втрачати час": великий контрнаступ ЗСУ може початися у травні, є два сценарії – Politico

Головна / Війна з московитами 16-бер, 2023, 08:389 prov 372
З наближенням нормальної весняної погоди в Україні офіційні особи США все більше зосереджені на підготовці ЗСУ до великого наступу з метою відвоювати територію. Очікується, що він розпочнеться до травня й може розгортатися за двома сценаріями.
Для цього Києву перенаправляють сотні західних танків і бронемашин, величезну кількість боєприпасів і 155-мм снарядів, а також техніку, здатну наводити мости й дозволяти військам переходити через річки. Як пише видання Politico, посилаючись на різні джерела, партнери впевнені, що така допомога, зокрема навчання солдатів, допоможе Україні виграти війну.
ЗСУ готують до контрнаступу
Зазначається, що американські військові терміново перекидають техніку на поле бою та швидкими темпами тренують українські сили напередодні великого контрнаступу. Міністр оборони США Ллойд Остін заявив про невідкладність таких дій після віртуальної зустрічі у форматі "Рамштайн" багатонаціональної Контактної групи з оборони України, заявивши, що "Київ не повинен гаяти часу".
"Ми повинні виконати обіцяні зобов'язання швидко і в повному обсязі. Це включає доставку нашої бронетехніки на поле бою і забезпечення того, щоб українські солдати якнайшвидше отримували навчання, запчастини й технічне обслуговування, які їм необхідні для використання цих нових систем", – пояснив глава Пентагону.
Аналітики наголошують, що з наближенням весни офіційні особи США дедалі більше стурбовані скороченням запасів боєприпасів, засобів ППО та досвідчених солдатів в Україні.
"Москва і Київ продовжують кидати війська в бій за південно-східне місто (Бахмут. – Ред.), яке Вашингтон не вважає стратегічно важливим. Але Пентагон каже, що незалежно від стратегії Києва на полі бою США хочуть, щоб українські солдати мали зброю, необхідну їм для продовження бойових дій", – йдеться у матеріалі.
За словами Ллойда Остіна, Бахмут має "скоріше символічну, ніж стратегічну та оперативну цінність", а західні партнери більше зосереджені на підготовці України до великого весняного наступу з метою відвоювати територію, який, як вони очікують, розпочнеться до травня.
"Сотні західних танків і бронемашин, зокрема вперше вісім бронемашин, здатних наводити мости й дозволяти військам переправлятися через річки, прямують до України для наступу. Американські та європейські партнери також перекидають величезну кількість боєприпасів і 155-мм снарядів, у яких Україна вважає свою найнагальнішу потребу", – перерахували аналітики.
Вони процитували слова джерела серед офіційних осіб США, яке наголосило, що "пакети допомоги, які виникли чотири або п'ять місяців тому, були орієнтовані на те, що потрібно Україні для цього контрнаступу".
У той час як офіційні особи США намагаються не вказувати Києву, як вести війну, керівники Пентагону заявили, що обладнання та навчання, яке надається, дозволять українцям її виграти – де і коли вони вирішать це зробити.
"Добуваються значних постійних зусиль з нарощування українських збройних сил з погляду обладнання, боєприпасів та навчання в різних країнах, щоб Україна могла захищати себе. Підвищений український військовий потенціал дозволить керівництву країни розробити та реалізувати різні варіанти в майбутньому, щоб досягти своїх цілей та довести цю війну до успішного завершення", – наголосив голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі.
Відомо, що понад 600 солдатів із України у лютому пройшли п'ятитижневу програму навчання у Німеччині, яка включала базові навички, такі як влучна стрілянина, а також медичну підготовку та навчання загальновійськовим маневрам на бойових машинах Bradley і бронетранспортерах Stryker американського виробництва. Ці сили тепер "повернулися на поле бою, і зараз за програмою проходить друга партія із сотень додаткових солдатів".
За зачиненими дверима офіційні особи США наполягають на тому, щоб Київ заощаджував артилерійські снаряди та вів більш прицільний вогонь. Це викликає особливе занепокоєння у Бахмуті, де обидві сторони швидко витрачають боєприпаси.
"Дехто в Пентагоні вважає, що вони надто швидко спалюють боєприпаси. Вибачте, вони ведуть масштабну боротьбу за виживання своєї країни проти ворога, який має величезні переваги в артилерійських боєприпасах і не здається", – став на захист генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес, колишній командувач армії США у Європі.
Можливі сценарії контрнаступу ЗСУ
За словами офіційних осіб США, Київ ще не визначився зі стратегією, але він, по суті, має два варіанти контрнаступу: просунутися на південь через Херсон до Криму або рухатися на схід зі своєї північної позиції, а потім на південь, відрізаючи російський сухопутний міст.
За словами джерел Politico, перший варіант нереалістичний, оскільки Росія зміцнила оборону на східному березі Дніпра, а Україна не має особового складу для успішної десантної операції проти такого роду сил ворога. Експерти вважають, що другий варіант вірогідніший.
"На додаток до відправки зброї та навчання високопоставлені американські генерали цього місяця приймали українських військових у Вісбадені (Німеччина), для серії кабінетних навчань, щоб допомогти Києву відпрацювати наступний етап війни", – йдеться у матеріалі.
Водночас його автори нагадали, що президент США Джо Байден минулого місяця виключив відправку Україні винищувачів F-16, а американські високопосадовці неодноразово заявляли, що сьогодні ці літаки не плануються, але вони працюють над іншими способами посилити українські військово-повітряні сили. Зокрема намагаються встановити сучасні ракети класу "повітря-повітря" середньої дальності на радянські МіГ-29 та оцінюють навички українських пілотів.
У міру того, як Україна закінчує боєприпаси, втрати Росії в живій силі й техніці стають ще значнішими, що змушує Москву звертатися до країн-ізгоїв, таких як Іран, за додатковою зброєю.
"Росія залишається ізольованою, її військові запаси швидко виснажуються, солдати деморалізовані, ненавчені невмотивовані призовники – у каторжних, а їхнє керівництво їх підводить", – пояснив Марк Міллі.
Публічно високопосадовці заявляють, що від Києва залежить, коли і де розпочати новий наступ, залишатися в Бахмуті чи передислокувати свої сили. Проте всі вони зазначають, що українці ведуть цю боротьбу, і лише їм вирішувати, що важливо, а що ні.
"Ми ж створюємо бойову міць настільки, що, на нашу думку, це дасть їм можливість змінити динаміку на полі бою, у будь-який момент просування вперед, яким би він не був", – підсумував міністр оборони США Ллойд Остін.
Джерело.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору