Рівне:

Створення та просування сайтів

Тимошенко про Ющенка, Кучму і свого майбутнього зятя

Україна і світ 07-лип, 2005, 13:299 prov 975
Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко дала інтерв’ю провідним британським засобам масової інформації: “Дейлі Телеграф”, “Санді Телеграф” “Обзервер”, а також Бі-Бі-Сі. Бі-Бі-Сі подає відповіді на деякі із запитань британських журналістів.
– З’являється багато інформації про розбіжності, що існують у владній команді. Розбіжності, які б могли бути вирішенні за зачиненими дверима, а не публічно. Чому це не вдається зробити?
– По-перше, наша політична команда – це коаліційна команда. Одномоментно в Україні на робочі місця, на державну службу прийшло 18 тисяч нових людей на усіх рівнях влади. І спрацюватися одразу ж такій команді, звичайно ж, дуже важко. Щоб це зрозуміти, треба згадати перший рік подружнього життя, коли дві особи не завжди знають, що робити. І я вам скажу, що цей перший період пошуку гармонії ми подолаємо і будемо працювати чітко і злагоджено.
– Чи з Віктором Ющенком ви у повній згоді у всіх питаннях, чи все ж таки хочете стати президентом України?
– У нас є президент, якого, я гадаю, ми матимемо не менше 10-ти років. Тому в нас іще тривалий час президентом буде мужчина, а не жінка. Як будь-яка команда, ми можемо мати різні погляди на якісь питання, але головне, що ми знаходимо у ході дискусії правильне рішення. Я з великою повагою ставлюся до нашого президента і допомагатиму йому у всьому, аби навести порядок у державі.
– Ви не відчуваєте, що закордонна преса дуже багато уваги надає тому, як ви виглядаєте і не завжди достатньо уваги тому, що ви робите як прем’єр-міністр? І як ви вважаєте, чи готова Україна до жінки-президента?
– Ну, по-перше, найголовніше, що преса цьому надає увагу. І тут можна було б поставити крапку. Значить, це цікаво. Політика, яку зараз здійснює новий уряд, справді унікальна. Наприклад, якщо вести мову про легалізацію тіньової економіки. Це цілком чітко характеризується бюджетними цифрами. Не підвищуючи податків, не змінюючи податкових ставок, за останні місяці ми одержали удвічі більше доходів у бюджет, ніж у такому ж місяці минулого року одержав попередній уряд. Це характеристика того, якими темпами скорочується тіньова економіка в Україні. Ми реалізували мрію наших громадян – дуже суттєво, до 40% збільшили пенсію, ми вирішили колосальну кількість, море соціальних проблем.
Новий уряд буквально за кілька місяців зупинив надпотужні потоки контрабанди через територію України. Насправді, ми намагаємося відкрити Україну для усіх, хто хотів би тут займатися бізнесом. І ми дуже системно прибираємо усе те, що заважає прийти в Україну потужним іноземним компаніям. І я впевнена у тому, що уряд зробить життя в Україні більш багатим і справедливим.
– Люди, які брали участь у Помаранчевій революції, не лише підтримували Віктора Ющенка, але й виступали проти Леоніда Кучми, бо вважали попередній режим корумпованим. На сьогодні багатьом здається, що влада недостатньо активно і швидко провадить розслідування стосовно Леоніда Кучми. Що ви думаєте з цього приводу?
– Мені теж здається, що не надто швидко це вирішується, не так, як би мені хотілося. Але я сьогодні не генеральний прокурор і не вищий суд, тому не можу ухвалювати рішення стосовно Леоніда Кучми. Але я знаю, що це людина, яка у народу України заслужила того, щоб відповідати перед законом. Мені б хотілося, щоб він швидше все ж таки постав перед судом і пояснив, як він десять років поводився з нашою країною.
– У Росії все ще лунають звинувачення на вашу адресу. Коли цей конфлікт розв’яжеться і чи не боїтеся ви арешту?
– Це насправді перевірений, давно перевірений сталінський метод, яким ще не припинили користуватися деякі політики. Але вони не розуміють, що час вже змінився і ламати незручних політиків через коліно – зовсім безперспективна справа. Росія має змиритися з думкою, що Україна – незалежна і потужна держава, яка має незалежних і відданих свої країні політиків. Я гадаю, що ці наслідки впливу на Україну зникнуть ближчим часом і думаю, це навряд чи повторюватиметься.
Можливо, в Росії комусь не подобається те, що я справді дуже напружено займаюся диверсифікацією енергоносіїв в Україну. Дійсно, перед тим, як ми з вами зустрілися, відбулася нарада про оголошення тендеру на будівництво нового нафтопереробного заводу, який буде орієнтований не на російську нафту. Можливо, не подобається те, що новій владі дуже довіряє населення України. Але в будь-якому разі, це не привід погрожувати репресіями.
– Коли із вашого чоловіка буде знято звинувачення і коли він зможе повернутися в Україну?
– А я думала, що засоби масової інформації дуже добре поінформовані! Усі справи проти мого чоловіка давно закриті судами, суди визнали, що у його діях не було складу злочину. І єдиний його “злочин” – що він чоловік опозиційного політика. І він давно у сім’ї, він в Україні. Мені здається, зараз він почуває себе достатньо спокійно і впевнено.
– На Заході вас сприймають як гарне обличчя України і усієї Східної Європи. Чим ви займаєтеся у вільний час?
– З того часу, як мене призначили прем’єр-міністром, це питання дуже легко вирішується. У мене просто немає вільного часу. Хоча, справді, колись у своєму минулому житті багато часу я віддавала сім’ї, спорту, іншим приємним речам. Але сьогодні це складно. Однак я думаю, що це тимчасово, бо людина без особистого життя навряд чи довго може прожити.
– Чи важко поєднувати роботу прем’єр-міністра із материнством?
– Ну, слава Богу, я вже дитину груддю не годую. Донька вже скоро заміж виходить.
– Ваша донька, як повідомляла преса, одружується із англійцем. Весілля буде у Києві чи у Лондоні? І чи не могли б ви сказати, хто буде вашим зятем?
– Насправді вони так і не домовилися, де їм одружуватися. І тому вирішили побувати і в Лондоні, і в Україні. Скрізь є друзі. Мій майбутній зять –чудова людина. У нього чудове ім’я – Шон. Я знаю, що він займається музикою, чудово співає і пише гарні вірші. Він академічна, творча натура. І мені це дуже подобається. Також подобається, що він не бізнесмен.
– Він старший від вашої доньки на 10 років?
– Так, він старший.
– Вам подобається, що вас порівнюють із колишнім прем’єр-міністром Великої Британії Маргарет Тетчер?
– Я справді відчуваю любов людей, бо і я їх люблю і хочу чесно служити їм. Безперечно, для того, щоб Україна стала цивілізованою державою, м’якотілий прем’єр тут не згодиться. І я думаю, що залізна хватка зараз дуже потрібна у роботі уряду, і я цим користуватимуся дуже широко.
Unian.net
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору