Рівне:

Створення та просування сайтів

Досягнення Львівщини у 2009 році

Львівська область 11-січ, 2010, 11:389 Lobanovskiy 1 580
Основні зусилля облдержадміністрації у 2009 році концентрувались на таких напрямах:

- досягнення макроекономічної стабілізації;
- недопущення зниження рівня життя населення;
- сприяння розвитку підприємництва;
- стимулювання інвестиційної діяльності;
- підтримка реального сектору економіки.

У цьому контексті були поставлені завдання з урахуванням впливу фінансово-економічної кризи:

- забезпечення наповнення бюджету;
- підвищення ефективності бюджетних витрат та збереження збалансованості бюджетної системи з метою підтримки реалізації інфраструктурних та інвестиційних проектів;
- розв’язання проблем у соціальній сфері. Зокрема, це стосувалося недопущення різкого погіршення ситуації у сфері зайнятості населення та зростання безробіття, утримання досягнутого рівня доходів громадян, забезпечення соціального захисту найбільш уразливих верств населення.
Реалізація комплексу антикризових заходів та активне реагування на нові виклики почало давати позитивний результат вже починаючи з II кварталу 2009 року. Львівщина за комплексною оцінкою соціально-економічного розвитку за підсумками III кварталу зайняла 7 місце серед регіонів України, що посіли з 6 по 22 місця.

Бюджет

Попри економічні негаразди, на Львівщині досягнуто певних позитивних результатів у бюджетній сфері. Бюджет наповнюється стабільно, у межах розрахункових показників, що дало змогу фінансувати без затримок усі соціально-економічні сфери, зокрема бюджетну. Так, з місцевих бюджетів забезпечено своєчасну і у повному обсязі виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери з урахуванням підвищення відповідно до вимог чинного законодавства мінімальної заробітної плати. Профінансовано усі першочергові видатки на освіту, охорону здоров’я, соціальний захист тощо. Забезпечується в повному обсязі оплата спожитих енергоносіїв у бюджетній сфері, проводяться інші заплановані видатки.

У 2009 році очікується виконання планових завдань загального фонду обласного бюджету за доходами на рівні 105%. Загалом надійде близько 582 млн.грн. податків, зборів і неподаткових платежів, понад план – 27 млн.грн. Також на 105% за очікуваними розрахунками будуть виконані розрахункові показники Міністерства фінансів України за доходами обласного бюджету.
На сьогодні уже виконано річні планові показники з мобілізації до обласного бюджету податку з доходів фізичних осіб (100%), податку на прибуток підприємств комунальної власності (147%), плати за землю (119%), плати за ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами (125%), частини прибутку комунальних підприємств, що вилучається до бюджету (139%), плати за оренду комунального майна (112%).

Порівняно з 2008 роком надходження доходів до загального фонду обласного бюджету будуть більшими на 5,5 млн.грн. або на 1%.

На жаль, вплив кризових явищ, що посилювався протягом поточного року, не дає змоги розраховувати на виконання планових завдань за доходами загалом по області. За очікуваними розрахунками, до загального фонду бюджету Львівщини у поточному році надійде близько 98,8% до планових завдань (недопоступить близько 30 млн.грн.). Очікується невиконання планових показників з надходження до місцевих бюджетів області: плати за землю, плати за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності, місцевих податків і зборів, єдиного податку для суб’єктів малого підприємництва, збору за спецвикористання лісових ресурсів, частини прибутку підприємств, що вилучається до бюджету, плати за оренду комунального майна.

Достатньо критична ситуація склалася з виконанням плану мобілізації до спеціального фонду бюджету області коштів від відчуження комунального майна та від продажу землі. На сьогодні виконання річного плану зазначених надходжень становить, відповідно, 62 та 43%. Від відчуження майна не надійде до плану більше 70 млн.грн, від продажу землі – близько 115 млн.грн.
Натомість, по обласному бюджету виконання річного плану надходження коштів від відчуження комунального майна (20 млн.грн) станом на сьогодні уже виконано на 104,3% (мобілізовано 20,9 млн.грн зазначених коштів).

Також, значне невиконання у поточному році очікується й за доходами Державного бюджету. На сьогодні річний план мобілізації до Держбюджету доходів, за рахунок яких здійснюється відрахування дотації вирівнювання місцевим бюджетам, становить 83,1%, у тому числі: за податковими платежами – 86,7%, за митними платежами – 79,1%. Очікувано, у 2009 році до планових завдань мобілізації доходів ІІІ кошика не надійде близько одного мільярда гривень. На таку ж суму меншими будуть надходження й порівняно з минулим роком.

Упродовж 2009 року (станом на 25 грудня) з місцевих бюджетів області проведено видатків на загальну суму 6 849,4 млн.грн, у тому числі за загальним фондом – 5 935,9 млн.грн, спеціальним – 913,5 млн.грн.

Ринок праці

У поточному році досягнуто позитивні зміни, які відбуваються на ринку праці Львівщини. Проводиться розгорнута інформаційно-роз’яснювальна робота з працедавцями, населенням. Інформація про зміни, які відбуваються на ринку праці, постійно публікуються в обласних та районних ЗМІ, на веб-порталах облдержадміністрації, обласного центру зайнятості.
Надавалися соціальні послуги 100,2 тис. незайнятим громадянам.

Чисельність незайнятих громадян, котрі перебували на обліку в службі зайнятості становила 27,5 тис. осіб. З них, зі статусом безробітного – 26,6 тис. осіб (зменшилась на 24,6% порівняно з 01.12.2008 року). Надано допомоги з безробіття 20,6 тис. осіб.

Інтенсивність реєстрації незайнятих осіб в центрах зайнятості дещо зменшилась. Щодня в середньому реєструвалося близько 220 осіб (при 341 на початок року).

Загалом заходами активної політики зайнятості упродовж 2009 року було охоплено 49,6 тис. осіб., зокрема:

- допомогли знайти роботу 32,8 тис. осіб, у тому числі шляхом надання дотацій працедавцям 1,6 тис. осіб;
- взяли участь у громадських роботах 7,5 тис. осіб;
- пройшли професійне навчання 9,3 тис. осіб з числа безробітних.

Доходи населення

Незважаючи на складну економічну ситуацію утримано позитивну динаміку щодо рівня життя населення.

У 2009 році номінальні доходи населення області очікуються у сумі 49,3 млрд. грн., що на 15% більше проти попереднього року.

Наявні щомісячні доходи у розрахунку на одну особу за 2009 р. становитимуть 1 204,0 грн. проти 1 083,0 грн. за 2008 рік.

У структурі доходів населення частка соціальних допомог та інших одержаних поточних трансфертів складе 37,4%.

Середня заробітна плата у листопаді 2009 р. склала 1 686,78 грн. Спостерігається її постійний приріст:

- на 252,40 грн. (на 17,6%) до січня 2009 року;
- на 79,37 грн. (на 4,9%) до листопада 2008 року.

У 2009 році заробітна плата на одного працівника складе в середньому за рік 1635,0 грн., що на 4,1% більше проти попереднього року.

Соціальні виплати

Із значним збільшенням розмірів державних соціальних допомог, зокрема, допомоги при народженні дитини, збільшилась кількість одержувачів допомог.

У 2009 році, у порівнянні з минулим роком, збільшиться контингент одержувачів допомог: при народженні дитини – на 13,5 тис. осіб; по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку – на 3,9 тис. осіб; на дітей одиноким матерям – на 0,7 тис. осіб.

Обсяг виплат державних соціальних допомог зріс у 2009 році порівняно з 2008 роком на 25,9% і становить 993,5 млн. грн.

При формуванні бюджетів міст та районів області на 2009 рік на реалізацію заходів, передбачених обласною комплексною програмою соціального захисту та реабілітації інвалідів на 2007-2010 роки, зокрема, в частині надання пільг з оплати за житлово-комунальні послуги сім’ям, в яких проживають два і більше інвалідів, одиноким інвалідам, інвалідам по зору І та ІІ групи, затверджено кошти на загальну суму 9,5 млн. грн.

В останні роки спостерігається тенденція до незначного збільшення чисельності пенсіонерів. В області чисельність пенсіонерів складає 698,0 тис. осіб, з них 635,0 тис. осіб пенсіонерів отримують пенсію за Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Для забезпечення надання кваліфікованих соціальних послуг громадянам, потребуючим постійного догляду, при очікуваному зростанні чисельності пенсіонерів упродовж 2009 року на 0,4 тис. осіб в області функціонує 13 будинків-інтернатів і 28 територіальних центрів із надання соціальних послуг, якими обслуговуються понад 83 тис. таких громадян.

Опрацьовується питання щодо: збільшення розміру пенсійних виплат за всіма категоріями одержувачів пенсій і допомоги непрацездатним малозабезпеченим громадянам (до обсягу 8,0 млрд. грн.); збільшення кількості одержувачів одноразової допомоги при народженні дитини (до 40,0 тис. осіб), одиноких матерів (до 16,5 тис. осіб), осіб, яким виплачуватиметься допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (до 75,9 тис. осіб).

Охорона здоров’я та демографія

В області створено оптимальні умови для безпечного народження дітей шляхом впровадження сучасних перинатальних технологій в акушерських стаціонарах та реалізації обласної програми «Стратегія подолання материнської і дитячої смертності». У результаті проведеної роботи, демографічні показники покращуються, прослідковується стійка тенденція до збільшення показника народжуваності та зменшення показника смертності.

Народжуваність за 9 місяців 2009 року становить 11,9 осіб на 1000 населення (проти 11,3 за 9 міс. 2008 року). Загальна смертність становить 12,7 (проти 13,8). Зменшення природного убутку населення склало «мінус» 0,8 на 1000 населення (проти «мінус» 2,5).

Збільшилась кількість районів та міст, у яких спостерігається невеликий, але позитивний природний приріст. Це Яворівський, Жовківський та Миколаївський райони, Львів, Дрогобич, Новий Розділ, Стрий, Трускавець та Червоноград.

Показник немовлячої смертності зменшився до 8,11 осіб на 1000 народжених живими (проти 8,78). Показник материнської смертності знизився до 8,79 осіб на 100 тисяч народивших живими (проти 18,5).

У 2009 році продовжувався процес оптимізації та реорганізації стаціонарної мережі, перехід до менш ресурсозатратних стаціонарозамінних форм лікування (денні стаціонари в поліклініках, стаціонари вдома), трансформація первинної медико-санітарної допомоги у сімейну медицину.

Промисловість

У промисловому комплексі, слід зазначити продовжується стала тенденція щомісячного уповільнення кумулятивних темпів падіння виробництва. Якщо, у січні відмічалося падіння промислового виробництва на 30,8%, а найбільше цей спад відбувся на підприємствах нафтопереробки - на 77,0%, машинобудування - на 51,9%, обробки деревини – на 55,5%, металургії - на 48,3%, за I півріччя – на 25,6%, то у III кварталі воно скоротилося на 23,7%, у листопаді – на 21,7% (по Україні падіння на 24%), до кінця року очікуємо – на 20%.

Функціонування промислового комплексу у цьому економічно складному році можемо оцінити на роботі окремих галузей, які повною мірою були залежні від зовнішнього сировинного забезпечення і попиту. Так, через ці фактори ряд підприємств галузі машинобудування призупинили виробничу діяльність, в окремих випадках працюють у скороченому режимі роботи.
До таких підприємств відносяться Дрогобицький завод автомобільних кранів, Стрийський вагоноремонтний завод, Львівський локомотиворемонтний завод, «Автонавантажувач», Львівський завод комунального транспорту.

Водночас ряд підприємств змогли знайти вирішення фінансово-промислових питань, повернули собі ринки збуту і успішно працювали нарощуючи темпи промислового виробництва: «Іскра», «Леоні Ваерінг систем УАГМбХ», "Олнова", “Екран”, “Кабель-Верк-Львів”, “Сферос-Електрон”, "Ай-Ді-Ем Україна".

Можна з впевненістю сказати, що найбільш складний період у розвитку промислового комплексу пройдено та у подальшому можна очікувати на стабілізацію ситуації з нарощування обсягів виробництва.

Сільське господарство

Утримує позитивні тенденції зростання обсягів валового виробництва сільськогосподарської продукції, збільшуються обсяги виробництва продукції крупнотоварними підприємствами.
Основні напрямки розвитку галузей агрокомплексу у 2009 році були визначені у 14 державних та у 8 обласних цільових агропрограмах, які профінансовані з державного бюджету на суму 42,5 млн. грн., з обласного бюджету – на 7,1 млн. грн.

За очікуваними розрахунками на кінець 2009 року усі господарства вироблять валової сільськогосподарської продукції на суму 4,4 млрд. грн., що перевищить досягнутий рівень 2008 року на 1,3 %, у тому числі сільськогосподарські підприємства – на 1,8 %, (майже 1 млрд. грн.), господарства населення – на 1,2 % (3,4 млрд. грн.).

Проте, і тут залишаються проблеми, які є наслідком обмеженості фінансових ресурсів, в першу чергу у тваринницькій галузі.

У галузі рослинництва валовий збір зерна склав 768,6 тис. тонн зерна або на 8,2 % був меншим урожаю 2008 року. Тут свій вплив на результати дали погодні умови цього року.

У галузі тваринництва вироблено 156,4 тис. тонн м'яса, що на 1,4 % більше, ніж у 2008 році, 702,0 тис. тонн молока (на 4 % менше), 554,5 млн. штук яєць (на 1,1 % більше).

У 2009 році не зупинено спад виробництва молока у господарствах населення. Тому, враховуючи ситуацію, яка склалася, затверджено Програму виплати спеціальних дотацій індивідуальним селянським господарствам за утримання корів молочного напрямку продуктивності (4 і більше голів корів) в сумі 500 тис. грн. за рахунок коштів обласного бюджету.

Крім того, обласним бюджетом передбачена часткова компенсація (загальний обсяг 200 тис. грн.) вартості обладнання для механізації ферм великої рогатої худоби особистим селянським господарствам в розмірі 50 %.

Будівництво

Не зважаючи на важкий стан будівельної галузі в цілому по Україні, через негативний вплив світової кризи, Львівщина, маючи в цілому спад на 35%, зуміла втримати позитивну динаміку по будівельних роботах у бюджетній сфері, вживаючи антикризових заходів, за рахунок акумулювання коштів бюджетів усіх рівнів, завершено будівництво (реконструкцію) та введено в експлуатацію 3 загальноосвітні навчальні заклади, а саме:

- загальноосвітню школу N І - III ступеня в смт. Красне Буського району потужністю 640 учнівських місць (реконструкція з добудовою);

школу в с. Ясениця-Сільна Дрогобицького району потужністю 196 учнівських місць (будівництво);
- загальноосвітню школу I - III ступеня в с. Нежухів Стрийського району потужністю 280 учнівських місць (реконструкція).

Крім того, 25 жовтня 2009 року відбулося урочисте відкриття музею Богдана-Ігора Антонича в с. Бортятин Мостиського району.

Підприємництво

У 2009 році облдержадміністрація продовжила роботу щодо системного формування належного підприємницького клімату:

• Відкрито громадську приймальню підприємців Львівщини, робота якої дозволяє оперативно вирішувати проблеми пов’язані з поточним функціонуванням малого бізнесу.
• В оновленому форматі запрацювала координаційно-дорадча рада з питань підприємництва, у положення про яку внесено зміни, що забезпечило дієвість її роботи та належний контроль за виконанням відповідних рішень.
• Нового імпульсу між стосунками владою та бізнесом надали створені місцеві та регіональні галузеві ради підприємців Львівщини, які стануть адекватним важелем впливу підприємців з регіонів на регуляторну та дозвільну політику.
• Успішно проведені заходи в рамках виконання Регіональної програми розвитку малого підприємництва у Львівській області на 2009-2010 рр. за 2009 рік.
Основні показники розвитку малого підприємництва в регіоні:
• В області функціонує понад 113,5 тис. суб’єктів малого бізнесу, в тому числі – 18,7 тис. малих підприємств та 94,8 тис. – підприємців – фізичних осіб.
• Частка малих підприємств у підприємництві Львівщини у поточному році складає; % :
- валових капітальних інвестицій – 23,6;
- обсягу реалізованої продукції, робіт, послуг – 19,9;
- наявності оборотних активів - 29,1;
- вартості основних засобів – 10,0;
- кількості найманих працівників – 29,0.
• У розрахунку на 10 тис. осіб наявного населення Львівська область посідає 6 місце серед регіонів України (після міст Києва та Севастополя, Автономної Республіки Крим, Харківської та Одеської областей), що складає 75 одиниць малих підприємств.
• Суб’єктами малого бізнесу юридичними та фізичними особами створено 28,5 тис. нових робочих місць.
• Державну реєстрацію в цьому році здійснили 11316 нових суб’єктів господарювання.
• Адміністраторами дозвільних офісів видано 11474 документів дозвільного характеру, а за відповідний період 2008 року – 10472 документів.

Іноземні інвестиції

У 2009 році вдалося зберегти привабливість території для залучення іноземних інвестицій. Цьому сприяло також проведення Львівського економічного Форуму, який цього року із ряду вже традиційних регіональних інвестиційних заходів продемонстрував високий рівень проведення як за формою, так і за змістом. Уперше у Форумі взяли участь Президент та Прем’єр-міністр України, були присутні, як іноземні інвестори так і вітчизняні, зокрема SARIO, FDI Magazine, Асоціація малих міст України, Асоціація фахівців із залучення інвестицій «ПроІнвест», Европейська комісія в Україні та багато інших. Важливо те, що Форум відкрив важливі дискусії, звів однодумців та опонентів, котрі продовжують спілкуватися і працювати.

З метою координації залучення іноземних інвестицій у Львівській області створено агенцію “Львів-інвест” за зразком західноєвропейських країн.

За безпосереднього сприяння цієї агенції, 23 грудня цього року на засіданні КМУ було розглянуто питання про інвестиційні проекти, які мають стратегічне значення для економічного розвитку держави, серед пріоритетних зазначений проект «Євроколія».- міжнародний проект з будівництва залізничної колії “Львів-Краковець” європейського стандарту.

До кінця 2009 року за очікуваними розрахунками показник прямих іноземних інвестицій складе 239,1 млн. дол. США. Загальний обсяг іноземних інвестицій становитиме 1133,7 млн. дол. США, або 121,8% до 2008 року. Інвестиції залучено у понад 1,25 тис. підприємств області. У промисловість залучено майже 11,5%.

Одним із головних державних джерел інвестування в область є реалізація інвестиційних проектів, в рамках державної цільової програми з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Загальна вартість Державної цільової програми по Львівській області складає 17,1 млрд. грн., у т.ч.: 5,4 млрд. грн. - кошти державного бюджету, 1,9 млрд. грн. - кошти місцевих бюджетів та 9,8 млрд. грн. – кошти інвесторів.

Довідково: Щодо потенціалу розвитку виробничого інвестування на наступні періоди, для прикладу - виділено земельну ділянку понад 100 га для будівництва нового заводу ВАТ «Миколаївцемент» за участю інвестора – компанії «Ляфарж», з виробництва цементу за новітніми технологіями, а саме «сухим» способом. Обсяг інвестицій складає 260 млн. євро. Підприємство забезпечить випуск 2 млн. тонн цементу в рік, або 20% національного цементного виробництва.

Стан підготовки до ЄВРО-2012

Уся львівська спільнота з нетерпінням чекала грудневих висновків УЄФА, коли практично кінцево виносився вердикт можливості проведення ігор фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року у містах України.

Львівська область в черговий раз прийняла привітання та продовжила естафету підготовки основних об’єктів для проведення чемпіонату.

Завершується 2009 рік, відлік півторарічної підготовки. За цей час було багато дискусій, думок та практичної роботи. За рік, що відходить ми побачили в новій якості обриси основних об’єктів, від яких залежить проведення чемпіонату.

Збудований фундамент нового стадіону, встановлено підтрибунні колони, розпочато встановлення ригелів під сидіння.

Багато зусиль у 2009 році докладено Львівською облдержадміністрацією для активізації проекту з реконструкції аеропорту.

Львівське летовище отримало унікальний шанс провести реконструкцію злітно-посадкової смуги та побудувати новий пасажирський термінал, провести істотну реконструкцію існуючого аеровокзалу. Після завершення цих робіт до кінця 2011 року це буде один із трьох аеропортів на Україні (Львів, Київ, Донецьк) який прийматиме повітряні судна найвищого класу та зможе забезпечити польоти практично у всі частини світу.

Для Львова – це великий поштовх в розвитку повітряної логістики, пасажиропотоків, що в свою чергу значно посилює економічні, туристичні, ділові та інші комунікації Львівщини та України.
Цього року проведено всі заплановані підготовчі роботи, земляні роботи, змонтовані три бетонні заводи. Проводиться реконструкція перону №2 та влаштування водопропускної споруди. Розпочато будівництво продовженої частини злітно-посадкової смуги.

У вересні 2009 року розпочато будівництво нового пасажирського аеровокзалу пропускною спроможністю 1000 пас/год. До невпізнання за останні 2,5 місяці змінився будівельний майданчик території аеровокзалу. На об’єкті повністю виконані підготовчі роботи, на половину земляні роботи.
4 листопада 2009 року був проведений інвестиційний конкурс на будівництво терміналу. Його переможцем стала американська компанія IMTC-MEI L.L.C. В даний час відбувається процес опрацювання та підписання інвестиційного договору.

Львівщина залишається лідером щодо підготовки об’єктів розміщення (готелів) гостей та учасників чемпіонату. У 2009 році важливим заходом було укладання угоди щодо обслуговування чемпіонату з оператором УЄФА – компанією «ТУІ Тревел». На кінець року підписано угод на загальну кількість номерів 5* - 770, 4* - 1278, 3*- 356 або 95% від загальної вимоги УЄФА.

Підписані угоди з оператором дають гарантовані сподівання на належну підготовку готельного господарства до розміщення гостей і учасників чемпіонату. Як показує практика, найкомфортнішим для проживання та тренування залишається м. Трускавець і м.Моршин. Тому у цих місцях планується одночасно підготувати і тренувальні поля для футболістів.

Поряд із основними об’єктами підготовки до європейського чемпіонату важливе значення має реконструкція та ремонт доріг як комунальних, так і загальнодержавних. У поточному році на дорожні роботи у м.Львові профінансовано 59 млн. грн. (держбюджет - 31 млн. грн., міський - 28 млн. грн.). Реконструкцію доріг державного значення заплановано розпочати у 2010 році.

Важливим питанням є також підготовка пунктів пропуску на українсько-польському кордоні. Визначено ділянки будівництва нових пунктів пропуску «Долгобичув», «Будомєж» на польській стороні та об’єктів сервісного обслуговування «Угринів», «Грушів» на українській стороні.
Попередньо узгоджено розташування пунктів пропуску та сервісних об’єктів «Боберка - Смольник», «Мшанець - Бистре», «Белз - Осердув».

Зовнішньоекономічна діяльність

У зовнішній торгівлі спостерігається зменшення від’ємного балансу товарів. Хоча експорт товарів через несприятливу зовнішню кон’юнктуру зменшиться порівняно з 2008 роком на 32%, падіння імпорту внаслідок поширення процесів імпортозаміщення є більш суттєвим – 42%. Це і зумовлює скорочення від’ємного сальдо торгівлі товарами.

Міжнародна діяльність

У 2009 р. відбулося 40 зустрічей керівництва облдержадміністрації з делегаціями іноземних держав та міжнародних організацій. Це один з найбільш плідних з точки зору міжнародної співпраці років за час незалежності України.

Найважливішими заходами у сфері міжрегіональної співпраці були:

• перебування у м.Львові канадської делегації на чолі з Генерал-губернатором Канади п.М.Жан (25-27 квітня 2009 р.);
• візит Президента Австрійської Республіки п.Г.Фішера (8 липня 2009 р.);
• робоча зустріч з офіційною делегацією РП на чолі з Віце-прем’єр-міністром, Міністром внутрішніх справ РП (22 липня 2009 р.);
• перебування у м.Львові та м.Трускавці Надзвичайних і Повноважних Послів іноземних держав в Україні (27-28 лютого 2009 р.);
• зустрічі із Надзвичайним і Повноважним Послом США в Украні п.В.Тейлором, Держсекретарем Міністерства економіки Баварії (ФРН) п.К.Гессель, головним радником Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин п.К.Бюшером, Послом Європейської Комісії в Україні п.Х.-М.Пінту Тейшера та ін.

Впродовж 2009 р. було здійснено робочі візити:

- до м.Загреба, Республіка Хорватія, та м.Подгоріци, Республіка Чорногорія (31 березня – 4 квітня 2009 р.) з метою зустрічей із представниками бізнес-кіл Хорватії і Чорногорії, обговорення двосторонньої співпраці і напрацювання конкретних напрямків роботи;
- до м.Лондон (Великобританія) з метою участі у 5-ій щорічній конференції Інституту А.Сміта “Український інвестиційний саміт” 6-10 березня 2009 р.;
- до м.Рим (Італійська Республіка) для Участі у Святій Літургії у Ватиканській базиліці та врученні Палія новому Митрополиту М.Мокшицькому 28 червня – 1 липня 2009 р. та інших робочих поїздок.

Протягом року велася робота із підготовки виконавчих протоколів до угод про міжрегіональну співпрацю Львівської області з регіонами-партнерами. У 2009 році підписано такі документи:

• Угода між Львівською обласною державною адміністрацією (Україна) та Мінським обласним виконавчим комітетом (Республіка Білорусь) про торговельно-економічне, науково-технічне та культурне співробітництво (06.11.2009 р.);
• Виконавчий протокол про співпрацю між Львівською обласною державною адміністрацією та Малопольським воєводством РП (19.11.2009 р.),
Ведеться робота з підготовки до підписання угод про міжрегіональну співпрацю між Львівською областю та регіоном Венето (Республіка Італія), Вільною землею Штирія (Австрійська Республіка), Автономним краєм Воєводина (Республіка Сербія).

22.10.09 р. відбулося Засідання президії Комісії з питань транскордонного співробітництва в рамках українсько-польської Міжурядової координаційної ради з питань міжрегіонального співробітництва.

27.10.09 р. відбулося VIII засідання українсько-польської Міжурядової Координаційної Ради з питань міжрегіонального співробітництва (МКРМС), під головуванням заступника Міністра закордонних справ України К.П.Єлісєєва та заступника державного секретаря Міністерства внутрішніх справ і адміністрації Республіки Польща П.Стаханьчика.

Екологія

Екологічна ситуація у Львівській області продовжує залишатись складною, а тому упродовж 2009 року усі гілки влади та підприємства області спрямовували свої зусилля на досягнення позитивних зрушень, мінімізацію негативного впливу господарського комплексу на довкілля.

Не секрет, що найбільш важливим завданням сьогодення були - ліквідація негативних наслідків діяльності гірничо-хімічних підприємств - Яворівського та Роздільського ДГХП «Сірка», Стебницького ДГХП «Полімінерал», ДГП «Подорожнянський кар’єр» та ряду інших підприємств гірничодобувної, хімічної та паливно-енергетичної промисловості, ліквідація наслідків паводку 2008 року, розміщення та захоронення промислових та побутових відходів, яких на території області нагромадилась понаднормативна кількість.

В області реалізується Програма охорони навколишнього природного середовища Львівської області на 2009-2013 роки, якою визначені пріоритетні напрямки у формуванні екологічної політики регіону, спрямовані на здійснення комплексу невідкладних природоохоронних заходів на господарських об’єктах і в населених пунктах, з функціонуванням яких пов’язані найгостріші екологічні проблеми.

Ці проблеми чітко визначені в Угоді між Кабінетом Міністрів України та Львівською обласною радою.

Певних успіхів вже досягнуто. Так, наприклад, у питаннях поводження з побутовими відходами запроваджено систему їх збору та вивезення у районах області, при чому, як у населених пунктах так і вздовж автодоріг, пілотним районом, з якого розпочалась активна реалізація цього проекту став Кам’янка-Бузький, сьогодні до нього активно долучаються майже всі території області.
Продовжувалось будівництво промислового підприємства з переробки твердих побутових відходів у м. Червоногораді, будувались полігони у м. Буську, Рава-Руській та Новояворівську.

Виконані роботи по розвитку мережі об’єктів природно-заповідного фонду, зокрема, НПП “Пам’ятка Пеняцька”, ландшафтний заказник “Климкова Дебра”, підготовлені проекти створення 2 нових об’єктів у Карпатському регіоні області.

Позитиву досягнуто у питанні ліквідації в області залишків небезпечних пестицидів. За 2009 рік їх вивезено в обсязі 170 тонн.

Безумовно результати були б вагомішими як би на державному рівні ця проблематика була б повністю забезпечена централізованим фінансуванням. (Довідково: сьогодні рівень 5-10 % від потреби).

Основна мета 2010 року – відновлення економічного зростання із закладанням інвестиційного фундаменту подальшого стійкого розвитку, що стане базовою передумовою для розв’язання гострих соціальних проблем та загального підвищення добробуту населення.

Зусилля органів виконавчої влади у 2010 році будуть спрямовані на покращення кожної складової економіки області для більш повного розкриття потенціалу як області в цілому, так і міст та районів зокрема.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору