Рівне:

Створення та просування сайтів

24 справи про тортури в українській міліції прийняв до розгляду Європейський суд з прав людин

Рівненська область 12-лис, 2009, 10:009 Lobanovskiy 917
Громадяни України часто зіштовхуються із свинським реалізмом нашого життя: немає до кого звернутися за захистом, за справедливістю. Міліцію вже бояться більше, ніж криміналітету – сищики у спілкуванні з людьми все частіше надають перевагу кулакам і мату (24 справи про тортури в українській міліції прийняв до розгляду Європейський суд з прав людини).

Останньою інстанцією у пошуках справедливості часто стає ( і, по-суті, нею і є) Генеральна прокуратура.

Наш Комітет, що захищає малий та середній бізнес від різноманітної корупції, змушений констатувати, що у своїх намаганнях знайти міцного союзника серед правоохоронних структур, отримав належний відгук і підтримку від органів прокуратури. Це і належне реагування на звернення, сприйняття антикорупційних пропозицій, повага до Закону.

Наш профіль – боротьба з корупцією саме у правоохоронних органах, судах й тій же прокуратурі. І на сьогодні саме прокуратура є найбільш потужним інструментом стримування беззаконня у тих органах, які намагаються закритися від контролю суспільства.

Завдяки прокуратурі припинена практика ДАІ щодо притягнення до адміністративної відповідальності осіб, без встановлення їх винності у вчиненні правопорушення за їх відсутності – практика розсилки „листів щастя”. У липні цього року Генпрокуратура надіслала до ДАІ припис щодо неприпустимості винесення постанов у справах про адмінпорушення, які зафіксовані за допомогою РВВШ „ВІЗІР” без складання протоколу.

За повідомленням преси у 2008–2009 роках лише за ініціативою органів прокуратури з місць тимчасового тримання органів міліції, було звільнено 320 осіб, які утримувалися там незаконно. Генпрокуратура закрила 94 приміщення, у яких мали перебувати затримані, що не відповідали належним умовам. Притягнуто до відповідальності за порушення умов тримання близько 3 тисяч осіб.

Для малого та середнього бізнесу найбільш дошкульним є корупційний тиск з боку податкової, особливо у питаннях збору податків наперед і відшкодування ПДВ. З метою покращити показники роботи податківці на місцях змушують сплачувати податки наперед, не відшкодовують ПДВ, заганяючи підприємства у важкий фінансовий стан. Внаслідок таких дій потерпають не тільки дрібні підприємці – цілі галузі економіки. Переважна кількість кримінальних справ порушується органами прокуратури. Лише у 2009 році таких справ вже більше 230 (збитки становлять 263 млн. грн.) Слідчими податкової порушено – 160 кримінальних справ (удвічі менше).

Цей перелік „добрих справ” можна продовжити – не дивлячись на створення усіляких антирейдерських комісій, саме прокуратура веде найбільш дієву роботу по боротьбі з утисками доброчесних підприємців, та відстоює державні інтереси. Саме прокурорами ведеться нелегка робота по боротьбі з корупцією й порушенням закону у середовищі тих, хто має спеціальні „імунітети від законності” – суддями, народними депутатами.

Завдяки прокуратурі Кіровоградської області та Генпрокуратурі забезпечено необхідну доказову базу у справі Лозінського; завдяки ретельній роботі слідчих Генпрокуратури відновлено чесне ім’я екс-Міністра оборони Ю.Єханурова.

Генпрокуратура послідовно відстоює позицію щодо неприйнятності інституту недоторканності народних обранців у тому абсолютному вигляді, що існує лише в Україні; на практиці намагається подолати перепони до притягнення до кримінальної відповідальності суддів за неправосудні рішення і корупцію – спростити проведення слідчих дій, подолати суддівську кругову поруку (всього порушено вже більше 20 кримінальних справ щодо суддів).

Не дивно, що прокуратура змушена працювати у дуже непростих політичних і економічних умовах: сумними реаліями нашого часу є війна компроматів, намагання усунути принципових, а тому і „незручних” прокурорів через наклепи, під килимкові війни.

Особисто Генеральний прокурор О.Медведько, на нашу думку, робить усе, щоб захистити своїх підлеглих від шаленого політичного тиску, уникає кон’юнктурних ігрищ, створюючи тим самим прийнятні умови для роботи. Взагалі, слід відзначити волю до впровадження у прокуратурі гідної, як для представників правосуддя, корпоративної поведінки – жодних політичних заяв на пресу, спекуляцій та піару. Завдяки цьому Генеральний прокурор є на сьогодні однією з найбільш авторитетних постатей у середовищі юристів.

Заступники Генерального прокурора, поділяють стиль роботи свого лідера: Я.Голомша, Т.Корнякова, Р.Кузьмін, В.Пшонка є серйозними професіоналами. Може, завдяки тому, що керівництва прокуратури практично не зачепила нищівна для багатьох державних органів практика призначення на посади за партійною квотою, професійний кістяк у прокуратурі зберігся. Збереглася і репутація відомства – жодних скандалів з авантюристами від політики.

А попереду – нові завдання і плани.

Прийнятим у цьому році законом „Про засади запобігання та протидії корупції” на Генерального прокурора та підпорядкованих йому прокурорів покладається координація правоохоронної діяльності у сфері протидії корупції, це потребуватиме кадрового посилення, належного законодавчого забезпечення.

Про координаційну складову у антикорупційній діяльності можна сказати багато, але О.Медведько усвідомлює, що реальне вирішення проблеми „не зіграності” у команді антикорупційних структур полягає у створенні спеціалізованого органу (бюро) яке повинно професійно здійснювати цю роботу. Щоб боротьба з корупцією була головною функцією такого органу.

Усе це робить прокуратуру одним із перспективних гравців на полях боротьби з політичною корупцією і криміналу у середовищі високопосадовців.

Кілька добрих слів заслуговує й Академія Генеральної прокуратури, що на протязі останніх двох років здійснила якісний прорив на шляху вдосконалення боротьби з корупцією. Створюються конче необхідні для слідчих методики, зокрема й у співпраці з міжнародними проектами; здійснюється підготовка до реформи кримінальної юстиції, впровадження нових антикорупційних законів; запроваджена співпраця з громадськістю. Здійснюється постійне навчання і підвищення кваліфікації прокурорів.

Наш Комітет вважає необхідним здійснювати співпрацю у протидії корупції з Генпрокуратурою – у справі очищення правоохоронних органів, судів і прокуратури від осіб, що вражені корупцією. Ми налаштували діяльність своїх осередків в Україні на принципове реагування по кожному випадку беззаконня, надання Генпрокуратурі інформації по усім таким випадкам. Підготували відповідну програму. Це – вияв доброї волі, наш крок до співпраці суспільства з державою.

Сподіваємось на розуміння і очікуємо кроків назустріч від держави.


Голова Правління Всеукраїнської громадської організації „Комітет по боротьбі з корупцією в органах державної влади, правоохоронних органах, прокуратурі та судах” Едуард ЄФІМЕНКО

http://www.komitet-k.org.ua/?p=572
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору