Рівне:

Створення та просування сайтів

Євангеліє повернулося на батьківщину

Головна 21-січ, 2010, 10:029 prov 1 345

Євангеліє повернулося на батьківщину


Як зазначив Предстоятель Української Православної Церкви (УПЦ) Блаженніший Митрополит Володимир, видання є дуже цінним для українського народу:
– Слава Богу, що ми мали нагоду привезти сюди цю книгу. Адже тут її батьківщина. Дасть Бог, ця святиня ще довго буде чарувати людей і притягувати їх, як магніт.
Координатор проекту секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр уточнив, що колір копії повністю відповідає оригіналу, навіть папір, схожий на пергамент, закупили в Австрії:
– Оскільки у людей немає можливості доторкнутися до самого оригіналу, було прийнято рішення про відтворення книги, щоб усі бажаючі могли ознайомитися зі святинею. Оригінал листав Шевченко, який знайшов цю книгу в Переяславському монастирі і доправив до Києво-Печерської лаври. Там її відреставрували і передали до книгосховища.
На думку директора Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександра Булиги, презентація Пересопницького Євангелія – перша, але не остання зустріч із цією книгою, і кожен, хто завітає до музею, вже з лютого матиме змогу ознайомитися з нею.
– Це дуже вагома подія для Рівного, – підкреслив він. – Адже місцем створення Пересопницького Євангелія є Рівненщина. Спочатку книга пройде через наші фонди, де буде зафіксована, надалі ми хочемо представляти її в експозиції.
Працівники музею переконані, що серед факсимільних видань Пересопницьке Євангеліє буде книгою номер один.
– Порівнювати його з іншими святинями взагалі неможливо, – вважає провідний науковий співробітник музею Людмила Шахова. – Видавці намагалися якомога більше наблизити факсимільне видання до оригіналу, це дуже клопітка робота. Копію Євангелія було створено на замовлення Української Православної Церкви та НАН України. Я хочу, щоб усі розуміли цінність цієї книги. Це перший переклад, який дійшов до нас в такому гарном стані, – лише одна мініатюра в книзі постраждала, а все інше збереглося, так що це велика удача.
Отже, тепер Пересопницьке Євангеліє можна побачити не лише під час інавгурації нового президента України, а й у експозиції Рівненського обласного краєзнавчого музею. За словами Олександра Булиги, працівники закладу зроблять все можливе, щоб книгу можна було не лише побачити, а й за необхідності попрацювати з нею.
Вікторія РИЧКО,
Рівне.

Пересопницьке Євангеліє — визначна рукописна пам’ятка староукраїнської літературної мови й мистецтва. Це перший переклад Євангелія так званою простою мовою, досить близькою до народної. Його здійснили у XVI столітті Михайло Василевич та архімандрит Григорій. Починали вони свою працю на Хмельниччині, а завершили на Рівненщині – у селі Пересопниця. Тож наш край за правом вважають Батьківщиною цієї святині. Замовила книгу княгиня Анастасія Заславська (Гольшанська). Євангеліє написане пізнім уставом, на пергаменті форматом 380 х 240 мм. Видання складається з 482 аркушів, вагою 9 кг. 300 гр.
Рукопис багато орнаментований, прикрашений високохудожніми заставками й мініатюрами.
Після зруйнування Пречистенського монастиря доля рукопису тривалий час не була відома. Майже через півтора століття його подарував Переяславському єпископському престолові гетьман Іван Мазепа. Згодом книга опинилася в бібліотеці Переяславської семінарії. На початку ХХ століття Пересопницьке Євангеліє передали у Полтавське давньосховище, а під час Другої світової війни його зберігали в Уфі.
З 1947 року оригінал знаходиться у фондах Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського. Нині ж 800 його копій вже передали до Інституту української мови НАНУ, Інституту української літератури імені Т. Шевченка НАНУ, Національного історико-культурного заповідника “Переяслав”, Музею гетьманства, Національного музею літератури, Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, Музею українського друкарства, до Всеукраїнської асоціації музеїв. Презентація факсимільного видання Пересопницького Євангелія також пройшла у Польщі, Канаді, США, Ізраїлі, Великобританії і Молдові.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору