Рівне:

Створення та просування сайтів

Персони нон-грата в Україні. Чи зможе Янукович їх реанімувати?

Україна і світ 24-сер, 2006, 09:599 prov 915
Прем’єр-міністр, готуючись до зустрічі з Путіним, всіляко підсолоджував його різними цукерками. Серед них була обіцянка реабілітувати російських персон нон-грата в Україні. «Минув складний час політичних баталій з обох сторін», — пояснив він.
Прем’єр мав на увазі російських політиків, котрі цього року отримали статус “нев’їзних” в Україну — Жириновського, Затуліна та журналіста Леонтьєва. Однак, не обізнаний у дипломатичних термінах, Янукович не знав, що троє громадян Росії не мають статусу “персон нон-грата”.
Яким чином прем’єр-міністр може провести “реабілітацію”? Олександр Татаревський, юрист Міжнародного центру перспективних досліджень, вважає, що обіцянка прем’єра є скоріше декларацією нової політики уряду щодо громадян Росії. А заразом — можливо, і вказівкою відповідним органам. “Якщо це рішення СБУ є напівформальним, достатньо дати вказівку голові СБУ. Але якщо справа серйозна, він може вийти з пропозицією або винести питання на засідання уряду. Щоправда, у цивілізованих країнах так не робиться. Для цього є суд,” — вважає юрист.
Це стосується лише “нев’їзних” осіб. З персонами нон-грата може бути простіше. І ось у чому різниця. Відповідно до Віденської конвенції, персоною нон-грата може бути оголошена особа, що є дипломатом — головою або співробітником дипломатичного представництва. Саме такими персонами опікується Міністерство зовнішніх справ, яке не може не виконати вказівки глави уряду. А названі росіяни є “клієнтами” СБУ, яка і застосувала до них формулювання “особа, якій заборонено перебування на території України або перебування на цій території є небажаним”, керуючись Законом “Про Статус іноземців в Україні”. Таких, як повідомила прес-секретар СБУ Марина Остапенко, ще торік в Україні нараховувалося близько чотирьох тисяч.
Найбільш скандальні
“небажані особи”
Володимир Жириновський, депутат, віце-спікер Держдуми РФ
Нев’їзний в Україну з початку червня цього року. Про це його попереджав перший заступник голови МЗС Антон Бутейко, якого той назвав “шпигуном ЦРУ, який сидітиме, коли прийде московський трибунал”. Також пан Володимир неодноразово висловлював шовіністичні твердження щодо України, зокрема, озвучував ідею приєднання України до Росії: “Якщо Януковичу вдасться провести федеральну реформу, відбудеться розпад України і входження її південних і східних регіонів у РФ. Тоді в Росії з`являться Одеський, Харківський, Дніпропетровський і Луганський округи”. Також в ефірі українсько ТБ спростував репліку колеги по Думі Бориса Нємцова щодо небажання, аби Україна увійшла до НАТО: “Я хочу навпаки, щоб Україна вступила до НАТО, й українські хлопці поверталися з Іраку в трунах”.
Зрештою, скандальному віце-спікеру до такого ставлення не звикати. У січні цього року він разом із російською письменницею Юлією Шиловою (авторкою роману “Турецька любов”, яка ніби псує репутацію турецьких курортів) стали нев’їзними до Туреччини. На думку представників Асоціації інвесторів турбізнесу Туреччини, які й подали владі прохання про оголошення цих осіб нев’їзними, Жириновський був одним з ініціаторів такої провокації. Він негативно висловлювався на адресу Туреччини, зокрема щодо пташиного грипу. Спершу в розпал цієї хвороби депутати його фракції пропонували заборонити росіянам їздити на турецькі курорти. Потім виступив і сам лідер ЛДПР, який назвав пташиний грип “сучасним способом ведення війни”.
Турецькі піддані пояснюють нелюбов Жириновського до себе тим, що під час проходження студентської практики в цій країні в 1969 році він був заарештований за антиурядову пропаганду та висланий з країни. Наприкінці минулого року небажаною персоною його оголосив і Казахстан.
Костянтин Затулін, депутат Держдуми РФ, член центральної політради партії “Єдина Росія”
СБУ заборонила Затуліну в’їзд до України 3 червня 2006 року. “В’їзд заборонено на основі Закону “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”... Його діяльність створює умови для протиправних проявів, пов’язаних із посяганнями на територіальну цілісність та недоторканність України, розпалювання міжнаціональної ворожнечі,” — ось так прокоментували тоді своє рішення представники Служби безпеки України. Детально пояснити, в чому полягає провина Затуліна, в СБУ відмовились.
Фактично причиною цього стала участь російського депутата в акціях протесту проти розвантаження в порту Феодосії американського вантажу для підготовки військових навчань. Тоді в.о. голови РНБОУ Володимир Горбулін попереджав, що в разі, якщо підтвердиться інформація про участь у цих акціях російських громадян, їх оголосять небажаними в Україні.
Костянтина Затуліна оголошували нев’їзним у Крим ще 1996 року. Ходили чутки, ніби він їздив туди в багажнику авто.
Перед парламентськими виборами цього року російський політик заявляв претензії до блоку “Наша Україна”, який, за його словами, готувався за допомогою влади фальсифікувати 1 млн. голосів виборців на свою користь, та до Центвиборчкому. Крім того, Затулін висловлював думку про те, що чимало українських політиків заслуговують, аби Кремль оголосив їх персонами нон-грата. Першими в його “списку” були глава МЗС Борис Тарасюк та голова СБУ Олександр Турчинов.
Юрій Лужков, мер Москви
Відомий борець за “російський” Севастополь, начальник “білокам’яної” був оголошений небажаним в Україні 2004 року, після сумнозвісного сєверодонецького з’їзду, на якому підтримував сепаратну ідею створення Південно-східної української автономної республіки. Цього місяця Лужков збирається відвідати Крим, що викликало численні протести в Україні.
Михайло Леонтьєв, журналіст ОРТ
Через місяць після Жириновського та Затуліна аналогічний статус отримав і телеведучий “Общественного российского телевидения” Михайло Леонтьєв.
Особа російського журналіста, якого навіть у Росії називають “говорящая голова Кремля”, давно “зацікавила” українську службу безпеки. Йому пригадують антиукраїнські висловлювання ще з 2001 року. Зокрема, з його вуст звучало: “Україна як єдина держава не існує”. “Достатньо уважно поспостерігати за тим, що відбувається в Україні, щоб навіть не знаючи історії, зрозуміти: української нації не існує”.
Віктора Ющенка в період його прем’єрства журналіст називав “...авантюрист і підкаблучник”. А його дружину - “аналітик Держдепартаменту та Ради нацбезпеки США”. “Сам по собі Ющенко, — казав провокатор, — це просто сирий матеріал для масштабного американського політичного проекту, і керує ним не хто інший, як жінка”. Катерина Чумаченко розцінила ці слова як втручання в особисті справи та образу й подала до суду. У січні того ж 2001 року Шевченківський суд задовольнив її позов.
Кирил Фролов, російський політолог
27 січня цього року був затриманий в аеропорту Сімферополя й висланий назад до Росії. Офіційна причина — Фролов пропагував сепаратистські настрої серед населення, його діяльність суперечила інтересам безпеки України. “Я інтерпретую це як репресивні дії, як порушення домовленостей урядів Росії та України про вільний перетин громадянами цих країн кордону між цими державами,” — цитує російського діяча сайт russia.in.ua. Організацію, яку представляє Фролов, на сайті названо “Інститутом знищення країн СНД”.
На думку самого Фролова, “українська влада не може йому простити висловлювання про перетворення України в антиросійську державу”.
Едуард Лімонов, голова російської Націонал-більшовицької партії
Уродженець Харкова нев’їзний в Україну до липня 2008 року. У 1999 році він та його однодумці-“нацболи” видерлися на дах башти Клубу моряків у Севастополі. Вивісили там російський прапор та лозунг “Севастополь — російське місто”. Звідти ж розкидали листівки з вимогою перегляду статусу міста. Усі були затримані, після чого Лимонову заборонили в’їзд до України. Пізніше він жалівся нинішньому Президентові Ющенку, що, мовляв, через це не зміг потрапити на похорон батька. Президент начебто обіцяв розібратися з цим питанням.
Олексій Добичин, голова проросійського руху “Прорив”
Громадянин Росії, який кілька років мешкав у Севастополі, 22 червня цього року депортований з Криму до Москви. Правозахисники, особливо російські, називали такі дії влади незаконними, оскільки нібито не було відповідного рішення суду. СБУ звинуватило Добичина у проведенні антиукраїнської діяльності. Зокрема “Прорив” був одним із організаторів феодосійських антинатовських заходів. Також організація виступала за возз’єднання Криму з Росією та збирала підписи за федералізацію України.
Є ще потенційний претендент на статус — Геннадій Зюганов, лідер Компартії РФ, депутат Держдуми РФ.
Дмитро Стаховський.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору