Рівне:

Створення та просування сайтів

Росія не бачить необхідності кредитувати закупівлю газу

Україна і світ 13-сер, 2009, 11:589 prov 1 056
Росія не бачить необхідності кредитувати закупівлю газу


Російський віце-прем’єр Ігор Сечін не бачить необхідності в наданні Росією кредиту Україні, запит про який Київ надсилав ще на початку року, — пише газета “Ведомости”.
На початку року Україна попросила Росію про кредит в $ 4-5 млрд. на закупівлю газу для закачування в підземні сховища (ПСГ) напередодні зими. У травні прем’єр Володимир Путін заявив, що готовий це розглянути, якщо половину грошей дасть ЄС. “Якщо Європа буде зацікавлена в організації кредитування України, тоді Росія розгляне можливість своєї участі в цьому пулі”, — зауважив віце-прем’єр Ігор Сечін.
Як пише газета, ЄБРР та інші банки недавно погодилися виділити до $ 1,7 млрд для України в 2009-2010 роках, щоправда, в основному на інвестиції Нафтогазу в транспорт та газові реформи. А Росія, як виявилося, взагалі можливості кредиту тепер не розглядає.
“Москва знає про рішення ЄС і зараз аналізує його”, — сказав “Ведомостям” Сечін. “Але потреби в кредиті з нашого боку поки немає, — зазначив він. — По суті, ми і так вже дали кредит Україні у вигляді авансу за транзит”. Йдеться про платежі Газпрому майже на $ 2 млрд за транзит газу в ЄС до лютого 2010 року.
“Україна більше не зверталася за грошима”, — запевняє чиновник Білого дому. “Було два варіанти вирішення проблеми: кредит Україні за участю російських банків або без них. Київ сам вибрав другий варіант”, — зазначає газета Ведомости.
Представник уряду це не коментував.
У Києва, натомість, інша версія. “Заявка на кредит, зроблена на початку року, досі в силі”, — заявив помічник прем’єр-міністра країни Олександр Гудима, — Ми чекаємо відповіді”. “Прем’єр Юлія Тимошенко передавала “по певним каналам” Путіну, що сподівається на допомогу”, — додає він. “Щоправда, ЄС теж дає на закупівлю газу всього $ 300 млн, а тільки для забезпечення надійного транзиту треба $ 2 млрд”, — зазначає Гудима. “Росія могла б надати стільки ж. Хоча було б більш приємно “отримати велику підтримку, наприклад, на $ 500 млн, — додає він: якщо б Росія зробила це у відповідь на рішення Євросоюзу, думаю, і Україна була б задоволена, і реноме Путіна було б збережено”.
Нагадаємо, у січні-червні 2009 року неконсолідований чистий збиток НАК Нафтогаз України, за українськими стандартами бухгалтерського обліку, склав 1 млрд. 987,411 млн. грн.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору