Рівне:

Створення та просування сайтів

Мешканці гуртожитків зустрілися з представниками Фонду держмайна

Останні новини 29-жов, 2008, 11:079 prov 1 472
Перспектива приватизувати свої кімнати у зв’язку із набранням чинності з 01.01.2009 року Закону України “Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків”. Це питання було у центрі уваги під час зустрічі мешканців рівненських гуртожитків та фахівців РВ ФДМУ по Рівненській області. 28.10.2008 року вони спільно шукали шляхи вирішення житлових проблем гуртожитківців.
Згідно з цим Законом, після прийняття гуртожитку у власність територіальної громади місцева рада і справді зможе дозволити його мешканцям приватизацію жилих і нежилих приміщень. Водночас, стаття 5 цього ж таки Закону дозволяє місцевій раді розпоряджатися будівлею на власний розсуд (чи то надати їй статусу "соціального житла" - а значить не дозволити мешканцям приватизовувати кімнати, у яких вони живуть; чи то перепрофілювати гуртожиток та використовувати його за іншим призначенням; або ж навіть знести колишній гуртожиток та вивільнити земельну ділянку з наступним її продажем на аукціоні).
Аби цього уникнути, мешканцям гуртожитків у регіональному відділенні радять, насамперед, добиватися дозволів на реконструкцію приміщень та займатися оформленням усієї проектно-кошторисної документації задля зміни статусу гуртожитків на житлові будинки. До речі, у Рівному вже є один такий житловий будинок – це колишній гуртожиток по вул. Д. Галицького,7. Мешканці ще трьох гуртожитків обласного центру (по вул. Відінській,29, Київській,92 та Курчатова,60) пройшли цей складний шлях практично на 90%. Таким чином люди не лише поліпшують свої житлові умови. Вони гарантовано зможуть приватизувати свої помешкання, які з кімнат у гуртожитку, призначеного для тимчасового проживання, перетворюються на квартири з усіма зручностями.
Загалом питання прийняття на Рівненщині гуртожитків до комунальної власності особливо гостро стоїть саме в обласному центрі. За словами начальника регіонального відділення Віктора Матвієнка, за останній рік міською владою від господарських товариств не було прийнято жодного об’єкта. Водночас, рішення Рівненської міської ради №1913 від 02.10.2008 року «Про передачу гуртожитків у комунальну власність міста» в органі приватизації називають популістським. «Рівненська міська рада зобов’язала регіональне відділення надати їй перелік гуртожитків, аби надалі провести їх інвентаризацію та обстежити їх технічний стан. Уся ця робота насправді ведеться вже не один рік. Утім, в кінцевому результаті міська влада завжди посилається на нестачу коштів у місцевому бюджеті для ремонту та утримання цих гуртожитків», - пояснює Віктор Матвієнко.
Мешканці гуртожитків, які не увійшли до статутних фондів господарських товариств під час приватизації, а також досі не передані у комунальну власність, залишаються один на один зі своїми комунальними проблемами. Таких гуртожитків у Рівному нині налічується 24. Усі ремонтні роботи, обслуговування цих будинків, у тому числі вивіз сміття, люди оплачують власним коштом. Відтак, вихід знаходять у створенні громадських організацій, покликаних виконувати функції ЖКП. Нині у Рівному мешканці гуртожитків створили уже 8 громадських організацій, — повідомили з Рівненського відділення ФДМУ.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору