Рівне:

Створення та просування сайтів

Голодний злодій, або куди йдемо?

Кримінал 22-січ, 2009, 15:299 prov 1 064
“Не той врожай, що в полі, а той, що в коморі”, – стверджує народна мудрість. Воно й справді так, адже доки врожай не прибрано у надійне місце, його підстерігає чимало небезпек. Але життя доводить, що навіть у сараях та підвалах запаси, які працьовиті руки справжніх господарників приготували на зиму, від рук злодійських не сховаєш.
Приміром, у Новорічну ніч невідомі винесли з підвалу жительки селища Квасилів Рівненського району майже всю консервацію. І навіть ваш власний холодильник за певних обставин не може бути безпечним місцем. Принаймні, так стверджує рівнянка, яка написала у міліцію заяву про те, що у її помешкання вночі хтось проник і cпустошив холодильник. Продукти злодій не забрав із собою, а з’їв, так би мовити, “не відходячи від каси”…
У кримінальному вимірі новорічні та різдвяні свята зазвичай супроводжуються п’яними дебошами окремих громадян, грабежами, нещасними випадками, дорожньо-транспортними пригодами та крадіжками, зокрема, останніх за два святкові тижні міліціонери зафіксували 237, з яких частину вже розкрили. Решту нерозкритих, як свідчить статистика, міліція розкриє згодом, адже над цим і працює. В народі ж недаремно побутує думка, що таємне обов’язково стане явним. Як от, скажімо, у цьому році правоохоронці з’ясували, що один із жителів Хмельниччини – 37-річний Андрій – продав на території Корця коня та гужову підводу, які викрав у мешканки села Тростянець Славутського району.
Безперечно, скоювати крадіжки людей найчастіше спонукає бажання швидкої наживи чи збагачення. Дехто з упійманих намагається виправдовуватись, що став жертвою фінансово-економічної кризи, а банк із боржниками не дуже бавиться. Ті ж, кого запідозрили у крадіжках продуктів харчування, зазвичай “списують” свої протизаконні дії на… голод. Як приклад — затримання співробітниками Рівненського РВ УМВС 40-річного рівнянина, який скоїв 13 крадіжок з об’єктів торгівлі в різних селах району. Чоловік вирушав на злочинний промисел, коли йому хотілося попоїсти або ж випити. Правоохоронці цього рівнянина прозвали “джентльменом”. Він, виявляється, за собою і грати назад вирівнював, і світло в приміщенні вимикав.
Та надто у ці святкові дні вражали крадіжки особистого майна малозабезпечених громадян, здебільшого, пенсіонерів. У них зловмисники забирали останнє: консервацію, овочі, дичину, худобу… Так, 13 січня в Березному 20-річна дівчина викрала продукти харчування у 88-річної сусідки. А в Новорічну ніч не спалося 30-річному Миколі М. із села М. Житин Рівненського району, тому він подався до корівника ПСП “Шпанівське”. Там під руку йому потрапило телятко, яке чоловік, не вагаючись, підхопив і потягнув на новорічне застілля. А, можливо, Микола таким чином прагнув “привітати” у своїй оселі рік Бика?! Та вже другого січня він писав пояснення у міліції.
13 січня невстановлені особи з хліва господарства 29-річного жителя села Лисин Демидівського району викрали трьох поросят, а в Корецькому районі того ж дня зі свинарника в селі Черниця, зламавши двері, крадії забрали поросятко вагою всього 10 кілограмів. Щоправда, вже 16 січня міліціонери встановили, що до крадіжки перших трьох поросят причетна 61-річна жителька села Лисин Півонія. 15 січня двоє жителів міста Дубно – 45-річний Валерій та 64-річний Йосип – намагалися викрасти з території одного з закритих акціонерних товариств 50 кілограмів зернових відходів кукурудзи. Зловмисників упіймав “на гарячому” охоронець підприємства. Цього ж дня невідомі особи викрали з ферми у селі Деражне Костопільського району двох телят, а з хліва господарства 38-річної жительки Острога Тетяни поцупили шість курей… І так чи не щодня.
Такий початок року викликає побоювання, що продукти харчування й надалі залишатимуться привабливим об’єктом злодійського промислу. І хоча більшість цих злочинів вдається розкрити, така статистика дає підстави замислитись: чи не стоїмо ми перед початком повномасштабного відродження окремої злочинної галузі?
Тамара ЛИСЕНКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору