Рівне:

Створення та просування сайтів

Що робити, якщо алкоголік не хоче лікуватися

Порадниця 14-травня, 2009, 11:409 prov 2 117
Ситуація, прямо скажемо, не з простих. Як відомо, при алкоголізмі хворі люди не поспішають на прийом до нарколога. Родичі алкоголіків нерідко впадають у відчай від відчуття власного безсилля.
Головне — не опускати руки. Спробуйте слідувати розумним порадам американських фахівців з такої солідної установи, як Національний інститут зі зловживанні алкоголем і алкоголізму.

Перестаньте грати роль “рятівника”
Члени сім’ї часто прагнуть допомогти алкоголікові виплутатися зі всіляких ситуацій, пов’язаних із зловживанням спиртним. Важливо негайно припинити всі подібні акції порятунку, щоб алкоголік повною мірою сам відчув наслідки пияцтва — у результаті в нього може з’явитися бажання кинути пити.

Вибирайте відповідний час для розмови
Плануйте проводити бесіди з алкоголіком незабаром після того, як виникають ті або інші проблеми через його пияцтво. Вибирайте момент, коли він тверезий, коли ви обоє спокійні і можете розмовляти.

Будьте конкретні
Скажіть родичеві, що ви стурбовані його зловживанням алкоголем і хочете допомогти. Свою заклопотаність підкріпіть недавніми прикладами, коли його пияцтво створювало проблеми для сім’ї і для нього самого.

Заявіть про наслідки
Повідомте алкоголіку, що до тих пір, поки він не погодиться на лікування, ви вживатимете певних заходів — не для того, щоб його покарати, а щоб захистити себе і сім’ю від руйнівних наслідків його пияцтва. Ваші вчинки можуть варіюватися від відмови піти на вечірку до того, щоб піти з дому. Не робіть погроз, які ви не можете виконати.
Будьте готові допомогти.
Наперед зберіть інформацію про можливі варіанти лікування. Якщо алкоголік погодився на лікування, тут же подзвоніть і запишіться на прийом до лікаря. Запропонуqте своєму родичеві піти разом з ним на перший сеанс.

Покличте друга
Якщо алкоголік все ще відмовляється від лікування, попросіть друга поговорити з ним, використовуючи вищеописані прийоми. Особливо сильно може вплинути друг, який сам є видужуючим алкоголіком. Але і будь-який співчутливий приятель буде корисним. Щоб переконати алкоголіка лікуватися, часто необхідне втручання більше, ніж однієї людини, і не одна бесіда.

Ваша сила — в союзі з іншими
Ви можете об’єднатися з родичами, друзями, лікарем для того, щоб алкоголікові протистояла ціла група людей. Цей підхід може бути ефективним, але діяти слід акуратно. Керувати груповою дією на алкоголіка повинен досвідчений лікар.

Коли присмоктався кліщ
Виявивши кліща, його найчастіше намагаються тут же видалити. При цьому черевце часто відривається, а ротовий апарат залишається у шкірі. В цьому випадку нерідко відбувається порушення цілісності хітинових покривів членистоногого, і вміст кишкової трубки може потрапити в ранку.
Для правильного видалення кліща поверхню шкіри з членистоногим обробляють дезинфікуючим розчином (спиртом або одеколоном) і, захопивши кліща пінцетом якомога ближче до ротового апарату, обережними гойдаючими рухами (без зусиль) витягують із шкірних покривів. Якщо черевце відірвалося, залишки ротового апарату видаляють за допомогою стерильної голки, а ранку обробляють йодом. Видаленого кліща кладуть у флакончик або загортають в папір для дослідження на зараженість бореліями і вірусами.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору