Рівне:

Створення та просування сайтів

Грип загрожує молоді

Актуально 04-лют, 2010, 10:219 prov 1 104
Друга хвиля пандемічного грипу не за горами, стверджують рівненські лікарі та науковці з Росії. Основна група ризику — молоді чоловіки, вагітні жінки та люди з ожирінням.
На семінарі, який провела обласна санепідстанція у Рівненському обласному клінічному лікувально-діагностичному центрі імені В.Поліщука, лікарі з Рівненської та сусідніх областей вислухали доповіді московських професорів Людмили Колобухіної і Йосипа Шахгільдяна. Тема: ризик, пов’язаний з наближенням другої хвилі пандемічного грипу А/H1N1, і методи профілактики гострої форми вірусного гепатиту А.
– У 195 країнах світу зафіксовано випадки захворювань на грип А/H1N1. Смертність від цього штаму становить 1,5%. Це не так багато, але більше, ніж при звичайному сезонному грипі, – повідомила директор клінічного відділу НДІ вірусології ім.Д.Івановського, професор, доктор медичних наук, лауреат державної премії Російської Федерації з діагностики вірусних інфекцій Людмила Колобухіна. – Зараз ми спостерігаємо деякий спад захворюваності, та незабаром кількість хворих може зрости. Тому важливо виробити чіткий алгоритм дій при лікуванні цієї небезпечної хвороби.
За словами професора, основну загрозу грип А/H1N1 становить для молодих чоловіків, вагітних жінок та людей із вираженим ожирінням.
– Початок хвороби схожий на звичайний грип, але має деякі відмінності. Якщо при сезонному грипі першими симптомами є головний біль, висока температура без кашлю та нежитю, то грип А/H1N1 розпочинається із сухого приступоподібного кашлю. Наростає інтоксикація, підвищується температура, з’являється головний біль, ломота в тілі, слабкість.
У 80% хворих стає помітним важливий симптом – цианоз (посиніння) губ і слизових оболонок. На нього, наголошує Людмила Колобухіна, треба звертати особливу увагу. У таких людей є високий ризик розвитку важких ускладнень, зокрема, вірусної пневмонії. Тому й лікування необхідно призначати терміново, не чекаючи результатів лабораторних досліджень.
Завідуючий лабораторією епідеміології та профілактики вірусних гепатитів НДІ вірусології член-кореспондент АМН РФ професор Йосип Шахгільдян зупинився на проблемі профілактики вірусного гепатиту А.
– У Рівненській області досить високий показник розповсюдження цієї інфекції. І коли мені говорять, що вакцини не вистачає навіть для медичних працівників – це сумно. До того ж, зараз гепатит А “постарів”. Якщо раніше три чверті хворих становили діти, у наш час хворіють люди молодого і середнього віку. Часто відбувається нашарування гепатиту А на хронічні захворювання печінки. Це дуже небезпечно.
Як констатував вчений, найчастіше вірус передається через неякісну воду.
– На жаль, останніми роками кардинального покращення санітарно-гігієнічних умов не відбулося. Якість водопровідної води низька. Якщо у нас немає можливості впливати на джерела інфекції – основна надія на вакцинацію.
На цей час у Росії, як і в Україні вакцинопрофілактика вірусного гепатиту А проводиться тільки за епідпоказами. Сьогодні, вважають фахівці, назріло питання включення вакцинації проти гепатиту А в календар профілактичних щеплень.
Неля ЗАБОЛОТНА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору